Alpenweerpraat: blijvend spannend voor zuidkant

Roel op 26 januari 2011· 15 reacties

null

We lijken aan een inhaalrace te zijn begonnen. Sinds ik maandag de matige sneeuwhoeveelheden in Oostenrijk aanstipte lijkt de natuur te hebben gedacht ‘daar zullen we dan eens verandering in brengen’. Met tussenpozen is er vanaf toen in Oostenrijk eigenlijk alleen maar sneeuw gevallen. Helaas bleven de Franse en Italiaanse Alpen met lege handen.

Tot 30cm erbij
Na een dinsdag met soms wat langere droge perioden intensiveerde de sneeuwval gisteravond. Dat bracht over de afgelopen 24 uur 5-10cm in het noorden van Zwitserland en Vorarlberg tot 30cm in het Salzburgerland. De webcam bovenaan komt uit een dikbesneeuwd Filzmoos.

Vanochtend komen daar nog wel wat centimeters bij, vanmiddag neemt de sneeuwval langzaam af. Vooral in Italië, Frankrijk en Zwitserland schijnt de zon af en toe. Het blijft koud, de temperaturen op 2000m liggen tussen -5 en -10 graden.

Twee systemen
De komende dagen liggen de Alpen precies tussen twee systemen in. Een langgerekte as van hogedruk strekt zich uit van de Britse Eilanden helemaal tot in Rusland. Boven de Middellandse Zee ligt een zone van lagedruk en tollen diverse depressies rond.

null

Tussen beide systemen ontwikkelt zich een oostelijke stroming die drogere lucht aanvoert. Het is wisselend bewolkt en de zon komt regelmatig tevoorschijn.

Ten zuiden van de Alpenhoofdkam en in de zuidelijke Franse Alpen is de lucht iets vochtiger en is de invloed van de depressies merkbaar. Daar hangt wat meer bewolking en kan af en toe lichte sneeuw vallen. Grotere hoeveelheden vallen mogelijk in de zuidelijke Franse Alpen maar zoals ik gisteren aangaf blijft het kilometerwerk. Het liefst had ik zowel het hoge- als het lagedrukgebied 200km noordelijker liggen. Dan kon een veel groter gebied aanspraak maken op sneeuw.

Volgende week zon
Na het weekend breidt het hogedrukgebied zich vanuit Engeland uit tot over de Alpen en komt de zon terug.

null

Mogelijk blijft het oostelijk Alpengebied gevoelig voor wat meer bewolking maar ook hier is de tendens af en toe zon. In Zwitserland en Frankrijk gaan we weer strakblauwe luchten zien. Vanuit het westen wordt het wel wat zachter.

Morgen weer een live weerbericht, stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hopelijk blijven de temperaturen laag met het terugkeren van de zon. (?)

Seriously snow addicted family!

Ik begin 'm toch wel behoorlijk te knijpen. Over anderhalve week reis ik af naar Portes du Soleil (Les Gets) maar er is nu echt te weinig sneeuw. Mijn vader was er vorige week (de eerste dagen heeft hij nog 10°C meegemaakt) en hij vertelde al dat je echt naar Avoriaz en daarboven moet om nog redelijke sneeuw te vinden, en dat 't daar ook niet overhoudt. Duimen voor een flinke dump!

Ik ga ook vanaf 4feb naar portes du soleil, en ga dan naar avoriaz. En hoop toch echt dat het midden volgende week flink gaat dumpen. Want zou toch graag nog beetje powder willen meepakken…

even een bericht uit Maria ALM (ski amade): vanaf maandag al zeker 60 cm verse sneeuw! Erg fijn, maar hoop nog wel even het zonnetje te zien. Het is hier wel sprookjesachtig mooi!

5 feb naar Flaine. Ik begin nu wel heel bang te worden voor stenen…

Een echte dump zit er volgens mij niet meer in maar misschien nog een paar kleine poederlaagjes… Blijven duimen…

Sorry hoor, niet zo overdrijven. Wij verblijven in de Portes du Soleil het gehele seizoen. Oke, het kan beter maar de pistes worden goed geprepareerd. Uiteraard weet ik niet hoe goed julie skien maar het is best te doen! Overigens deze week was het goed onder nul dus de sneeuwkanonnen hebben hard gewerkt.

Doe me dan a.u.b. een grote lol en stip de matige sneeuwhoeveelheden en -kwaliteit aan in de Portes du Soleil. Dan duim ik dat het nog een keer lukt om het flink te laten sneeuwen. Een meter of meer lijkt me geen slechte gedachte!
Vast: bedankt!

Eind volgende week naar Valmanier/Valloire. Nog steeds geen vlokje te verwachten??? Hopen dan maar dat de temp wel goed blijft. Op de site van France meteo, gaat het volgende week weer behoorlijk opwarmen. Dit in tegenstelling tot de ned weersvoorspellingen. Hopen dat die fransen ongelijk krijgen, want anders kunnen de kanonnen ook hun werk niet meer doen.Blijven duimen!

vrijdag nacht richting oostenrijk,wilschonau,er ligt daar genoeg

ZON ZON ZON

hier in alpe d’huez zien we niets anders… perfect en het is koud maar die sneeuw mag nu echt wel gaan komen horen of we rekken het hier niet tot 28 april…

Even een berichtje vanuit Selva, Val Gardena. Het is hiet vandaag weer perfect weer geweest. Ijskoud en heel veel zon. Eerder deze week was het nog kouder, maar ook toen veel zon! Vannacht heel klein laagje gevallen. Pistes zijn in prima staat, ook alle dalafdalingen perfect. Eind van de dag wel eens wat ijs, maar dat hoort erbij.
Morgen Sella Ronda rechtsom, prachtig!

hier vanuit Zillertal/Mayrhofen: er is genoeg gevallen afgelopen dagen! vandaag heerlijk veel poeder gezien, maar nu wordt het ook wel weer tijd voor wat zon.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Weet iemand wat de pistekwaliteit is in Meribel (Les Trois Vallées), we vertrekken over 2 weken voor de wintersport, maar met toch wel wat vrees, zou het waterskieen worden???

Les Arcs ligt weer heerlijk in de zon vandaag. Strak blauwe lucht hierboven! Mont Blanc is ook helemaal wolk vrij…

@ferdinand je maakt me helemaal gelukkig met je bericht!!! wij zijn 5 febr in mayrhofen en maakten ons al zorgen om de deprimerende berichten! veel plezier daar nog en bewaar wat sneeuw voor ons!!:-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie