Verslag uit Zell am See

Rogier op 25 januari 2011· 16 reacties

null

Kort geleden schreef ik een stukje over het reizen met de trein naar de wintersportbestemming. Mijn eindbestemming was Zell am See waar ik een dagje ben gaan skiën.

De reis begon nat en bleef ook nat tot ongeveer tien minuten voor ik mijn bestemming had bereikt. Ik had in mijn hoofd al het scenario van shoppen in Zell am See laten landen. Want: skiën in de regen, daar had ik niet zo’n zin in.

Tussen de wolken: zon
Toen de stewardess in de trein aankondigde dat we over tien minuten in Zell am See zouden arriveren, stak ik mijn hoofd uit het raam en zag de zon door de wolken heen komen. Het idee van shoppen verdween als donderslag bij heldere hemel. Ik had erg weinig tijd om me in ski kloffie te hijsen, maar kreeg het toch voor elkaar. Gepakt en gezakt (accessoire-man) ging ik op weg naar de Intersport om een paar ski’s te huren. Ik had mijn eigen schoenen mee genomen wat het proces bij de ski-verhuur aardig versnelde.

null

De medewerker bij de Intersport was zeer behulpzaam en aangenaam verrast omdat ik al kon vertellen wat voor soort ski ik wilde hebben. Dat scheelde hem weer een vragenrondje. Ik kreeg een paar Atomic Blackeye TI mee. Dit bleken een paar juweeltjes te zijn. Een heerlijke Allmountain ski die ik iedereen kan aanraden.

skiën op de Smittenhohe
Ik ging skien op de Smittenhohe bij Zell am See. De berg gaat tot een hoogte van tweeduizend meter en biedt voor ieder wat wils. Het was prachtig weer en de pistes lagen er prachtig bij. Wat lager op de berg werd de sneeuw helaas wat meer slush, maar mijn latten sneden daar prachtig doorheen. De pistes zijn er heerlijk breed en ongeacht waar je je bevindt heb je altijd een mooi uitzicht op het dorp beneden. Ook heb je een prachtig zicht op de Kitzsteinhorn en de gletsjer bij Kaprun.

Zell am See
Zell am See is gelegen aan de Zellersee en is omringd door bergen als de Maiskogel en de Kitzsteinhorn in Kaprun. Het ligt aan de de Smittenhohe met een skigebied met zo’n 77km aan pistes. Er zijn voornamelijk rode pistes te vinden, maar voor de beginnende skier zijn er ook prachtige brede blauwe pistes. Voor deze blauwe pistes moet je wel een gondel naar boven nemen. Er zijn een aantal afdalingen mogelijk naar het dal, maar dit zijn voornamelijk zwarte en rode pistes. Je kunt echter ook met een gondel afdalen naar het dal.

null

Het dorpscentrum is van alle gemakken voorzien en biedt een ruim aanbod aan restaurants, winkels en natuurlijk après-ski gelegenheden.
De omgeving zat nog redelijk in de kerststemming met al de lichtjes en kerstmannen die de gevels versierden. Na een korte wandeling door het dorpscentrum moest we helaas al weer richting het station.
Ik vond het skigebied erg mooi. Dit kwam ook grotendeels door de prachtige vergezichten die op bijna ieder plekje tot je beschikking staan. Ik wil zeker nog wel een keertje terug, maar dan wel wat langer dan één dag…

Zijn jullie wel eens in Zell am See geweest? wat vonden jullie van het gebied en het dorp?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ook net terug van een tweede keer Zell am See. Schitterend skigebied. Alleen de bewegwijzering op de pistes iets minder. Goed geprepareerd, mooie zwarte pistes en leuke restaurantjes op de bergen. Ook dagje naar Kaprun geweest (met dezelfde skikaart). Ook schitterend en fantastische sneeuw.

Over twee weken zit ik in Zell am See (Schüttdorf eigenlijk). Ik ben er nog nooit eerder geweest, maar we zitten er een week, en we zijn van plan zowel Schmittenhöhe als de Kitzsteinhorn te verkennen. Hopelijk hebben we genoeg tijd!

Heeft iemand trouwens ervaring met nachtskiën in Zell am See?

Heerlijk gebied. Alleen had ik vorig jaar januari wat moeite met de afdaling naar Schüttdorf (stijl en erg ijzig). Goed af te wisselen met Kitzsteinhorngletcher in Kaprun. Tip: Midden in de week een dagje Maiskogel Kaprun. Lekker relaxte afdaling om de pijnlijke spieren te ontlasten.

Als je een beetje van fun houdt dan naar Kaprun. Ze hebben daar de X-5. Dat zijn vijf verschillende (off-piste)afdalingen welke niet geprepareerd en avontuurlijk zijn. Wel voor de gevorderde skier, kan best lastig zijn.

Bedankt Joris,

Ik wist nog niet dat die informatie zo mooi beschikbaar was. Heb je zelf ervaring met het rijden van deze lines? Ik verwacht namelijk wel dat dit de eerste plekjes zijn die verspoord zullen zijn, of niet?

Vorig jaar 5 dagen in dit gebied geweest. Ik heb me prima vermaakt, idd is de dalafdaling in Zell am See best pittig qua ijs en flink stijl voor beginners of minder gevorderden. Wat ik minder vind van dit gebied is dat het niet echt met elkaar verbonden is. Dus tussen Kaprun en Zell am See. Je moet dan goed beslissen wat je gaat doen die dag, of Kaprun of Zell am See. Of je moet dan een bus pakken en naar het andere gebied rijden. Ik vond dat persoonlijk niet echt handig en zonde van mijn tijd! Maar verder prima skipistes! Vooral helemaal naar boven bij Kaprun is prachtig!

Dit is mijn favoriete skigebied, kom er al een jaar of 20 en als het kan 4x per winter. De heerlijke zwarte afdalingen blijven mij en mijn dierbaren, die natuurlijk zo vaak als mogelijk meegaan, iedere keer weer bekoren. Een tip als je een auto bij je hebt neem een combi-skikaart met saalbach hinterglemm erbij. Kost maar een paar euro meer in de week. Je hebt dan de mogelijkheid ook in dat gebied te skien met 200km extra erbij. Het is maar een kwartiertje rijden.

kitzsteinhorn vond ik erg leuk om te skieen, erg breedt en deed niet erg druk aan ondanks dat de liften wel vol waren. (2006 hier geweest).

En natuurlijk leuk dat er 72,6 miljoen euro wordt geinvesteerd in een verbinding van het skigebied van Zell am See (Schmittenhöhe) met de plaats Piesendorf, door middel van drie 6-persoonsstoeltjesliften en een 8-persoonsgondel. Duurt nog wel even overigens, want de bouwstart is in 2012, en de laatste fase is in 2015 afgerond. Hopelijk een eerste stap in de verbinding met het skigebied van Kaprun!

Meer info:
http://www.schmitten.at/de/hochsonnberg/das-projekt/pisten-l…

Vandaag voor de eerste keer naar Zell am See geweest, inderdaad een prachtig gebied met brede pistes. Enkel jammer van de bewolkte & mistige weersomstandigheden deze week, niet echt kunnen genieten van de prachtige uitzichten dus. Hopelijk later deze week beterschap!

@Arjan, ze zijn helaas niet zo maagdelijk wit als op de filmpjes, desondanks genoeg wit. Ze zijn pittig genoeg in ieder geval…

Ik ben 2 keer in Zell am See geweest, en ik vind het een erg leuk skigebied. Elk jaar naar hetze;fde doe ik eigenlijk niet, maar Zell am See zou ik toch wel weer doen. Vooral de zwarte pistes (dalafdaling) is daar me favoriete afdaling.

2 dagen in Zell geboard en 5 dagen in Kaprun, en dan is die laatste veruit favoriet. Zell am See werd in januari dit jaar zeer slecht geprepareerd, om half 10 waren de pistes kapot geskied en een uur wachten voor de gondel is mij te veel van het goede. Dan maar Kaprun, mooie gletscher, goedkoper eten en drinken en de Maiskogel is prachtig voor kinderen.

1x Zell am see
1x Kaprun

Zell am see blijft mijn favoriet!
Ik ben nu 9x op verschillende plekken geweest.
Maar Zell am see heeft heerlijk brede, blauwe pistes waar je (relaxt) snoeihard kan gaan en het overzicht behoudt!

Wij gaan al 15 jaar naar Zell Am See - Saalbach en wij vinden het nog steeds fantastisch.
Een dag zellamsee (meestal nieuwjaarsdag , dan is het niet te druk) en de rest saalbach-hinterglemm-leogang , gevarieerd en geweldig.
We nemen een Hotel in Tummersbach of Maishofen , dan zitten we midden tussen de 2 skigebieden in en is een pak goedkoper dan zell am see of saalbach.
Kaprun moet je doen bij mooi weer , bij slecht weer onder is het daarboven nog slechter weer , zeer koud en veel wind !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie