Alpenweerpraat: toenemende sneeuwkansen

Roel op 23 januari 2011· 7 reacties

null

Het was een zonnige winterse dag, althans vanaf ca. 2000m. Oostenrijk en Zwitserland hadden namelijk last van laaghangende bewolking die in sommige dalen hardnekkig was. Rond de Alpenhoofdkam en zuid daarvan scheen de zon echter continu, dus ook in Nauders (foto) waar ik gisteren mijn laatste skidag had.

Onderzon
De combinatie kou (-13° op 2000m), vochtige lucht en zon gaf een magistraal schouwspel. De weerkaatsing van dwarrelende ijskristallen zorgde voor een onderzon die me op de piste naar beneden begeleidde. Ik heb even sprakeloos staan kijken.

Vanuit het noorden lichte sneeuw
Morgen volgt nog een mooie dag maar later op de dag neemt de bewolking vanuit het noorden toe. Dat gebeurt op nadering van een storing die maandag hoofdzakelijk lichte sneeuw brengt in Oostenrijk, met het zwaartepunt ten oosten van Innsbruck. Elders blijft het meest droog met geregeld zon.

null

Ook dinsdag kan er aan de noordkant nog wat sneeuw vallen door een zwakke noordwestelijke wind. Dan nadert er vanuit Scandinavië een nieuwe storing die via Duitsland naar Zuid-Frankrijk koerst. Het neerslaggebied trekt woensdag waarschijnlijk net west van de Alpen langs maar het is niet uitgesloten dat er dan op meer plaatsen wat sneeuw valt.

Kansen keren
Donderdag ligt de storing boven Spanje en wordt het Middellandse Zeegebied na lange tijd weer gevuld met een omvangrijk gebied van lagedruk. Dat betekent dat de kansen mogelijk keren ten gunste van de zuidkant. Na woensdag fungeert het lagedrukgebied aanvankelijk als trekpaard voor een koude oostelijke stroming maar vanuit het zuiden druppelt ook vochtigere lucht binnen die voor wat sneeuw in de Zuidfranse en Italiaanse Alpen kan gaan zorgen.

null

Of het om substantiële hoeveelheden gaat is nog nauwelijks in te schatten. Daarover morgen meer. Oostenrijk en Zwitserland lijken na woensdag juist een paar droge vrij zonnige dagen te krijgen door een hogedrukgebied dat zich ten noorden van de Alpen nestelt. Al met al zit er weer wat beweging in de kaarten en blijft de winter in het zadel.
Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooie foto Roel, en redelijk goed nieuws voor bij mij in de buurt…

Click. Click. Peace

Net terug van een super week in les Deux Alpes. De hele week een strak blauwe lucht. De eerste 3 dagen waren erg warm (lente skieen) en de laatste 3 dagen waren erg koud. De pistes waren gewoonweg super. echt een topweek gehad!!

Nu uitkijken naar de volgende trip, een 3 daagse naar ischgl eind maart!!

Veel plezier aan een ieder die nog gaat, de kanonnen doen hun werk nu het zo koud is!!!

Vandaag geweldige mooiedag in het skigebied Klostertahl. Zon overgoten en zeer goede condities. Temperaturen ver onder het vriespunt, maar met weinig wind toch erg lekker. Hier alleen geen sneeuwkanonnen, waarom weet ik niet, maar zou zeker bijdragen aan een nog betere piste.

Roel, ik heb een paar vrienden die volgend weekend gaan skien in Soll, kan je het even heel hard laten regenen?

Mooi filpmje!

Als je de weerberichten mag geloven (ZAMG/ORF) voor de Oostenrijkse alpen toch meer sneeuw dan verwacht vandaag (1-20 cm) en woensdag (5-15 cm). Webcam Saalbach is al een mooi vers laagje te zien!

Rare Niels ;-)

Net terug gekomen uit val thorens
Wat was het koud even 3 dagen in de sneeuw
Vrijdag aangekomen en vandaag weer terug
kwaliteit vd sneeuw was ok zeker vrijdag en zaterdag
zondag was het minder veel ijsplaten
We hadden wel heel mooi weer qua zon
Hoop voor de mensen die nog moeten gaan er wat sneeuw vallen gaat!

gr

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie