Koud! Hoe erop kleden?

Rogier op 22 januari 2011· 20 reacties

null

Het is koud in de Alpen. Heel erg koud, vandaag was het in het gebiedje Ceillac (zometeen mijn video-report) geen seconden warmer dan -15, en op veel plekken was het zelfs veel kouder. Dit zorgt ervoor dat de sneeuwkanonnen kunnen draaien en de sneeuw niet wegsmelt, maar kou is vermoeiend en je moet je er zeker wel op kleden.

Handen en voeten
Het is belangrijk om te zorgen dat je handen en voeten goed warm zijn aangekleed, als extreme uiteinden van je lichaam koelen deze het snelste af. goed passende skischoenen, goede skisokken, goede wanten zorgen ervoor dat je handen en voeten warm blijven. Mocht dit niet helpen dan kun je denken om een speciaal zooltje met batterij in je skischoen te gebruiken om je voeten warm te houden. Deze werken zeer goed en zijn de relatief hoge prijs waard!

Wanten
Schrik niet terug om wanten aan te trekken als het erg koud is. Wanten zijn stukken warmer dan handschoenen en ook is het makkelijker als het echt te koud wordt om speciale chemische opwarmers in je handschoenen te gebruiken.

null

Gezicht
Tot nu toe niet zo heel veel nieuws, goede handschoenen en goede schoenen. Maar bij koude is het ook zeer zeker van belang om je geschikt, neus en oren te beschermen. Zeker in de hogere skigebieden hebben artsen vaak te maken met bevroren neuzen en oren. In Chamonix hebben ze pas geleden een nieuwe techniek ontwikkeld om bevriezingen beter te behandelen, dat is niet voor niets…
Een skibril een goede muts (nog beter een helm), en een gezichtsmasker zijn bij deze koude in de hoge gebieden geen overbodige luxe.

Eten en drinken
Zorg er bij deze koude ook voor dat je genoeg eet en drinkt! En probeer geen alcohol te drinken overdag. Maar genoeg vocht en genoeg calorieën zijn zeer belangrijk tijdens en koude dag.

null

Goed gekleed en goed gevoed kun je tot in de meest extreme temperaturen skiën. En blijft het leuk!

Wat hebben jullie als tips om het warm te houden? Wie heeft het nooit koud? en wie heeft het altijd koud tijdens de wintersport?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ik heb het bijna nooit koud op de piste, investeren in kleding; goed thermo-ondergoed (Helly Hansen en Canterburry), fleecepully (geen katoen!) en natuurlijk een goede waterdichte snowboardjas en -broek.
Heb wanten en eventueel daaronder nog onder-wanten aan, super warm en als je je wanten uit moet, omdat je iets moet pakken, sta je niet met je blote handen in kou.
Een helm vind ik ook erg lekker, warme oren en je hoofd blijft ook goed warm! Skibril erbij en klaar is Kees… Eventueel een gezichtsmasker van fleece en neopreen als het écht koud is.

Zorg wel dat je je van te voren al goed warm aankleedt, als je pas wat extra’s aantrekt op het moment dat je het koud krijgt, is het vaak al te laat en warm je niet meer op (heb ik in ieder geval)!

Ik heb altijd heel veel laagjes aan: thermo ondergoed, shirt en een fleecevest zijn basic. Verder blijven bewegen natuurlijk en oma’s tip: zorg ervoor dat je jas dicht is, dat je je muts ophebt en dat je je handschoenen aanhebt voordat je de kou in gaat. Zodra de kou op je lichaam slaat is het moeilijker op te warmen. Dus gewoon gebruik maken van de cv en de warmte in je jas vangen - dat geeft je wat meer tijd om op te warmen van het bewegen!

Vasaline op je gezicht smeren werkt ook vaak wel tegen de kou.

Qua kleding gewoon veel laagjes aantrekken.

Zelf heb ik overigens niet vaak last van de kou. Kan er denk ik wel goed tegen…? Maar ik sta dan ook geen minuut stil en ben veel in beweging.

Hoe ervaren jullie het dragen van wanten en het vasthouden van de skistokken? Dit lijkt mij behoorlijk latig of valt dit mee?

Ik vind het nogal lastig om met skistokken te snowboarden ;)

Eigenlijk heb ik nog nooit kou gehad. Als ik zo hoor ten opzichte van anderen is de skikledij het belangrijkste dat het van goede kwaliteit is. Bv met mijn broek die zeer dun is lachte men wel eens maar wel nog nooit kou gehad tegenover die met hun dik donsdeken die klagen.
Als het echt kou is (-20°C) doe ik wel thermisch ondergoed aan , dan is dit toch wel wat comfortabeler. Natuurlijk moet je alles van dag tot dag bekijken en moment waardoor een rugzak wel handig is om wat extra aan te doen of uit te spelen.

Mijn ervaring is dat hollanders altijd zeuren als het koud is( vooral volwassenen ) ga al jaren met de kerst en het voorjaar maar wij hebben en dat zijn me kinderen en vrouw het nooit koud met de kerst was het ook weer een paar dagen boven de 2000m -15 tot -20 nou en wel goede sneeuw en gaan met die banaan koud bestaat niet wel slechte kleding!!!

Ik draag enkel thermisch ondergoed, impactshort, rugharnas, goeie ski broek en vest, nog helm en handschoenen. Ik blijf zoveel mogelijk in beweging en laat me nooit afkoelen. Tijdig jas dicht. Koud heb ik nog nooit gehad, ik sta eerder te dampen als ik mijn kledij afdoe. Mijn vrouw daar tegenover heeft het altijd koud.

Ik draag ook meerdere lagen, afhankelijk van de temperatuur. Sowieso altijd theromo-shirt, 2de thermo-layer en eventueel nog een fleecevest. Als het koud is een warm snowboardjack en anders een softshell. Ik heb altijd wanten van Level aan die een binnenhandschoen van fleece hebben. Stokken kan ik makkelijk vasthouden aangezien ik Leki-trigger stokken gebruik (riempjes blijft dus om de want zitten). Als het warmer is (boven het vriespunt) draag ik gewone handschoenen met een mountainbike handschoen (van die dunne).
Ook ga ik nooit de deur uit zonder een fleece-nekkraag, muts en helm, goggle en rugbeschermer (ook lekker warm). Een fleecemasker heb ik in mijn rugzak en op koude dagen heb ik warmteplakkers voor mijn voeten (blijven tot 6 uur lang warm).

kom net terug uit het zillertal de laatste 3 dagen was het inderdaad veel koeler en volgens mij is er ook een halve meter sneeuw gevallen boven de 1000 meter

Deze winter heb ik een niet gewatteerde jas gekocht en een soort soft-shell jack/vest van O’neil. Afgelopen week heb ik dan ook bij temperaturen boven 0 alleen in de soft-shell geskied, en bij temperaturen van -10 en kouder (in dezelfde week!) juist in heel veel laagjes en beide jassen aan :)

En natuurlijk helm, thermisch ondergoed, dubbele wanten etc…Dan is het zelfs voor de ergste kou-kleum nog goed uit te houden ;).

Afgelopen week naar Oostenrijk geweest, heb het alleen koud gehad in mijn gezicht, das doe ik niet om omdat ik dat niet fijn vind…

Verder heb ik alleen een shirtje aan van de WE, een skijas van de Piet Kerkhof, een skibroek van Brunotti, handschoenen van Booster en fatsoenlijke skisokken, zelfs de laatste dag dat het heel koud was heb ik het niet koud gehad…

Scheelt een hoop als je het van jezelf al nie snel koud hebt… Mijn vriendin zet thuis ook liever de thermostaat op 21 graden maar dan loop ik in korte broek en T-shirt rond…

Gevoelstemperatuur is ook afhankelijk van de wind, weer, en luchtvochtigheid.

Bij -30 in de volle zon op een windstille dag op de gletscher… Je hebt het gevoel dat je net zo een korte aan kunt doen…

Balaclava (zo’n sjaal voor om je nek en hoofd) of een Buff dragen, sluit goed aan zit niet in de weg en houd heel veel kou tegen. Of een masker natuurlijk.
Lange handschoenen met goede afsluiting op de arm, zodat er geen wind naar binnen kan.
Verder onderste binding van de schoen niet te strak doen, zodat er nog voldoende bloed naar je voeten kan stromen.

En als het dan toch nodig is om je handschoenen even uit te doen, bijvoorbeeld als je buiten zit te eten (in de zon; als het niet te koud is…) leg dan nooit je handschoenen zo op tafel! Stop ze altijd achter je jas, of ga er bovenop zitten. Zo blijven ze warm en zijn ze aangenaam om weer aan te doen…

Het hangt er heel erg vanaf hoe je beleeft dat het koud is: Vanmorgen bovenaan de Ahornbahn Mayrhofen was het -14, zonnig en windstil. Mijn ski-genoot en ik vonden dat het warm was.
Even later in de schaduw: brrr, kkouuddd
Als het waait dan voelt -14 nog weer heel anders aan. Dan is een extra laagje onder je jas een must, en is een Balaclava (=bivakmuts) wel handig…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik heb snel warm met skien. Dus zorg dat je het transpiratievocht makkelijk kwijt raakt, op koude en winderige dagen: termo onderkleding, een of 2 lagen fleece en of merinowol, en een hardsheljas.

Merino wol is inderdaad wel fijn, gaat niet stinken, ook niet als je het vaak aan hebt. Je moet natuurlijk tegen de jeuk van het wol kunnen. Ik wen er zelf wel aan.
Je kunt het weken aandoen voordat het stinkt maar het ademt wel minder naarmate het minder schoon is natuurlijk.
Windstopper evt met voering werkt ook prima ipv een hardshell jas.

net terug van van 4 dagenwrm en 5 dagen behoorlijke kou in frankrijk. Jesse schreef over warmteplakkers voor zijn voeten,is er een merknaam bekend? Mijn zwager had altijd al dooie vingers maar deze keer had hij ook dooie voeten en dat is minder prettig. Het zooltje met batterij is dat te koop in de wintersport zaken?. Overigens mijn bewondering van de zeer juiste voorspellingen van het weer, het was voor afgelopen week exact uitgekomen.

Ik heb altijd kleren van http://www.NoorderlichtOutdoor.nl. Ik hier korte tijd geleden een hele Haglofs gear aangeschaft. Echt geweldige kleding voor als je de kou in gaat!

Vergeet ook niet dat het buiten de pistes erg koud kan zijn. Warme kleding is dan ook sterk aan te raden, omdat je na activiteit toch wel erg snel afkoelt. Ik heb zelf zo’n warme Noorse trui gekocht voor na het skiën bij http://fosseofnorway.nl/. Ideaal voor binnen als buiten!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie