Alpenweerpraat: winters vooruitzicht

Roel op 20 januari 2011· 22 reacties

null

De sneeuw van de afgelopen 24 uur was meer dan welkom, wel had hij een buiig karakter waardoor de verschillen tussen gebieden groot waren. Toch zat ik met mijn 10-30cm vooraf niet slecht, de grootste hoeveelheden zijn gemeten in het Salzburgerland iets ten noorden van de Alpenhoofdkam waar lokaal 40cm viel. In het noordoosten van Zwitserland viel 10-20cm, elders naar het zuiden en westen slechts enkele centimeters.

Vandaag ziet vooral de noordkant nog wat sneeuwbuien overtrekken waar plaatselijk nog 10cm uit kan vallen. Verder schijnt de zon tussendoor voorzichtig tussen de wolken (webcam Ischgl) en dat is ook de trend voor de komende dagen.

Koud maar vrij zonnig weekend
Met een noordoostelijke stroming wordt koude lucht aangevoerd die langzaam maar zeker steeds droger wordt.

null

Vooral langs de noordalpen komt af en toe meer bewolking voor waaruit nog een enkele lichte sneeuwbui valt. Verder naar het zuiden en westen breekt de zon steeds beter door en blijft het droog. Zeker in Italië wordt het zelfs behoorlijk zonnig dit weekend. De temperaturen zijn gerust winters te noemen, op 2000m ligt het kwik rond -14 graden. Een immens verschil met eerder deze week!

Maandag sneeuw
Voor wat betreft volgende week maandag zitten de modellen nu aardig op een lijn. Het Britse hogedrukgebied houdt het regime strak in handen en weet van geen wijken. Wel verzwakt de uitloper tot over de Alpen maandag tijdelijk waardoor depressies boven Oost-Europa de Alpen aan een nieuwe Nordstau-situatie helpen. Helaas voor de Frankrijk- en zuidkantgangers is de noordkant opnieuw de gelukkige. Oostenrijk en het oosten van Zwitserland mogen weer zo’n 20cm tegemoet zien, lokaal wat meer.

Het ensemblegemiddelde van GFS kiest eenduidig voor Nordstau, ECMWF en UKMO volgen.
Het ensemblegemiddelde van GFS kiest eenduidig voor Nordstau, ECMWF en UKMO volgen.

Prachtig wintersportweer
Daarna herstelt de uitloper zich weer waardoor bij een zwakke noordwestelijke stroming de zon terugkeert. Alleen in Oostenrijk schuiven af en toe wat vriendelijke wolken over. Het blijft koud al gaan de scherpste kantjes er wat van af. Daar zal niemand rouwig om zijn, temperaturen op 2000m van -6 zijn nog altijd winters en van dooi in de dalen is nauwelijks sprake.

null

Verder houdt ECMWF voor woensdag nog een optie open voor hernieuwde sneeuwval in Oostenrijk. Te ver weg om nu al serieus rekening mee te houden, feit is dat de Oostenrijkgangers op hun wenken bediend worden want de komende dagen verlopen ronduit winters met zowel zon als sneeuw. In Frankrijk, Italië en delen van Zwitserland moeten ze het voorlopig met droge kou doen helaas.

Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

super die sneeuw die is gevallen en misschien nog komt gaan volgende week naar Obertauern.

wauw echt mooi! wel jammer voor de frankrijk gangers! Seefeld kreeg maar 3cm maar beter iets als niets! En de sneeuwkannonnen kunnen hun werk doen! Ook al ga ik pas over 3 weken.

Seriously snow addicted family!

Saalbach 15cm (dal) / 25cm (berg) neuschee :-)

Jammer dat ik naar Les Portes du Soleil ga i.v.m. geen nieuwe sneeuw :( Wel supergebied overigens! Ben al blij dat de kou in ieder geval terug is…

PdS is inderdaad super, ben er zelf 3x geweest. Zo lang je in de buurt van Avoriaz blijft zal de sneeuw wel goed genoeg zijn. Er zijn daar echt fantastisch offpiste routes (voor het geval er nog een dump komt):

  • Lift Grandes Combes: rechtsaf naar de zwarte pistes, niet afdalen maar zover mogelijk traverseren en dan de kom induiken helemaal richting eindpunt op ong. 1000m.
  • Lift Grandes Combes: linksaf richting blauw en dan meteen links een verborgen valleitje induiken (licht tussen de blauwe en de zwarte pistes in). Niet zichtbaar vanuit lift of vanaf de blauwe piste. Komt uit op de meest links gelegen zwarte piste.
  • Vergeet de Mur piste, vanaf diezelfde bergrug kan je richting Zwitserland veel leuke ‘routes’ skien/boarden.

Zijn er nog veel meer, maar sommige zijn lastig te vinden ;-)

Schitterend, zon, sneeuw en vorst. Wat wil je nog meer?
Gerlos here we come!

Morgen naar Val Gardena, heb zo’n vermoeden dat het wel eens een heel mooi weekje kan gaan worden! Wel koud, maar goed, 't is tenslotte wintersport.
Als ik het goed begrijp zijn de sneeuwcondities daar altijd wel goed…

Ik hoop ook echt dat er de komende twee weken nog verse sneeuw valt in Portes du Soleil. Ik ga er in de week van 5 februari naartoe. M’n vader zit er nu en die wist al te melden dat er in Les Gets en Morzine erg weinig sneeuw ligt maar dat het in Avoriaz nog wel te doen is. Het vriest nu in elk geval weer!

Vorig jaar lag er in Les Portes du Soleil zoveel sneeuw en we hadden echt een paar droomdagen (overdag zon, 's avonds en 's nachts enorme sneeuwval!). Maar ja, aan het weer is niks te veranderen dus idd maar richting Avoriaz.

@ Twist, bedankt voor de tips.
@ Wouter, mag toch hopen dat het weer sneeuwt ergens de komende twee weken, anders heeft het bijna een maand niet gesneeuwd! Maar ik vrees dat het volgende week niet gaat gebeuren.

@Wouter @B

Heb in Avoriaz zowel 5 meter sneeuw gehad (weg naar dorp was zelfs dicht) als regen op 2400m hoogte, maar nooit echt slechte condities gehad.

Hoi Roel,

Zit jij nog in Hochkonig op dit moment? Kun jij mij dan misschien blij maken door te vertellen hoeveel cm sneeuw er ongeveer is gevallen? Ik kom er middels hun website niet echt achter…
Zaterdag kan ik het zelf bekijken! Dan gaan we naar Maria Alm. Ben benieuwd hoe dit gebied bevalt, aangezien we meestal naar 3V gaan.
Alvast bedankt voor je reactie.

Roel, zijn er enige vooruitzichten voor verse sneeuw komende weken in Savoie, want deze hebben toch al weken geen verse sneeuw meer gezien!?

Live vanuit saalbach supercondities dal 15 cm verse sneeuw op de berg 40. Pistes liggen er prachtig bij

Hier in 3 Vallees zijn vannacht eindelijk de sneeuwkanonnen aangeweest en is ongeveer een centimeter uit de lucht gevallen.
Hoop stenen op de pistes en flink koud nu. Maargoed, met al die zon van afgelopen week hoor je mij niet klagen. :)

Op de webcams zie ik dat het sneeuwt in Les Portes du Soleil. Weliswaar een ietsiepietsie en zal het nog geen cm zijn maar het gaat om het idee. We worden op dit moment gewoon al blij als de akelig groene pistes een wit laagje hebben.

top! We gaan 29 Jan skiën bij Lermoos / Berwang. Saved by the bell.
Het ziet er voor 29 jan - 5 feb prima uit bij de Zugspitze.
Bedankt voor jullie gedetailleerde weerbericht. Nordstau ich Liebe dich!

Vannacht en vanmiddag totaal zo’n cm of 10 gevallen in La Plagne. Was hard nodig. Het was heerlijk boarden op de verse sneeuw. Hoop voor degene die zaterdag aankomen dat er nog wat bij valt.

@danielle, nee ik zit inmiddels in Nauders waar sinds gisteren ook 1 cm gevallen is. Maria Alm e.o. had veruit de meeste sneeuw sinds ik in Oostenrijk ben, dat was nog voor de sneeuwval dus je zit wel goed.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat een fantastische condities. Jammer genoeg ga ik pas begin maart…

Hoi Roel,
Wij vertrekken morgen naar Chatel. Hoe is het daar met de sneeuw gesteld? Komt er ook nog sneeuw bij?

Weet iemand hoe de sneeuw (als die er is) is in mayerhofen??? ga er over 2 wkn heen en wat ik om me heen hoor is het niet best…

@roel, wat kan je vertellen over de sneeuwconditie van mayerhofen? ga er in de week van 5 febr heen… hoop dat je me blij kan maken:-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie