Live uit St Anton am Arlberg

Martin op 02 februari 2011· 18 reacties

null

Na weken een wat druilerig weertype gehad te hebben, zonder bijzonder veel nieuwe sneeuw overigens, is de zon weer terug. Tijd voor een live report uit dit fantastische gebied dat zich zelf “de wieg van het alpine skiën noemt”. St Anton am Arlberg, mijn thuisgebied.

Op wintersporters.nl lees ik vooral dat dit gebied ongeschikt zou zijn voor beginners. (Zelfs krijgen we bij onze skischool vragen of het überhaupt wel mogelijk is om te leren skiën hier…) Dat is niet waar! Veel fantastisch mooie en brede blauwe pistes zijn hier te vinden.

Osthang heeft een leuk zicht op St Anton
Osthang heeft een leuk zicht op St Anton

Vriendelijk blauw
Daarom een toertje langs de vriendelijkste blauwe pistes van St Anton!
Waar te beginnen? Van uit het dorp vertrekken maar liefst drie liften naar boven naar drie verschillende ski bergen te noemen Galzig, Gampen en Rendl, evenredig de namen van de liften die ons omhoog transporteren.

Galzigbahn
We beginnen door de Galzigbahn omhoog te nemen, die ons van 1.319m naar 2.085m transporteert. Iedereen die wel eens in St Anton is geweest kent de Galzigbahn zeker door zijn 2 grote raden die de gondels als het ware één verdieping omhoog helpt om daar op de kabels te gaan. Deze techniek is van buiten te bewonderen doordat het dak compleet uit glas bestaat, fascinerend.

Osthang
Boven aangekomen snel uitstappen en de latten onder binden: Osthang time!
Osthang is voor velen de perfecte oefenpiste omdat deze veel vlak en plat is dus niet hol en bol met veel variërende val lijnen, wat het skiën lastiger zou maken.
Buiten dat geeft de Osthang een fantastisch uitzicht. Je kijkt zo neer op St Anton.

null

Beetje sneeuw
Het beetje sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen heeft het gebied zeker goed gedaan en door de aanhoudende kou kunnen ook de sneeuw kanonnen 's nachts weer volop blazen. Helaas zijn we net als Zwitserland hier in het westen van Oostenrijk buiten de boot gevallen wat betreft de echt grote dumps.
Waardoor we helaas veel op kunstsneeuw onderweg zijn. Maar, dat mag de pret zeker niet drukken. De Arlberger bergbahnen doen een “monster job”, zoals ze dat hier zouden zeggen, iedere ochtend liggen de pistes er weer super strak bij.

Eind van de middag
De Osthangbahn brengt ons weer op 2185 meter hoogte en we “skiën/prikken” weg om vervolgens de volgende fijne blauwe piste af te ‘cruisen’ namelijk de Arlenmädher.
Deze ligt wat meer op het westen, dus vooral aan het einde van de dag is het hier heerlijk toeven met een zonnetje op je bol. Omdat deze piste wat meer afgelegen ligt is het hier lekker rustig, wel zo prettig als je je nog niet zo thuis voelt op de latten.

Piste en ski route
Valfagehr klinkt bijzonder uitdagend en dat is gelijknamige de ski route wel. De piste daarentegen behoort tot een van de meest prettige van het gebied en we willen die zeker niet overslaan! De piste is wat verder naar het westen toe en geeft toegang tot het gebiedje Stuben wat volgens velen de mooiste off-piste mogelijkheden heeft.

null

Gondel naar beneden
Na weer boven te komen met de Valfagehrbahn, skieën we happy valley/steissbacktal naar beneden hier kan echt iedereen skieen!
Na drieën word het hier wel bijzonder druk net als de rest van de pistes richting dal. Het is dan makkelijker de Gondel naar het dal te nemen en dan met de bus naar je favoriete après-ski tent te gaan!

null

Mooie tocht
We hebben nu zeker voor iemand die zich een beginner noemt een leuke tour gemaakt met enkel vriendelijke blauwe pistes, mooie vergezichten en natuurlijk een hoop plezier!
Hiernaast is skiën in St Anton zeker uitdagend en de sky is letterlijk de limit en buiten dat is het berg landschap bijzonder mooi en de après-ski veelzijdig en als het moet ook bijzonder wild!

Check de piste kaart van het gebied hier.
Snel meer vanuit St Anton…

Martin
woont en werkt ‘s winters in Oostenrijk, in St Anton am Arlberg. Vanuit daar houdt hij ons op de hoogte van de sneeuwcondities aldaar.

Plaats een reactie

ik ga eind maart , hopelijk volgen er nog veel dumps intussen.

Hè Martin gefeliciteerd met je eerste blog. Tot snel, het begint nu wel te kribelen, nog 3 weken en ich Bin dabei!
en dan gaan we toch ff lekker op pad…

Groet Peter( je weet wel die van je zomer baantje)

mooie blog man, ik hou ervan om dit soort mooie dingen telezen!

martin,
Wij zijn er over 3 weken ook weer.
eind feb. 2008 een week met zon en 10 graden daar gehad, nog prima te doen,maar de onderlaag was toen volgens mij veel dikker! of niet?
dussss, echt hopen dat de temp weer daalt en er nog een beruchte arlbergdump aankomt!

Wat een leuk stuk heb je geschreven. Geeft mij idd wel een ander beeld, zo te lezen kun je dus ook gewoon met kleine kindjes in St. Anton terecht. Had er geen idee van.

mama on a mission in the snow

Leuk stukje, maar aan je schrijven is te zien dat je verduitst bent: " Het beetje sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen…". Of heeft het een andere oorzaak;)

Leren skien kan overal, dus ook in St. Anton. Waar het gebied echter niet ideaal voor is, zijn skiers die voor de 2e of 3e keer gaan. De overgang van de genoemde pistes naar het ontdekken van het hele skigebied is vrij groot. Lech/Zurs in hetzelfde skigebied is daarvoor veel geschikter.

Inderdaad proficiat met je eerste blog hier! Altijd leuk om wat inside information te bekomen vanuit Voralberg zoals het stukje over Valfagehr. Ik geef je zeker gelijk dat er voldoende pistes zijn voor beginners: wanneer je met een gemengde groep ervaren en minder ervaren wintersporters reist, is St Anton zeker een optie. Voor enkel beginners is het gebied wel te duur.
Als pisteskiër en kilometervreter was ik vorig jaar toch een klein beetje ontgoocheld in St. Anton. Veel kan ook te maken hebben met de hoge verwachtingen vooraf na alles wat ik las op het internet en de sneeuwcondities toen, want er lag in januari 2010 weinig en rond halfelf was de helft al herschapen in buckelpistes met ijs, wat minder aangenaam is voor de doorsnee carve skiër. Maar buiten dat is het een aangenaam gebied en konden wij vooral genieten van de pistes boven Rendl aangezien het daar minder druk was en de goed geprepareerde pistes in Lech-Zürs. Het slepertje ‘Schöngraten’ (als ik het goed lees) had tijdens onze vakantie de strakst geprepareerde piste in St.Anton, helaas korte piste maar toen het meest te genieten!

Hey Martin,
Leuk verhaal! Ik ga met 3 vrienden van 2 tot 6 maart (wo - zo) naar St Anton. We zijn daarvoor nog op zoek naar een redelijk geprijsd gasthof of pension. Dus niet eenthe voor 100 euro pp/pn. Heb jij tips?

Martin,

erg leuk te lezen over Sankt Anton! Ik kom zelf van 5 t/m 12 Maart die kant op. Ik zie uit naar veel foto’s en tekst als voorbereiding op mijn eigen weekje daar. Duimen voor verse poeder zal ik tot dan volhouden.

In december hier ook 3 dagen van de grote dump gaan profiteren.
Eerlijk gezegd viel ons vooral de samenhang van de pistes tegen in St.-Anton zelf. Veel stukken die je als snowboarder absoluut niet haalt ook al ga je voluit.
Zit niks anders op dan board uit en wandelen.

In Lech-Zurs was dit toch wat beter voorzien. Ook de Rendl is leuk voor een halve dag.

@ martin
welke ski school zit jij?

Wij gaan ook weer naar st Anton vanaf 19-02.

@bart St Anton

Viele Wege fuhren zu Gott Einer geht uber Die Berge

Ik ga zelf naar Serfaus, maar ik droom van St. Anton.
St. Anton is veel sneeuwzekerder.

Hey leuke blog,
In maart gaan we met vrienden ook die kant op
Leuk om zo een live verslag te volgen
Zodat we vast een kleine indruk hebben.

Groetjes

Ik wilde graag wat meer informatie over het weer en de pistes in waidering. Maar er valt niet veel over te lezen, weet jij martin waar ik dan moet zoeken. Thanks gr. anita

Hey, Heeeeeeej,

waar blijft de volgende post van Martin uit ST. Anton?

Over een week zijn we er weer! Al jaren logeren we in Pettneu en gaan met de skibus naar St. Anton (of Lech). Wie betaalbaar onderdak zoekt, Pettneu dus. Onze zoon, inmiddels 16 en enthousiast snowboarder, heeft in St. Anton leren skieen toen hij 7 was. Super skischool! Voor elk wat wils. Opa en oma 65 + langlaufen en wandelen, snowboarder van 16, skimuis van 8, 2 vw van blauw - zwart en 1 vw met een geblesseerde knie dus dat wordt relaxen in het wellnesscenter van Pettneu. Kan bijna niet wachten!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie