Sneeuwkanon, een oneerbiedige functie...

Rogier op 21 januari 2011· 8 reacties

null

Ik ken geen onderdeel van een skigebied waar zoveel op gescholden wordt terwijl er tegelijkertijd ook zo om gevraagd wordt als het sneeuwkanon. Sneeuwkanonnen hebben dan ook een zeer oneerbiedige functie, sneeuw maken als de condities niet goed zijn… En dan begrijpen veel mensen ook niet waarom sneeuwkanonnen niet altijd draaien…

Redding
Het moge duidelijk zijn, sneeuwkanonnen zijn de redding voor veel skigebieden. Deze kanonnen zorgen ervoor dat skigebieden skibaar blijven ook als de natuurlijke sneeuwval uitblijft. Maar sneeuwkanonnen zorgen niet altijd voor de beste sneeuw (natuurlijke sneeuw blijft sowieso het allerbeste, niet?), maar als deze kanonnen niet draaien is het ook niet goed. Waarom draaien de kanonnen niet altijd?

Waarom niet?
Een vraag die je op de pistes vaak hoort is waarom sneeuwkanonnen niet draaien, “want het vroor per slot van rekening in het dal”. Er zijn vele redenen te bedenken waarom een skigebied kanonnen niet laat draaien. Ten eerste het water gebruik, sneeuwkanonnen gebruiken veel water, en skigebieden moeten dat water wel ergens vandaan kunnen halen, als er geen water meer is dan kunnen sneeuwkanonnen simpelweg niet draaien. Na droge zomers en najaars met weinig regen gebeurt het regelmatig dat gebieden ‘slecht’ in het water zitten, en als het zo droog is mogen de gebieden vaak ook nog eens minder water gebruiken van lokale overheden.

null

Koude
Maar vaker dan dat je zou denken kunnen sneeuwkanonnen niet draaien omdat het simpelweg niet koud genoeg is. Sneeuwkanonnen kunnen bij een droge lucht al net onder het vriespunt goede sneeuw maken maar als de lucht vochtig is, en het gaat dan om relatieve vochtigheidsgraad (lucht is dus sneller te vochtig in de ijle berglucht) dan is de sneeuwkwaleit die uit sneeuwkanonnen komt snel erg slecht. Bij te vochtige lucht en te matige koude, dan zal de ‘sneeuw’ als ijs neerslaan en daar heeft niemand wat aan. Dus bij vochtige atmosfeer moet het echt wel flink vriezen willen de kanonnen goede sneeuw kunnen maken. Normaal gesproken geen probleem 's winters, maar zoals we vorige week zagen kan het ook makkelijk tijden lang te warm zijn.

Verkeerde windrichting
Iets waar niet iedereen aan denkt, maar als de wind de verkeerde kant op staat dan zouden sneeuwkanonnen kunnen dichtvriezen, als de sneeuw weer terug het kanon wordt geblazen. Dit is dus ook een van de redenen waarom kanonnen 's avonds niet altijd aanstaan. Een dichtgevroren kanon werkt niet en kan zichzelf zelfs beschadigen.

Geen kanonnen
Op sommige pistes in in sommige gebieden staan simpelweg geen kanonnen. Dit kan meerdere redenen hebben. Boven Nendaz in Zwitserland bijvoorbeeld zijn delen zonder kanonnen omdat er bomen groeien die slechts groeien in zeer droge omstandigheden en kanonnen zouden het ecosysteem zo kunnen veranderen dat deze bijna vijfhonderd jaar oude lariksen het niet overleven. Er is dus een verbod om daar sneeuw te maken. Vinden jullie dit logisch?

Waarom wel, niet
Elk skigebied houdt er binnen de lokaal geldende regels zijn eigen politiek op na hoe zij besneeuwen. Sommigen gebieden (bijvoorbeeld Montgevre in Frankrijk) draaien de kanonnen altijd en zo veel mogelijk. Andere gebieden laten de kanonnen slechts draaien als de sneeuw die eruit komt zonder meer van zeer goede kwaliteit is. Ook hebben niet alle gebieden genoeg geld om kanonnen veel te laten draaien want het laten draaien van deze machine kost veel energie en zeker de kleinere gebieden hebben het soms moeilijk om het financieel te redden.

Wat vinden jullie van kanonsneeuw? Maakt het jullie niet zoveel uit in vergelijking met natuurlijke sneeuw?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

zodra het kan en nodig is gewoon rammen met die dingen!!! Daarvoor zijn ze uitgevonden en geplaatst toch??!!

zodra het koud genoeg is, gewoon doen!!!
vooral voor skigebieden in het sauerland is het goed.
kunnen ze daar ook een goed seizoen draaien.

Blijkbaar weinig reacties. Ik denk dat veel ski gebieden totaal niet een heel seizoen open zouden kunnnen blijven zonder de sneeuwkannonen. denk maar aan een fohn. Alle natuurlijke sneeuw is weg op een paar dagen maar gemaakte sneeuw blijft veel langer liggen. Dus vandaag zijn ze echt wel nodig om te kunnen skien. Wel spijtig is de oevoeging van bepaalde chemische stoffen om al bij plus temperaturen sneeuw te maken en sneeuw te hebben die nog veel lange blijft liggen.
We moeten ook eens denken aan de impact welke dit heeft op het milieu. Veel vroeger sneeuw en veel later sneeuw dan normaal. Dwz dat op die plaatsen waar er sneeuw gespoten wordt er ook veel later vegetatie kan groeien. Ook de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om sneeu te spuiten is gigantisch. Denk maar aan de grote ventilator op de kannonnen of de compressors. En dan nog maar te zwijgen over de super grote water pompen die nodig zijn om grote hoogte verschillen te ovebruggen… ENORM. En dit om open te blijven en langer te kunnen skien…
Denk daar maar eens aan.
Tim

het moeten niet altijd de grote massas sneeuw zijn die ze maken ,maar als ze deze sneeuw op grote hopen spuiten en dan vervoeren kunnen pisteprepareurs echt wonderen doen.dat die sneeuw langer blijft liggen zal zo wel zijn ,maar als het een sneeuwrijke lente is overleefd de natuur dit ook wel.wat die natuur betreft die is in de grote gebieden toch al naar de haaien door ons de toeristen.hoe gedisiplineerd we ook zijn schade is er altijd.dus we moeten ons wel schuldig voelen maar niet te veel ,er leven veel gezinnen van onze geneugten op,om naar en van de piste.

Precies Stefan, +/- 20% van de kosten van je skipas bestaat uit geld wat rechtstreeks naar de instantie gaat die de sneeuwkanonnen etc. betaalt, uiteindelijk profiteert het hele gebied van die inkomsten.
Er zijn ook (of komen steeds meer) zéér strenge milieueisen in veel gebieden mbt grondwaterstand, milieubelasting en aanplantprogramma’s om de vegetatie in stand te houden of terug te brengen naar natuurlijk evenwicht. Ik denk dat we met z’n allen al genoeg bijdragen dat het zowel commercieel als ecologisch verantwoord blijft.
De Mensch en natuur varen er wel bij ;)

Niks mis met goede kunstsneeuw.

Fijn tot mei skien :)

Gisteren in Fieberbrunn stonden ze de hele dag aan, godnakende wat was dat koud als je er doorheen ging, en je zag meteen niks meer omdat het tegen je skibril bleef plekken… Maar goed, wel lekker geskied…

duidelijke uitleg van het hoe en waarom van de kanonnen een paar wist ik nog niet. Persoonlijk vind ik de echte sneeuw fijner maar vind de kanonnen een goed alternatief als het echt niet anders kan, zo zijn ze ook afgelopen week in La Toussuire gebruikt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie