Alpenweerpraat: droogte houdt aan

Roel op 03 februari 2011· 12 reacties

null

De zon schijnt op veel plaatsen, maar toch is er vandaag iets meer bewolking dan de voorgaande dagen (webcam Belalp,CH). Dat heeft te maken met een zwakke storing die zich nu nog boven Duitsland bevindt.

Op de Duitse radar ziet het er behoorlijk actief uit, en dat is het ook met in het midden van Duitsland op uitgebreide schaal ijzel. Naarmate de zone verder naar het zuiden trekt neemt de neerslagactiviteit echter af.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Vanavond en vannacht bereikt het front de Alpen en kan er in het noorden van Tirol en Salzburgerland even wat lichte sneeuw vallen vanaf 700m. Meer dan een paar cm levert het niet op. Morgenochtend klaart het weer op en keert de zon terug.

Zeer zacht
Het is de inleiding van een zeer zacht weekend. De luchtdrukverschillen tussen Noord-Europa en het Middellandse Zeegebied nemen toe waardoor warme lucht vanaf de Azoren op transport wordt gezet richting de Alpen.

Tot en met dinsdag is het lenteachtig warm. De temperaturen bereiken in de dalen waarden van 12 tot 16 graden, vriezen doet het boven 2500-3000m. De zon schijnt daarbij vrijwel ongehinderd.

Warmte getemperd
Wat gebeurt daarna? Er zit een kleine verandering aan te komen. Halverwege de week ontwikkelt zich een apart hogedrukgebied boven Midden-Europa waardoor de aanvoer van zachte lucht tot stilstand komt. Het koelt dan iets af. Op nog wat langere termijn laat ECMWF dit hoog noordelijk aanpunten richting Scandinavië. Als dat gebeurt kan het eindelijk weer kouder worden met een noordoostelijke wind.

null

Voor verse sneeuw biedt deze weersverandering echter geen soelaas. De bepalende luchtdruksystemen liggen nog steeds goed fout voor de aanvoer koude én vochtige lucht. Dat is een voorwaarde voor een pak sneeuw en dat zit er voorlopig nog steeds niet in.

Mail je weerfoto’s of -meldingen naar roel@wintersporters.nl

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@ Roel

Hoe groot schat je de kans dat er voor de krokusvakantie (19 februari) nog sneeuw valt in de alpen (oostenrijk)? Het ziet er niet echt hoopvol uit en het lijkt me dat er na die paar lente dagen toch wel hard sneeuw nodig zal zijn.

Gr. Sven

@ Roel

Wij gaan 12 februari naar Söll (Skiwelt). Denk je dat de temperatuur die week iets lager zal zijn? Of verwacht je de sneeuwgrens nog steeds zo hoog? Als het maar vriest 's nachts en niet te warm is overdag. Dan kunnen de kanonnen goed hun werk doen.

We wachten in spanning af.

Grt Pascal

Verder kijken dan 7-10 dagen heeft geen enkele zin. Dan ga ik speculeren en kan ik het morgen weer gaan rechtpraten ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Volgens Wetter.orf.at, ZAMG en sneeuwverwachting.nl komt er woensdagavond een koude inval voor de Alpen:

Der weitere Trend
Am Montag und Dienstag gibt es weiterhin strahlenden Sonnenschein. Lokale Nebelfelder in den Tälern lichten sich an den Vormittagen und dünne Wolken trüben den Sonnenschein höchstens vorübergehend. Es bleibt frühlingshaft mild, die Temperaturen erreichen 7 bis 14 Grad. - Am Mittwoch zeigt sich zunächst noch ab und zu die Sonne, im Lauf des Tages ziehen aber immer mehr Wolken und auch einige Regen-, oberhalb von 500 bis 900m Schneeschauer auf. Die Temperaturen gehen markant zurück, Höchstwerte: nur noch 1 bis 5 Grad.

Erg interessant trouwens, die weervoorspellingen! Zodra ik wat meer tijd heb zal ik me eens gaan verdiepen in die mooie plaatjes, kijken of ik ze dan zelf ook snap :-)

Roel kunnen we niet afspreken dat je alleen een weerreport doet als het keihard sneeuwt ;). Dit wordt langzaam een beetje deprimerend voor mensen die nog in maart in Frankrijk willen skiën. Ondanks de wat positievere woordjes aan het eind…

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Ik (sneeuw-)dans nog even door voor me tot nu brengt het hoop, is beter als niks. De GFS kaart van 12 feb geeft me hoop! We blijven het volgen kan niet wachten tot morgen, samen met m’n vrouw voorpret @ Zoetermeer

Seriously snow addicted family!

@FrankW, dan had ik deze winter wel op sabbatical kunnen gaan. Nee ik snap de frustratie voor vooral de Frankrijk- en Zwitserlandgangers, de regio van Rogier uitgezonderd. Maar we hebben gelukkig sneeuwkanonnen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Haha, ik zal de boodschapper niet aanvallen hoor. En ach het is ook wel waar. Ben al een keer in Les Sybelles geweest, terwijl de bloemetjes vrolijk in de Alpenweide stonden.

Door een groen landschap slingerde nog wat witte pistes, er kan een hoop tegenwoordig met sneeuwkanonnen en het juiste preparatiewerk. Maar toch voor de beleving, ergens zo vanaf 20 februari twee weken lang verse sneeuw. Ik ben voor, dan mag de zon en zo -1 graad vanaf 11 maart de skigebieden sieren :)

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Vertrek vrijdag naar Val Thorens voor 8 dagen…PANIEK…Ziet er echt heel slecht uit. 8 graden overdag en zon, zon en nogeens zon. iemand zin om ons moed in te spreken?

iemand enig idee hoe de sneeuw in la plagne is?

Hier in konigsleiten, in het zillertal is het ook strak blauw overdag. Op 2000 meter is het ongeveer minus 3. De pistes zijn nog redelijk, waar wel hard en schraal. De dalafdaling begint ijzig te worden. De dooi zet goed in. In gerlos heel veel bruine plekken naast de pistes en de meeste bomen hebben geen besneuwde takken meer. In het dorp hoor je water door de goten stromen.

@ticapi
Wees niet ongerust in Val Tho kun je gewoon skien /boarden.
Er ligt genoeg. Dit is één van de weinige gebieden die geen last ondervinden. Wij vertrekken ook a.s Vrijdag en hebben er zin in.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie