Warm, wat te doen?

Martin op 07 februari 2011· 12 reacties

null

De hitte slaat vanaf afgelopen weekend toe in de alpen, het is hier in Oostenrijk voor de tijd van het jaar bijzonder warm. De weerkaarten die Roel ons voorschotelt geven veel te warme temperaturen aan. Speciaal weer dus, zoals Rogier al schreef lijkt het een JoJo winter te worden of heel warm of weer extreem koud.

Kleurtje
Dat dat lekkere weer goed is voor je ‘zonnebril-gezicht’ mag duidelijk zijn. De zon maakt overuren, en thuis komen met een bruine toet is gegarandeerd! Op de wintersport worden we zo snel bruin omdat de zon op hoogte sterker is en de sneeuw deze ook nog eens reflecteert. Logisch eigenlijk dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon: smeren dus.

Buiten ons gezicht mogen we ook onze lippen niet vergeten, veel merken verkopen gezicht’s zonnecrème en lippenverzoring in één. Handig! Dat voorkomt dat onze lippen uitdrogen of we zelfs met schrale of gebarsten lippen rondskiën of boarden.

null

Zweten
Leuk en aardig allemaal, het is dus warm en we zijn actief bezig. Dat betekent maar één ding, we gaan zweten. Zweten is een natuurlijke reactie, we zweten om onze lichaamstemperatuur op peil te houden: om er voor te zorgen dat we niet aan de kook raken! Hartstikke goed allemaal, maar dit vocht moeten we wel aanvullen! Voordat je uitdroogt (en halverwege de dag knallende hoofdpijn hebt.)

Warm?
Natuurlijk is het warm! Maar veel mensen lijken te vergeten dat warm nog steeds maar 10 graden is. Als het in Nederland 10 graden is lopen we ook niet massaal met een T-shirt op straat rond. Het hebben van goede thermo-kleding is van belang, juist als het warm is. Goed thermo ondergoed voert ons lichaamsvocht namelijk af. Hierdoor blijven we droog en zullen we als de zon eenmaal achter de bergen is verdwenen het niet meteen koud hebben. Juist op dagen dat het warm is, is goede thermokleding van belang.

Eten en drinken.
Dat we extra zweten als het warm is duidelijk, we verliezen dus ook extra lichaamsvocht. Dat moet natuurlijk aangevuld worden. Zorg er bij warm weer voor dat je genoeg drinkt (geen alcohol, niet teveel in ieder geval). De droge berglucht doet er qua kans op uitdroging nog een schepje bovenop. Dus genoeg vochtinname is echt van belang.

Hoe bereiden jullie je op een warme wintersportdag voor?

Martin
woont en werkt ‘s winters in Oostenrijk, in St Anton am Arlberg. Vanuit daar houdt hij ons op de hoogte van de sneeuwcondities aldaar.

Plaats een reactie

Mannen met kort haar moeten extra oppassen. Zonder muts skien kan resulteren in een rood aangebrande hoofdhuid :)

Die hoge temperaturen staan mij op dit moment helemaal niet aan!

Standaard de CamelBak mee, vochtinname is het probleem niet. Alles is zelf te fixen, behalve die belabberde sneeuwkwaliteit… ik mis de poeder!!!

Is P van hieronder Punter? ;-) dan bedoel je vast niet alleen kort, maar ook dun haar :-P

Ik draag ook bij warm weer nog altijd veel dunne lagen. Dat houd warm als het nodig is en er kunnen even wat ritsjes open als het te warm wordt.

hou niet van warme ski,ik-wil-poeder-en-veel na 20 febr komt het overal goed zullen we hopen

thermo ondergoed met 10 graden ppft, ik ga al kapot als ik er aan denk? Ik heb in de tweede week van januarie juist alleen in mijn ‘thermo’ shirt + skie broek geskied, veels te warm voor skie jas. En als het koud was in de lift snel even mijn trui aangeschoten. Mijn jas heeft de hele week in de rugzak gezeten, behalve toen het regende.

Ik heb op een aantal "warme" dagen afgelopen januari de oorwarmers van mijn helm gehaald. Lekker luchtig en toch de veiligheid van een helm

Ski Wasser!!!

Sowieso krijg ik het al warm als ik “thermo ondergoed” hoor… Ik board altijd in een polo en een relatief dunne winterjas… Als het dan warm is gewoon wat extra water meenemen maar that’s it…

Wil niet gelijk een discussie over wel of niet een helm dragen aanwakkeren maar zie hier nog wel steeds erg veel NL-ers zonder helm op de piste. Dit in tegenstelling tot de Oosteuropeanen bijv. Ik hoorde laatst van een arts in Swarzach dat het aantal gevallen met hoofdletsel sterk is afgenomen sinds de helm populairder is geworden. Heb dit ook nog bij mijn zoontje van 4 kunnen constateren die door een zeer ervaren skier compleet ondersteboven werd geskiet. Hij had hem even over het hoofd gezien bij het naar beneden stormen…

ik hou van de zon. ik ga vannacht op skivakantie. doei

Martin, komend weekend wordt het 16 graden in het dal van St. Anton. Valt er dan uberhaupt - ook op hoogte- nog te skie-en? Ook 's nachts komt temp niet beneden de nul graden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie