Live uit Großglockner Resort

Roel op 20 januari 2011· 8 reacties

null

Gisteren liet ik met pijn in het hart de zon achter me toen ik in de auto stapte richting Matrei in Osttirol, want ik wist dat de bewolking eraan kwam maar dat die voor Osttirol maar weinig sneeuw zou brengen. Toch is Osttirol niet helemaal ontsnapt aan het witte goud.

Boven wel sneeuw
De ochtend begon droog maar grijs. Rond een uur of tien begonnen de eerste vlokken te vallen in het groene dal (foto dalstation hierboven), maar toen ik de gondel op 2100m uitstapte sneeuwde het flink. Jammer dat het van korte duur was, maar van de andere kant prettig omdat het zicht eigenlijk de hele dag prima was. Over de hele dag viel er boven zo’n 5cm, in het dal helaas niks.

null

Het is een leuk gebied geworden sinds de samenvoeging met Kals am Großglockner drie jaar geleden, samen heten ze nu het Großglockner Resort met 110km piste. Ik ben overal geweest vandaag, jammer dat juist het uitzicht op die Großglockner ontbrak door de vele wolken.

Veel nationaliteiten
Het is een internationaal gezelschap hier, totaal anders dan in Nordtirol waar Nederlanders zo goed de weg weten. De eigenaresse van hotel Goldried vertelde dat ze op dit moment meer dan 15 nationaliteiten telde in het hotel. Veel Oost-Europeanen maar ook Italianen zie je hier en op de piste. Het is weer eens wat anders, Nederlanders heb ik nog niet gezien.

Föhn
Als weerman kijk ik natuurlijk ook voortdurend naar de lucht en let ik op de wind. Die waaide soms behoorlijk door. Bovendien had ik tijdens het skiën zicht op een zijdal dat wel volledig wit was en waar de sneeuwwolken langer leken te blijven hangen, dat was het Virgental. Reden om 's middags de auto te pakken en een kijkje te gaan nemen. En inderdaad, vanaf het plaatsje Virgen op 5km en slechts iets hoger dan Matrei lag zo’n 8cm verse sneeuw.

null

Toen ik terugkeek richting Matrei werd me snel duidelijk dat de Nordföhn de boosdoener was geweest. Het Tauerntal ligt NW-ZO en lag vandaag zeer ongunstig bij die noordelijke wind. Zoals je ziet op de foto wilden de bomen maar niet wit worden. Bovendien was het er volgens de autothermometer 3 graden warmer dan in Virgen. Nordföhn, klopt precies, geweldig die lokale verschillen!

Morgen nog een dag Osttirol en dan door het mooie Südtirol naar Nauders waar ik de trip afsluit. Overigens van de plaatsen die ik bezoek volgt de komende twee weken nog een uitgebreider verslag.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

leuk verslag en inderdaad gaaf om te zien die lokale verschillen! Großglockner is inderdaad erg mooi ik heb haar een paar keer mogen aanschouwen vanaf de zweitausender (kitzbuhler alpen).

Seriously snow addicted family!

Als je zo is kijkt bij webcams zie je soms van die skie gebieden die echt groen zijn he. En op eurosport is het nu WK snowboarden in Spanje daar is alles groen juist een strook voor de wedstrijd

Osttirol is echt een pareltje, ik kom er al jaren ook s zomers. Meestal hebben we ook over sneeuw niks te klagen.

Ik ga van 26 feb tot 5 Maart naar Gerlos, maar ik ben van plan als het goed weer is naar Matrei in Osttirol te rijden en daar een dagje te skien.
Het is op 1 uur en 5 min van Gerlos dus is te doen! Zillertal heb ik onderhand wel gezien, maar vrienden wouden perse daarheen.

@Mike: vlakbij Krimml heb je een stukje tolweg. met je skipas kun je er gewoon overheen.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ ferdinand, Ok dat is wel beter.Wist wel dat daar een TOL weg zat (iig zomers) En vanuit Krimml moet ik naar Mittersil en daar de afslag pakken richting Matrei Osttirol, maar dan krijg ik nog een keer TOL daar (B 108) als t goed is. Weet jij daar iets meer van?

B 108 Felbertauerntunnel tussen Mittersill en Matrei. kost € 10.00

Vorig jaar een paar dagen in Kals geweest . Was het eerste jaar met de aansluiting Matrei. Het is een rustig skigebied zeker aan de kant van Kals. De Felbertauerntunnel is echt de grens van de Noord-Zuid kam. Moest eens met sneeuwkettingen aan de kant van Mittersil omhoog. Door de tunnel en aan de kant van Matrei was geen vlok gevallen. Deze kant moet het dus echt hebben van een zuidelijke sneeuw aanval

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie