Alpenweerpraat: nieuwe droge periode aangevangen

Roel op 28 januari 2011· 12 reacties

null

Een mooie start van een winterse dag in de Beierse Alpen (Bergtesgaden). Het is vandaag wisselend bewolkt, vooral in de dalen kan zich laaghangende bewolking handhaven maar hogerop laat de zon zich regelmatig zien.

Droogte
Het is het begin van een langere periode met droog weer. Oostenrijk zit nu wel gebeiteld met de verse sneeuw van afgelopen week maar het westelijk Alpengebied kan de sneeuw nog steeds goed gebruiken. Het uitblijven van echte dumps daar wordt een beetje kenmerkend voor deze winter. Het Zwitserse SLF heeft prachtig kaartmateriaal dat dit duidelijk maakt.

null

Op deze kaart is per regio het percentage weergegeven ten opzichte van de normale sneeuwhoogte in Zwitserland. In vrijwel het hele land, maar dat geldt ook voor Frankrijk en zelfs Oostenrijk, ligt veel minder sneeuw dat gebruikelijk. Gemiddeld zitten we in Zwitserland op 50-60% van de sneeuwhoogte die er normaal rond deze tijd van het jaar ligt. Een uitzondering vormt het Oberengadin vlakbij St. Moritz en delen van de Italiaanse Alpen die nog steeds profiteren van zware sneeuwval vroeg in het seizoen.

Tijdelijk meer bewolking
Morgen toucheert een depressie boven de Middellandse Zee de Zuidfranse kust.

null

Het bijbehorend neerslaggebied schampt dan de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen. Dat is echter maar tijdelijk en alleen hier. Oostenrijk en grote delen van Zwitserland houden rustig en vrij zonnig weer.

Zonnige week
Vanaf zondag breidt het bekende hogedrukgebied zich vanuit Engeland alweer uit over Midden-Europa. Begin volgende week ligt het zwaartepunt zelfs boven Midden-Europa waardoor de zon helemaal terugkeert. Ik durf zelfs te stellen dat we tot en met donderdag op veel plaatsen strakblauwe luchten zien in het hele Alpengebied.

Kaart voor dinsdag: hogedruk recht boven het hoofd en fronten blijven op grote afstand.
Kaart voor dinsdag: hogedruk recht boven het hoofd en fronten blijven op grote afstand.

Daarna laat ECMWF de neerslagkans wat toenemen maar dat is nog hoogst onzeker. Waar we wel rekening mee moeten houden is de temperatuur komende week. Nu is het nog koud maar vanaf dinsdag sijpelt zachtere lucht binnen vanuit het westen. De vorstgrens stijgt dan naar zo’n 2000m.

Stuur je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Daar was ik al een beetje bang voor na het lezen van je bericht gister, die stijgende temperaturen. Ik ben week 7 weg laten we hopen dat het goed gaat en niet al het vers bedorven is tegen de tijd dat ik er ben.

Seriously snow addicted family!

Denk je dat Valfrejus nog sneeuw gaat krijgen komende dagen Roel?

Oef, nog twee uurtjes dan dan gaan we richting Mayrhofen rijden. Wat een fantastisch weer. Ik houd het gewoon op een goede planning :-)

Haha, veel plezier allen!

@ roel ,zijn er ook statistieken over deze kommer en kwel voor de alpen.of is dit gewoon een slecht seizoen,of nog erger warmt de aarde op van boven naar beneden.(grapje)toch steeds fijne (iets minder fraaie ) berichtgeving over het weer .

Ben op dit moment in Les Portes du Soleil en ga morgen terug. Heb de afgelopen week voornamelijk gesnowboard in Chatel, Avoriaz en Morzine en het weer was prachtig (in de zin van de hele dag zon) maarrrr… verse sneeuw is hier heeeeeeeeeel hard nodig. De pistes worden elke dag harder beton en er zijn steeds meer ijsplaten zichtbaar. Het is hard werken om soepel de piste af te komen. Begin van de week vroor het nog overdag en stonden de sneeuwkanonnen aan maar nu is het overdag boven 0 dus gebeurt dat ook niet meer. Ondanks dat een heerlijke week gehad maar ik hoop echt voor de wintersporters na mij dat er ergens deze weken nog sneeuw gaat vallen.

@Stefan, het kaartje uit Zwitserland is in feite het stuk statistiek waar je om vraagt. Dat spreekt duidelijke taal. We zijn nu halverwege het seizoen en tot nu toe kun je spreken van een mindere winter, qua sneeuwhoeveelheden dan. Er kan echter nog heel veel gebeuren in februari. De lawinewinter van 1999 kwam in februari pas echt los. Met de opwarming hebben de huidige condities niks te maken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

shit man!!! Wat een gekke winter is dit toch!!
Vertrekken over 3 weken naar val thorens en gaan eind maart nog een keer die kant op…

Zou wel ideaal zijn als er nog flink wat verse sneeuw gaat vallen daar!

Sinds half Januari is het in de Franse Alpen stralend mooi weer, met niet één dag neerslag, niet eens een wolkje.
En dat in hartje winter waar het normaal bar en boos is.
Je kunt niet vooruit kijken, maar je krijgt zo’n idee dat de Franse Alpen geen sneeuw meer zien dit seizoen.
Nu al tot 8 Febr. in de weervooruitzichten alleen maar zon, heel veel zon.

Volgens bepaalde Gfs modellen komt er toch sneeuw aan vanaf 9 februari over de Franse Alpen! Duimen maar!

Op http://weerplaza.nl/wintersport/Frankrijk/Les+Trois+Vall%C3%… zie je in de verwachting aardig wat sneeuw op 9 / 10 Feb ruim 25cm. Dat zou natuurlijk helemaal goed zijn. Maar lijkt nog wat ver weg en onbetrouwbaar.

vandaag terug gekomen uit Les Menuires. Inderdaad een hele zonnige week gehad, in het begin wel koud, min 17 boven op de berg. Er zijn inmiddels wel een paar zwarte pistes gesloten met de liften die erbij horen. Op sommige plekken wordt wel gewaarschuwd voor een dunne sneeuwlaag. We hebben vrijdag nog wel het hele gebied kunnen doorcruisen van Courchevel 1650 tot Val Thorens. En dat was nog goed te doen. Overigens bij Val Thorens is de sneeuw nog het best.Ze kunnen wel wat sneeuw gebruiken daar, maar het ziet er niet naar uit, ze verwachten aankomende week temperaturen ruim boven nul.

Verhaal klopt niet voor Dolomieten, daar sneeuwt het als een gek. Damesafdaling en supercombi afgelast wegens sterke sneeuwval.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie