Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk

Roel op 24 januari 2011· 17 reacties

null

In Gerlos is het lekker wakker worden als je de gordijnen openmaakt. Vannacht is het in het Salzburgerland en de Steiermark gaan sneeuwen. Deze breidde zich vanochtend naar het westen (Tirol) uit maar Zwitserland, Frankrijk en Italië zullen grotendeels droog blijven.

Sneeuwcondities
De meeste sneeuw valt ten oosten van Salzburg, lokaal tot 30cm. Ook morgen heeft de noordkant nog wat sneeuw en ze kunnen het goed gebruiken. De verse sneeuw van afgelopen week verhult veel maar de sneeuwhoeveelheden in Oostenrijk (en grote delen van Zwitserland en Frankrijk) waren ronduit mager te noemen. Tijdens mijn rondreis van de Hochkönig Region naar Osttirol, via Südtirol naar Nauders kreeg ik een goed beeld van de sneeuw die er ligt.

Het dikste pak van 30cm lag achter in het Virgental, een inneralpien afgesloten dal waar helaas geen pistes liggen. Verder had de Hochkönig Region voor de verse sneeuw van afgelopen week al 20cm liggen maar Nauders en Matrei waren groen. Zonder sneeuwkanonnen hadden ze dit jaar echt een probleem gehad, daar doet de verse sneeuw van de laatste week niks aan af.

null

Deze foto maakte ik gisterochtend om 11.30 uur vlakbij de Fernpas bij -10° en een strakblauwe lucht.

Woensdag sneeuw in Frankrijk?
Ook morgen valt er aan de noordkant nog wat sneeuw. Woensdag wordt het spannend. Een depressie trekt over de Noordzee naar het zuiden, en waarschijnlijk net west van de Alpen langs naar Frankrijk. Het bijbehorend neerslaggebied ‘kust’ de Zwitserse en Franse Alpen.

null

Vooral de meer westelijke Franse en Zwitserse skigebieden kunnen hier iets van meepikken. Het wordt een dag om in de gaten te houden.

Sneeuwkans voor zuidkant
Na donderdag komen de Alpen in een oostelijke stroming tussen een langgerekte hogedrukzone ten noorden van de Alpen en depressies boven de Middellandse Zee. Vooral de zuidkant krijgt wat meer bewolking waaruit ook wat sneeuw kan vallen. Een grote dump staat nog niet op de kaart maar de kansen zijn er als de depressies in het weekend nog iets naar het noorden kunnen opdringen. De kans daarop is het grootst in de zuidelijke Franse Alpen.

null

De noordkant gaat een aantal vrij zonnige dagen tegemoet zien doordat de lucht uit het oosten steeds droger wordt. Hoe dan ook dankzij de kunstsneeuw en de cosmetische laag verse sneeuw zullen veel wintersporters de komende week niet klagen.

Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goedemorgen Roel,
een vrijdag vertrekken wij richting Morillon (Grand Massif)
De kans is dus groot dat we daar van de week een beetje sneeuw krijgen ? Het is wel te hopen.
Ben je daar dan niet toevallig doen we even gezellig een biertje ?

Top, zo komt het toch helemaal goed! Sölden here we come.

Roel! Begin maart ga ik naar Flachau, maar de kansen zijn gelukkig gekeerd ten opzichte van de eerste helft van januari! Als je kijkt op http://www.flachau.at zie je dat het erg hard aan het sneeuwen is en de afgelopen nacht is er al 15 cm bij gevallen!! Ik volg je weerbericht aandachtig en ben benieuwd wat de komende weken ons gaat brengen!!

Het is mij nooit helemaal duidelijk wat nu de zuid franse of west alpen zijn, de Noordkam ect ect. Er wordt in de weer updates veel over gesproken. Maar welke plaatsen vallen hier nu onder.
Neem bijvoorbeeld Val Thorens, is dit zuidelijk of West Franse Alpen.
Misschien dat iemand hier iets meer duidelijkheid over kan geven.

JA lekker hoorrr. vrijdag richting konigsleiten!!

@Ronnie

VT ligt volgens mij in de West-Apen. Oostenrijk en Zwitserland liggen grofweg in de Noord-Alpen. Italie in de Zuid-Alpen. Ergens op deze site staat een uitleg hierover.

Heerlijk!! Dat wordt dus bakken volgende week in Saalbach!!

Vrijdagnacht naar Kirchberg, deze week nog lekker de nodige cm’s erbij en het word een heerlijke week!!!

@ronny, in dit bericht heb ik daar uitleg over gegeven: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/1501/Wat_is_de_Alp…. Val Thorens krijgt hoofdzakelijk sneeuw bij winden tussen noordwest en zuidwest. Als ik praat over sneeuw aan de zuid- of noordkant zit je daar minder gunstig.

@daddy, helaas ben ik alweer terug. Dat biertje moet een andere keer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij gaan in de voorjaarsvakantie naar les crosets…begin nu wel een beetje zorgen te maken. De webcam beelden zijn ook niet bemoedigend…

@Roel mag ik u danken voor de service. Het is mij duidelijk.

@Jeroen… wij zaterdagavond richting Kirchberg. Hotel Willms. Hopelijk deze week nog sneeuw en dan een zonnige week!!! Duimen daarvoor!

@Bart@ Net terug uit zell am ziller,er is 30 cm gevallen vorige week dus ,geniet ervan .Meyerhofen is echt tof om te skién.

Oefff net op tijd
Morgen voor een short ski break naar Ellmau en dat is al niet zo’n hoog gebied.
Ik was al bang dat het stenen schrapen werd op de pistes.
Maar deze deken van sneeuw past precies in mijn plaatje.
Succes met het vervolg van je trip.

Twittert Roel ook nog m.b.t. het weer?
Wij gaan 11 febr. 2 weken naar Ehrwald.

Gr. Rob

Hoi Roel,
ik weet dat het ALPENweerprat heet, maar kan je ook iets over de Pyreneeën vertellen? Te weten Vald’Aran/Baqueira?
Dank je wel
Markus

Weet je ook hoe de condities nu in Brandnertal zijn. Komt daar ook nog verse sneeuw bij?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie