Alpenweerpraat: Britse hogedruk regeert

Roel op 21 januari 2011· 24 reacties

null

Er is zowaar wat sneeuw gevallen in Frankrijk, Hans van der Mast (foto vlak voor de sneeuwval) attendeerde mij op 2-3cm in Flaine net als een aantal lezers in de reacties van gisteren. Dank daarvoor! Een paar buien hebben het dus toch tot aan de Franse Alpen gered hoewel de hoeveelheden klein waren en de buien zeker niet alle gebieden hebben aangedaan. Toch heb ik gemerkt dat een paar centimeter al veel kan doen op een piste, maar ook esthetisch omdat je je weer in een witte wereld waant.

Noordkant nog wat lichte sneeuw
Helaas is dat hier in Nauders op dit moment niet het geval, het flinterdunne laagje verse sneeuw kan de groene hellingen niet verhullen. Iets hogerop is gelukkig wel alles wit en dat blijft voorlopig zo, want het blijft koud.

null

Een honkvast Brits hogedrukgebied snijdt al dagenlang de westelijke straalstroom af en zorgt daarvoor in de plaats voor een koude noordoostelijke stroming van continentale lucht.

Fronten liggen niet in de buurt maar de ‘Bise’ zoals deze wind in Zwitserland wordt genoemd kan vandaag aan de noordkant nog wel voor wat lichte sneeuwbuien zorgen. Tussendoor schijnt de zon. In Frankrijk en Italië heeft de zon zelfs de overhand. Morgen en zondag schijnt de zon op meer plaatsen en ook langer. Perfecte wintersportcondities omdat het ook overdag grotendeels blijft vriezen.

Grillig
Volgende week verandert er weinig, boven de Britse Eilanden blijft de luchtdruk hoog waardoor de Alpen in een noordelijke hoogtestroming blijven. Aan de grond wordt deze stroming gebroken door hogedrukuitlopers die voor rustig zonnig weer zorgen. Dat gebeurt echter niet continu.

Van tijd tot tijd wordt de hogedruk vanuit het noorden aangevreten door kou waarna hij zich binnen 24 uur weer herstelt. We zien het aan deze animatie met de kaarten voor achtereenvolgens zondag, maandag, dinsdag en woensdag.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Juist op die momenten van verzwakking kan een lichte Nordstau toeslaan en dat lijkt van zondag op maandag te gebeuren. Vanuit het noorden neemt de bewolking toe en vooral in Oostenrijk kan lichte tot matige sneeuw vallen.

Op het einde van de serie zien we dat er woensdag nog zo’n kans is maar het is een uiterst grillig proces afhankelijk van kleine factoren die het verschil maken tussen zon en sneeuw. Let wel dit geldt hoofdzakelijk voor de noordkant, elders blijft de zon een hoofdrol opeisen.

Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dinsdag 2 febrauri naar Kappl/Iscghl!

@wintersporters.nl, weet iemand mooie off piste afdalingen in deze gebieden?

hoi Roel,
denk je dat het nog winter gaat worden, sneeuw dus, in Frankrijk. We gaan 5 febr. en maak me toch zorgen als er niks bij gaat vallen.

Joris, met deze sneeuw zijn se natuurlijk schaars maar van de palinkopf kun jee een paar leuke maken. Als je het echt groots aan wil pakken neem je van Alp Trida (Zwitserse kant) de Visnitzbahn en ga je klimmen. Vervolgens kun je een prachtige afdaling maken tot in Kappl. Misschien wel de eerste keer met gids doen.
Groeten Wouter

Blij dat het gesneeuwd heeft en dat het nu weer knap vriest, dan kunnen de sneeuwkanonnen tenminste weer hun werk doen. Vanavond naar Going, bij Ellmau in Tirol.

@Roel: lekker een dagje gaan skiën in Schöneben/Belpiano! 10 Minuten rijden vanaf Nauders.

Hoi Roel,
net als Paul hier gaan wij 5 febr naar frankrijk (les sybelles).Is er nog kans dat er een goed pak verse sneew valt voor die tijd?
Groeten Noé

en alweer valt er sneeuw in Gerlos te zien op de webcams.
Dat komt goed uit!
@ Roel: zoals ik de modellen bekeken heb valt er t/m woensdag aan de noordkant (Oostenrijk en Zwitserland) af en toe sneeuw. 10-40 cm in totaal.
Vooral ECMWF is sneeuwrijk. GFS minder. Daarna zou het van donderdag t/m zaterdag prachtig helder, zonnig weer zijn.

Vanavond richting val thorens! Genoeg zon dus!

Ik mag toch hopen dat het voor 5 Feb. weer gaat sneeuwen in Val Thorens. Zoals het er nu uitziet wordt het slecht. Laatste sneeuwval is 13 Jan. En komende 2 weken zie ik het niet gebeuren. Waar blijft die sneeuw nou ik wordt hier helemaal niet vrolijk van.

@patrick, Ik zit nu op de Haideralm net over de grens in Italië. Hier schijnt de zon terwijl het in Nauders nog grijs is. De hoofdkam zorgt weer voor mooie verschillen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ga niet meer uit van verse sneeuw in Frankrijk. Morgen richting Portes du Soleil en dan genieten van de zon want die schijnt de hele week wel volop als de berichten kloppen. Sneeuw, mistig en slecht zicht is ook niet alles. Het vriest in ieder geval weer dus de sneeuwkanonnen mogen hun best gaan doen.

Weet iemand hoe de condities in het skigbied Silvretta Arena bij Ischgl zijn en gaan worden?

vanavond vertrekken we naar Les Menuires! ;-)
Leuk om de weersverwachting voor de komende dagen hier te ontdekken.
bedankt roel

weet er iemand hoe de sneeuwcondities in mayrhofen zijn, met name op de penken?
Gr. Maikel

vanavond vertrekken richting Kirchberg, wordt een mooie week denk ik aangezien ik vele weerberichten en sites heb bekeken!
In ieder geval dank voor de updates en weerberichten Roel.

@ Jermaine
Wij gaan de week daarna naar Kirchberg. Zou leuk zijn om hier eens te lezen van je over de toestand van de pistes ter plaatse…
Goeie reis!

@Roel: inderdaad weer apart dat er met maar 15km verschil in afstand zoveel verschil is met het weer. Have fun!!

Vannacht naar Val Tho, gaat helemaal goed komen en Ronnie sinds wanneer ben jij weerman. Niet zeiken, gewoon sliden boy. het is toch wit, of zie je liever groene pistes ?

seht sehr gut aus, serfaus!

Seriously snow addicted family!

Net terug na een heerlijke week Superdevoluy: elke dag zon en strakblauwe lucht. Pistes waren prachtig, op een paar dalafdalingen na. De laatste twee dagen stonden echter de kanonnen 24 uur per dag te draaien, dus toen werden ook die laatste plekken netjes weggewerkt. Heerlijk geskied!

kom net terug uit het zillertal daar is volgens mij boven de 1000 meter een halve meter sneeuw gevallen en de dalafdaling in kaltenbach is goed te doen

Wij gaan met wat vrienden naar La Joue Du Loup. Momenteel ligt er 30cm in het dorp en 85cm op de top van de berg. Iemand die weet of dit genoeg is voor dit gebied?

Het zou toch leuk zijn te horen dat het nog voor 4februari eens goed hard gaat sneeuwen.

@Jelle: ik kom er net vandaan en het is prima skieën daar! De onderste pistes waar geen kanonnen staan zijn wel wat slechter, maar de rest is heel goed te doen. Bovendien staan de afgelopen twee dagen de sneeuwkanonnen permanent te draaien, dus maak je geen zorgen!

Ben de hele week al in zillertal pistes zijn overal uitstekend wel erg koud nu hier. In mayerhofen zelfs in dal sneeuw

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie