Alpenweerpraat: zonnig, in het weekend zachter

Roel op 01 februari 2011· 23 reacties

null

Er is weinig nieuws onder de zon om het maar eens spreekwoordelijk uit te drukken, maar je kunt het letterlijk nemen. Het is zon en blauwe lucht wat de klok slaat. Dit beeld komt van de Zugspitze. De Alpen liggen onder de beschermende vleugels van een uitgestrekt hogedrukgebied boven de Azoren.

Hogedrukweer
Het is een langgerekt exemplaar dat west-oost over Europa ligt en helemaal tot in Oost-Europa doorloopt. In de Alpen levert dit rustig zonnig weer op. Een heel bijzonder beeld krijgen we te zien als we de satellietplaat van vanochtend bekijken:

null

Een groot deel van West-, Centraal- én Oost-Europa ligt onder een egale deken van mist en laaghangende bewolking. Vrijwel heel Frankrijk ligt eronder. Het is typerend voor de omvang van het hogedrukgebied waar we mee te maken hebben. De deken is echter maar dun, dat zien we aan het feit dat middelgebergtes als de Ardennen, Sauerland en het Zwarte Woud er als groene plukjes bovenuit steken. Dat geldt natuurlijk ook voor de Alpen.

Weinig verandering
Deze week verandert er maar weinig aan deze situatie. Tot en met het weekend blijft de luchtdruk hoog waardoor de zon onverminderd blijft schijnen. Alleen van donderdag op vrijdag is er een kleine kans dat er een sneeuwbui valt aan de noordkant van de Alpen maar dat mag nauwelijks naam hebben.

null

Normaal doe ik het niet, maar laten we eens naar de neerslagverwachting kijken voor de komende twee weken. De eerste 7 dagen blijft het sowieso vrijwel droog in de Alpen, maar ook in de tweede week blijft het bij 2-10mm neerslag volgens dit model. Nu zal ik me nooit vastpinnen op die tweede week maar het geeft wel goed aan hoe vastgeroest het luchtdrukpatroon van dit moment is.

Er moet een structurele omslag komen om de Alpen van nieuwe sneeuw te voorzien. Helaas zit dat er bij geen enkel model in op dit moment. Bovendien wordt het vanaf komend weekend vanuit het zuidwesten belangrijk zachter. Laat de sneeuwkanonnen dus nog maar even blazen de komende dagen. We zullen het nodig hebben.

Mail je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoop dat de weerberichten de komende dagen toch wel beetje gaan veranderen en het vanaf het weekend toch niet zo warm gaat worden als men nu denkt…
Vertrek vrijdag naar Königsleiten.

We kunnen er niets aan doen maar verdrietig word ik er wel van. Laat dan op z’n minst de temperaturen s’nachts onder 0 zijn. Ik ga mijn sneeuwdans van gisteren voortzetten en hoop op eind volgende week beter nieuws.

Seriously snow addicted family!

Hallo Roel,
Ik kwam onderstaand weer bericht tegen voor het gebied Kleinwalsertal http://www.das-hoechste.de/service_info/wetter/
Wat denk jij hiervan? Het lijkt er op dat het vrijdag sneeuw zal geven, zou me erg goed uit komen moet ik zeggen maar als ik jouw bericht zo lees lijkt er totaal geen sprake van te zijn…
Wat denk je?
alvast bedankt!!

@ wouter Roel schrijft: "Alleen van donderdag op vrijdag is er een kleine kans dat er een sneeuwbui valt aan de noordkant van de Alpen maar dat mag nauwelijks naam hebben"
Oberstdorf licht in zuid duitsland maar ten noorden van de alpenhoofdkam.

Seriously snow addicted family!

@Wouter zie reactie Jeffrey. Het is een uitgeperst front wat dan passeert. Ik laat me graag verrassen maar ik verwacht er niet veel van. Bovendien wordt het in het weekend zeer zacht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel het zal toch geen… nee geen… regen worden :o(

Seriously snow addicted family!

Nee geen regen, de echt zachte lucht stroomt daarna pas binnen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

had er even overheen gelezen sorry, maar bedankt voor jullie snelle reactie!
Ik ga gewoon heel erg hard duimen voor een mooie laag poeder! en dan maar genieten van de week daar!!

Wij vertrekken 12 februari richting Gerlos dus hoop dat we dan weer verse sneeuw hebben maar ik hou mijn hart vast want het ziet er inderdaad niet gunstig uit :-( Ik sluit me aan bij het sneeuwdansje!

@Roel. Ik volg de weersverwachting voor Flachau al enige tijd en voor de komende weken voorspelt niet veel goeds. Hoop toch niet dat we hetzelfde drama krijgen als begin januari…

Ook de heren van Wepowder zijn (zeer) negatief gestemd :( zelfs zo negatief dat ze zelf maar Amerika vetrekken. @ Gijs dit drama is nog veel groter want we zijn een maand verder en de zon is dus sterker. Ik ze de sneeuwdans voort min of meer tegen beter weten in.

Seriously snow addicted family!

Ik zie al een waar rampscenario komen voor de franse alpen! Nooit gezien dat het ginder meer dan een maand in de winter niet heeft gesneeuwd!

in de buurt van gerlitzen blijft het zo wie zo snacht vriezen en vanaf maandag ook weer overdag en dan heb ik het over de 1000 meter grens, er valt dan wel geen sneeuw maar ja belangerijker vindt ik dat het niet te warm wordt zodat we gewoon door kunnen skieeen.( bron wetter.at)

@Roel: hoeveel invloed heeft een hogere temperatuur overdag zonder regen op een sneeuwdek?

we zitten op dit moment in Obertauern werkelijk schitterend weer strak blauw en veel zon.
Pistes zijn van uitstekende kwaliteit, beter kunnen we het hier niet hebben.
Fantastisch ski weer.

ik vertrok 12 januari uit valtho en toen waren de trois vallees dalen al groen en/of weinig sneeuw
enne…het heeft sindsdien niet meer gesneeuwd!

Lekkr weer zo…we zitten nu in plaatje Hippach!
Vandaag onze 3e ski-dag gehad.Alweer zon…
en komende 3dagen nog meer zon…

wat vervelend…

;)

Hallo Roel,
Kun je nog iets (hoopvol) zeggen,of gezien de verwachte temperatuur explosie (voorjaar?), volgende week nog genoeg sneeuw ligt in Valmeinier/Valloire, om nog enigszins leuk te kunnen glijden? Of moet ik dan de liften gaan nemen naar Val Thorens?

We zijn van vorige vrijdag terug van Les3Val.: ze hebben daar DRINGEND verse sneeuw nodig, vrijdag werden reeds zwarte pisten gesloten omwille van te dangereus. Natuurlijk was het zonnige weer wel meegenomen. En de après-ski is tegengevallen :-( dus ik vermoed dat de volgende reis terug Oostenrijk wordt (shortski)

@Dennis en Patrick, noordhellingen zullen het nog best uithouden. Dat heb ik tijdens de vorige warmtegolf half januari ook ervaren. Verder ben je toch aangewezen op kunstsneeuw, zolang ze die kunnen blijven spuiten is er op de piste weinig aan de hand. Groene dalen witte banen, dat wel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hmmm, Moeten we al spijt krijgen van onze wintersport boeking…?
Ligt het nu aan mij, maar ik ga de laatste jaren nooit meer "gerust gesteld" weg van huis. Of laten we ons tegenwoordige te snel opnaaien?
Maar ja, nu zijn de vooruitzichten wel heel bar en boos.

Als je in een gebied als Val tho zit hoef je je geen zorgen te maken, dit ligt hoog genoeg.

Vertrek vrijdag naar Val Thorens voor 8 dagen…PANIEK…Ziet er echt heel slecht uit. 8 graden overdag en zon, zon en nogeens zon. iemand zin om ons moed in te spreken?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie