Alpenweerpraat: bewolking maar weinig sneeuw in Frankrijk

Roel op 30 januari 2011· 10 reacties

null

De Alpen hadden gisteren twee gezichten. De noordelijke helft profiteerde van veel zonneschijn, in het zuiden kwam meer bewolking opzetten door opdringerige depressieactiviteit boven de Middellandse Zee.

Sneeuw bereikt meeste gebieden niet
Het zag er even veelbelovend uit toen vanuit het zuiden van Frankrijk meldingen van forse sneeuwval binnenkwamen.

null

Die neerslag breidde zich in de avond naar de Zuidfranse en Italiaanse Alpen uit maar tot noemenswaardige sneeuwval kwam het alleen in het uiterste zuiden (Isola 2000, webcam) en aan de Italiaanse zijde van de hoofdkam (Sestrière).

Vandaag verandert er weinig in dit weerbeeld. Door een depressie boven Corsica overweegt de bewolking in Frankrijk maar de sneeuw bereikt de meeste skigebieden niet. In de rest van de Alpen schijnt de zon van tijd tot tijd door een droge oostelijke stroming.

null

Aan de Italiaanse kant van de hoofdkam valt vandaag net als in het uiterste zuiden van de Franse Alpen sneeuw. Helaas liggen de meeste skigebieden juist aan de andere kant.

Europese winter ver weg
Over de komende week kunnen we kort zijn. De westcirculatie herstelt zich volledig met lagedruk in de buurt van IJsland en een standvastig hogedrukgebied boven de Azoren.

null

Deze kaart is typerend voor het weer in de komende week. Met een krachtige straalstroom trekken depressies in sneltreinvaart over het noorden van Europa. De Alpen bevinden zich grotendeels onder invloed van het Azorenhoog. Een van de gevolgen is dat de zon overuren maakt. Slechts zelden weet een front in verzwakte vorm de (noordkant van de) Alpen te bereiken. Dan komt er tijdelijk meer bewolking met kans op een bui maar het zonnige weer overheerst.

De temperaturen schieten gelukkig niet erg uit hun slof, de vorstgrens ligt tussen 1500 en 2000m. In het weekend lijkt een golf zachte lucht vanuit het zuidwesten die vorstgrens wel flink omhoog te duwen.

Temperatuur op 1500m voor volgende week zondag volgens ECMWF.
Temperatuur op 1500m voor volgende week zondag volgens ECMWF.

Het is te hopen dat het meevalt want de zon heeft inmiddels meer kracht dan tijdens de zachte periode in januari. Zuidhellingen krijgen het steeds moeilijker.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel. Wij vertrekken volgende week vrijdag naar tignes,maar neem aan dat er boven de 2000 mtr gewoon goed te skiën is. Verwachten ze daar nog een beetje sneeuw?

heb even gekeken op andere sites, en lees steeds meer +11 max en -1 min, op 1500 meter grens, wij gaan as donderdag weg ,naar gerlitzen (oostenrijk), maar mag hopen dat het een beetje koud blijft, anders wordt dit de tweede wintersport waar de sneeuw letterlijk voor de zon verdwijnt pffffffffff.

Het wordt weer warmer. Vorstgrens hangt dan rond de 2000 meter. Voor Oostenrijk waar ik binnenkort heenga liggen de hoogtemeters gemiddeld een lager. Dat zijn nu weerkaarten waar ik niet zit op te wachten.

wetter.at is nog aardig positief :oS ORF.at meld sneeuw voor Vrijdag sneeuwgrens 700-1000m. Roel laat dit aub tijdelijk zijn. Er kan nog een hoop gebeuren in 2 weken maar liever zekerheid :o) @ Eelco 2e wintersport waar de sneeuw verdwijnt? Ik heb hier 3 jaar op gewacht en naar uitgekeken ;o)

Seriously snow addicted family!

ja jeffrey, vorig jaar zaten we in zuid duitsland, en toe kwam er een warmte deken over duitsland heen. was het de ene dag nog -11 de volgende dag + 11, en als dat nou 1 dag is is het geen ramp, maarhet blijf de hele week rand de 10 geraden. Trouwens elke site geeft andere tempraturen aan maar ja wat is nu betrouwbaar he? lees voor volgende week dus van as zondag bij de ene rand 3c en bij de andere 11c terwijl bij weer een ander het blijft vriezen,Nu schijnt wetter.at volgens de locals wel meesstal te kloppen.

tja even kijken waar Morris morgen mee komt.

In Sestrieres konden de worlcups voor dames niet doorgaan ivm te stevige sneeuwval. Ook morgen niet, daar er sneeuw wordt verwacht t/m dinsdag.
Bron: ZDF live tv vanmorgen.

Wij gaan 12 februari naar Söll. Daar ligt het hoogste punt op 1800 mtr :(. Hopen dat de temperatuur stijging maar tijdelijk is, anders ben ik bang dat ik water ski’s mee moet nemen i.p.v gewone ski’s.

Hopelijk kan Roel morgen water beters melden?!?!?!.

Hey Roel, ik zit op het puntje van mijn stoel, vreet de nagels van m’n vingers enfin kom maar door met dat bericht ;)

Seriously snow addicted family!

Wetter.at en de ORF hebben de temperaturen al aangepast. De Laatste heeft het Vrijdag wel over sneeuw. En 10 graden dat begrijp ik niet goed.

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie