Alpenweerpraat: uitbundige zonneschijn

Roel op 31 januari 2011· 20 reacties

null

Het overgrote deel van de Alpen beleeft een zonovergoten maandag. Alleen in sommige dalen hangt nog wat mist die langzaam oplost en in Frankrijk trekken wat wolkenvelden over uit Italië. Ook op de Zuid-Duitse Winklmoosalm is het genieten met een strakblauwe lucht.

We zien het mooi terug op de satellietanimatie van vanochtend. Let ook op de grote gebieden met mist boven Duitsland en Frankrijk.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Zonnig en droog
Afgezien van een paar vlokjes vandaag bij de olympische dorpen van Turijn valt er deze week nauwelijks neerslag. De atmosfeer zit vastgeroest in een anti-winterse luchtdrukverdeling. Hogedruk boven de Azoren gooit telkens uitlopers over de Alpen en zorgt daarmee voor overwegend rustig zonnig weer.

null

Is er dan helemaal geen kans op wat sneeuw? Misschien, maar dat zijn minimale hoeveelheden als twee hogedrukuitlopers elkaars wacht afwisselen. Woensdag en vrijdag gebeurt dat maar op veel plaatsen zal het bij een tijdelijke toename van de bewolking blijven. Sneeuw van betekenis is deze en waarschijnlijk ook begin volgende week niet in zicht!

Temperatuur stijgt
In het weekend krijgen we met een extra factor te maken namelijk de temperatuur. De eerstkomende dagen ligt die nog op een alleszins acceptabel niveau maar de meeste modellen gaan voor een flinke stijging vanaf zaterdag. Dat komt door een aantrekkende zuidwestelijke stroming die subtropische lucht vanaf de Azoren aanvoert.

null

De vorstgrens gaat dan richting 2500-3000m. Voorlopig dus nog geen zicht op verse sneeuw. Voor de wintersportgangers die nog moeten gaan is dit natuurlijk geen goed nieuws. Echter mensen die afgelopen weekend zijn vertrokken naar Oostenrijk treffen geweldige condities, die hebben nog volop profijt van de sneeuw van vorige week.

Mail je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ha die Roel, over 2 weken mogen we weer… bestemming Hinterglemm. Is het te ver weg om er een zinnige voorspelling op los te laten? Bovenstaande geeft aan dat er begin van volgende week warme(re) lucht binnen stroomt wat niet goed is voor de condities.

Gang is alles! Après ski kan alleen in de bergen :-)

aaargh nee, laten we hopen dat na het weekend op z’n minst normale temperaturen gaan heersen. M’n vakantie komt nu wel akelig dichtbij. Jeff gaat sneeuw dans doen.

Seriously snow addicted family!

Dit al gezien?: http://www.wepowder.nl/nieuws/poederalert14-al-80-cm-vers-li… We kunnen beter die kant op voor verse sneeuw zo lijkt het. Wat zeg jij Roel? Is er wel eens iemand van jullie in die gebieden geweest?

@Skiester, dat is de retour d’est. Je ziet het op de satellietanimatie bovenaan aan de bewolking uit het oosten die boven Frankrijk weer oplost. Het vervelende is dat iedereen behalve de bekende skigebieden ervan profiteren. Gisteren haalde ik Sestrière aan wat een van de bekendere plaatsen is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Skiester, ja een een alert voor west Scandinavië :S Laten we hopen op het beste: midden wk6 Nordstau!

Seriously snow addicted family!

@Roel is er zelfs geen hele kleine kans op een dump de komende 2 weken?

Voorjaarsvakantie Zell am See voor ons! Ik zag pas een verslag van Alex op de site over Zell am See. Dat zag er goed uit!
Aangezien het dorp niet al te hoog ligt, is de kans op slechte sneeuw groot. Hoe zijn de condities voor daar?

op wetter.at stijgt het ook voor zondag zondag naar +4 maar snachts min 7 en maandag is het weer 0 en snachts - 9 dus maak me nog geen zorgen

Nou hopenlijk blijft het wat kouder. nog 19 dagen en dan naar sankt anton, maar hoop toch echt dat het niet te warm wordt. koud met vers laagje sneew is toch wel welkom.

Vorige week Skiwelt/Brixental. Mooi pak sneeuw gehad en dit was wel nodig. Op steilere pistes was deze sneeuw snel weggeskied. Voor de grote uittocht nog maar een mooi pak sneeuw.

nog 19 dagen en dan gaan wij naar les crosets (portes du soleil) en ik zie het erg somber in…

Kan iemand mij wat moed inpraten?

Ik ga naar Leysin skiën met school nu ligt er niks in het dal ik hoop TPG dat er tog nog sneeuw zal zijn please

hallo iedereen,

door de toestanden in egypte zie ik mijn reis naar luxor geannuleerd. misschien nog een last minute ski vakantie dan. wat zijn de vooruitzichten voor volgende week? enkel in oostenrijk goede condities?

groetjes jan

Hier een bericht uit het Zillertal. In konigsleiten is het strak blauw met goede pistes. Wel wat warm, en de pistes worden wel elke dag wat minder. Vooral de steilere pistes raken wat uitgeschraapt. De pistes in de schaduw zijn wat hard. De pistes in de zon zijn hard, maar door de zon is het toplaagje zacht en dat skied prima. Vooralsnog is het nu geen klagen, maar dooi overdag en vrieskou in de nacht is niet zo goed voor de piste op de langere termijn. Na het weekend kan ook konigsleiten wel weer wat sneeuw gebruiken.

Zit nu in Westendorf weer is super

gr Arnold

Sinds zaterdag perfecte sneeuwomstandigheden en strak blauwe lucht, windstil ook, in Kaltenbach en Hoch Fügen in het Zillertal, Ik duim voor allen die na ons komen dat dit nog even zo blijft.

we waren in fugen maar dat was erg somber hoor weinig tot geen sneeuw

Hallo Roel,
Kun je iets zinnigs zeggen over de situatie in valloire? En dan met name voor de komende week, want het lijkt dat de temp ernstig gaat stijgen. Kunnen de pistes dat, gezien jullie recente bezoek en ervaring, nog wel aan?. Ga komend weekend die kant op, maar ik vrees met grote vrezen…of toch niet hopelijk…bedankt alvast en ga zo door!

Hi Roel wetter.at laat Vrijdag mogelijk nog wat lichte neerslag zien aan de noordkant. Dan de temp omhoog :( Na het weekend een daling in temp (wetter.at) echter de wetterzentrale is het daar niet mee eens die laat pas eind volgende week wat neerslag zien. aaargh ik wacht op de mening van de expert…

Seriously snow addicted family!

Joh ze kunnen het weer niet eens voor een week voor spellen laat staan 14 dagen elke weerbericht is anders.
ook wij gaan over 2 weken hopenlijk komt er nog een lading witte poeder aan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie