Verslag vanuit Nauders

Roel op 08 februari 2011· 11 reacties

null

Als laatste bestemming van mijn reis door Oostenrijk bracht ik een bezoek aan Nauders. Dit dorpje op 1394m ligt aan de Reschenpas vlakbij de grensovergang naar het Italiaanse Südtirol.

Bergkastel is het hoofdskigebied van Nauders met 70km piste. Het totale gebied is echter een stuk groter, Bergkastel is onderdeel van het Skiparadies Reschenpass met 120km aan pistes. Daaronder vallen ook twee Italiaanse skigebieden: Haideralm bij het dorpje St. Valentin en Schöneben bij Reschen. Een internationaal gebied dus waar je met één skipas uit de voeten kunt.

Spelen met het weer
Nauders ligt op de grens van de Noord- en Zuidalpen, vlakbij de Alpenhoofdkam. Qua weer een fascinerend overgangsgebied. Relatief zonnig, droog en Nauders krijgt de meeste sneeuw niet uit het noorden (zoals het nabijgelegen Serfaus), maar vanuit Italië.

null

De bijzondere ligging was tijdens mijn bezoek ook merkbaar. De noordkant had die dagen van tijd tot tijd sneeuw. In Nauders bleef het echter droog, en 5km verderop aan de Italiaanse kant scheen de zon onafgebroken. Reden voor mij om de eerste dag niet in Nauders maar op de Italiaanse Haideralm te gaan skiën, het meest zuidelijke gebied op ongeveer 15 minuten rijden.

Haideralm
Eenmaal de grens met Italië gepasseerd merk je nauwelijks dat je in een ander land zit, de voertaal blijft Duits. Via de Reschensee kom je in St. Valentin waar het dalstation ligt van het skigebied Haideralm. Met de gondel ga je naar 2200m waar een stoeltjeslift en twee sleepliften je nog een etage hoger brengen. Het hoogste punt punt ligt op 2650m.

Zicht vanaf de Haideralm richting Nauders (onder bewolking). In het midden de Reschensee.
Zicht vanaf de Haideralm richting Nauders (onder bewolking). In het midden de Reschensee.

Het gebied is niet groot en kenmerkt zich door zonnige en rustige hellingen. De dalafdaling is een aanradar, de rest van de pistes zijn leuk maar niet heel bijzonder. Je hebt het gebied in een dag wel gezien. Bovenaan de gondel ligt nog een groot restaurant met zonneterras waar je ook typisch Italiaanse gerechten kunt krijgen. Dan pas merk je echt dat je in Italië bent.

Bergkastel
Na de lunch zag ik dat het ook in Nauders was opgeklaard. Na een laatste dalafdaling ben ik dus in de auto gestapt en teruggereden naar het skigebied Bergkastel. Het dalstation van de gondel ligt net buiten Nauders, je moet er dus met de auto of per skibus naartoe. Je kunt dus kiezen. Terugskiën naar Nauders kan in ieder geval wel, mits er genoeg sneeuw ligt.

Het bergstation van de gondel ligt op 2170m. Allerlei voorzieningen liggen hier bij elkaar als een soort dorp op de piste: een restaurant, après skibar, het kinderland en de skischolen hebben er hun oefenweides. Alles weides mooi van elkaar gescheiden, iedere groep heeft zijn eigen domein. Het is tevens het centrale punt van waaruit je kunt gaan uitwaaieren over het gebied.

null
Bovenaan de Zirmbahn

De meeste pistes zijn blauw en rood en heel goed te doen. Als je met de Zirmbahn omhoog gaat kun je als beginner zelfs een lange dalafdaling maken zonder van de blauwe piste af te komen.

Het hoogste punt ligt helemaal aan de andere kant van het gebied op de Guesser Kopf (2850m). Je komt er via een lange moderne stoeltjeslift (Tscheyeckbahn) met een even zo lange piste eronder. Een heerlijk strakke afdaling pal in de zon, voor mij een van de mooiste van het gebied.

Tscheyeck afdaling
Tscheyeck afdaling

Trouwens als er één gebied in Oostenrijk zich leent voor verdere uitbreiding dan is het Bergkastel. Het landschap lijkt ervoor geschapen, afgeronde toppen en nauwelijks rotsen typeren het berglandschap. Stefan Plangger, de gids die ik een ochtend mee had zei het heel treffend: “Als deze bergen in St. Anton hadden gelegen was alles al lang volgebouwd”. In Nauders is men wat minder rigoreus met als voordeel dat je met een korte hike prachtige ongerepte off-piste mogelijkheden hebt.

Schöneben
Het derde skigebied bereik je als je in Reschen de hoofdweg verlaat langs de Reschensee. Schöneben betekent letterlijk vertaald ‘mooie hoogvlakte’ en dat is pure waarheid. Het aantal kilometers piste is niet bijzonder maar het is een geheimtip voor de liefhebbers van relax skiën.

Schöneben doet zijn naam eer aan.
Schöneben doet zijn naam eer aan.

Zachte hellingen, snelle liften en hele brede pistes die fantastisch geprepareerd worden. Hier ligt ook de oudste skihut van Italië, vlakbij het miniatuurdorpje Rojen.

Reschensee
Vanuit Schöneben heb je een mooi uitzicht op de toppen van de Kaunertaler Gletscher en de Reschensee. Die laatste is een groot stuwmeer waar een bijzonder verhaal aan vast zit. Een heel dorp is hier eind jaren 40 willens en wetens verzwolgen door het water. Alleen de kerktoren herinnert nog aan het drama dat zich hier heeft afgespeeld.

De vergane kerktoren van Graun. Onder in beeld het schaatsspoor van de alternatieve Elfstedentocht.
De vergane kerktoren van Graun. Onder in beeld het schaatsspoor van de alternatieve Elfstedentocht.

Nu profiteert de regio gelukkig van het meer dat zich 's winters uitstekend leent voor de ijssport. Deze week wordt hier zelfs de alternatieve Elfstedentocht gehouden. De marathonschaatsers zijn naar de Reschensee uitgeweken omdat het ijs op de Plansee bij Reutte niet dik genoeg was.

Résumé
Een mooi gebied zonder veel moeilijke pistes. Het hoofdgebied Bergkastel heeft al een aardige omvang qua uitgestrektheid, maar de combinatie met vooral Schöneben zorgt voor een echte meerwaarde. Verreweg de meeste liften in deze gebieden zijn snel en modern. Enig minpuntje is het aantal skibussen richting Italië dat aan de magere kant is. Daardoor moet je soms wat langer wachten.

Verder is het gebied zeer goed op gezinnen en kinderen ingesteld, op Bergkastel is aan werkelijk alles gedacht om het deze groep naar de zin te maken. Ben je ook schaatsliefhebber dan is de Reschensee (1500m) voor een dag een leuk alternatief.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Nauders is leuk…als ik in het Oberinntal ga skieen, ga ik meestal ook een dagje naar Nauders…relaxed en niet te moeilijk, ideaal voor de 6e dag vd week.
Offtopic…Heb je promotie gemaakt Roel? Ik hoorde je vandaag op 3FM :)

Inderdaad een heel mooi skigebied, en Schöneben valt inderdaad onder de Geheimtipps. Altijd rustig en prachtige brede pistes. Ik heb daar een jaar of 6 geleden een geweldige week gehad!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

@Martijnski klopt. De NOS vroeg me naar de sneeuwcondities i.v.m. de warmte van de laatste dagen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij zaten eind december 2010 in Nauders. We hebben zelfs drie dagen geskied in Schöneben-Belpiano. Erg relaxt en heerlijk brede en rustige pistes. Echt een aanrader. Jammer dat het dorp zelf niet veel voorstelt.

Ik ben hier een jaar of 25 geleden geweest. Toen was het gebied al net zo groot als nu, al kon je toen nog wel met de Mutzkopfbahn naar boven om te skiën. Ik heb begrepen dat die lift tegenwoordig alleen nog in de zomer in gebruik is.

Het gebied is ook te vinden op: http://www.plandespistes.nl/Oostenrijk/Tirol/Nauders/…

Nauders vind ik zelf wat minder leuk, er is in 't dorp geen zicht op skipistes, het skigebied ligt echt buiten het dorp met als groot nadeel dat je altijd met de skibus of met de auto naar de gondel moet.

Net terug, ben het ermee eens, leuk gebied. Heb alleen Italie niet kunnen doen omdat we de “verkeerde” skipas hadden gekocht. Let daar even op. Wij hadden de goldpas waarmee je in Nauders maar ook Samnaun/Ischl kunt skien. Toen we’s middags dus voor de poortjes in Italie stonden gingen ze niet open en konden we weer retour Nauders.

Inderdaad , Reschenpass : Haideralm , Schoneben en Nauders , dit jaar een nieuw skigebied voor Skifriends - Lauwers . Gebied staat in de skiatlas 2011 .
Fijne vakantie gehad einde Januari 2011 . Geen extreme weersomstandigheden , wat het skien echt aangenaam maakte .
Klein gebied met brede mogelijkheden om techniek bij te schaven en het wat rustiger aan te doen . Brede pistes geven ook beginners de kans hun grenzen te verleggen .
Après - ski : matig . Wel overvolle skibussen .

er staat nu dat de afdalingen op de Tscheyeckbahn zijn gesloten waren die toen ook al zo slecht.

Enkel 1 rode piste op Tscheyek was vorige week open. Omstandigheden op deze (n°17) waren goed. De andere hadden veel te weinig sneeuw - sommige plekken compleet zonder sneeuw.

De andere pistes waren ‘te doen’, maar niet ideaal.

Het wordt hoog tijd dat er eens wat sneeuw bijvalt!

Nauders, een super mooi gezellig dorpje,
een mooi kasteel waar je gezellig kunt eten.
verder de piste, heel mooi!
er is een kinderland waar je kunt beginnen,
later (vinden de kinderen weer leuk), ga ja naar de wigwam tenten.
Super!
een echte aanrader!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie