Alpenweerpraat: hogedruk weet van geen wijken

Roel op 06 februari 2011· 6 reacties

null

Met februari op de kalender en een in kracht toenemende zon maakt het kwik steeds grotere sprongen tussen dag en nacht. In Sankt Moritz daalde het kwik afgelopen nacht nog tot -13,1°C maar gisteren overdag werd het in het Zuid-Zwitserse Mosogno liefst 19,4°C. De echte winter is dus ver weg, zeker op dit webcambeeld uit Villard de Lans (F).

Rustig weer
Er ligt een krachtig hogedrukgebied boven de zuidwestelijke helft van Europa dat voor rustig en zacht weer zorgt. Dat blijft tot en met dinsdag zo. Dan richt het hoog zich op in de richting van Midden-Europa waardoor er op hoogte wat koelere lucht binnenstroomt. Oostenrijk merkt dat het beste met een naar noordwest draaiende wind. De nulgradengrens daalt naar ongeveer 1500m.

Woensdag ligt er hogedruk boven Midden-Europa met aan de oostflank koelere lucht die binnensijpelt.
Woensdag ligt er hogedruk boven Midden-Europa met aan de oostflank koelere lucht die binnensijpelt.

Frankrijk en Zwitserland zitten aan de verkeerde kant van het hoog. Daar is het effect veel kleiner, die blijven in de zachte lucht zitten met nauwelijks wind.

Nog geen sneeuw
Daarmee gaan we een nieuwe droge en zonnige week in want storingen blijven op grote afstand. Na woensdag blijft de hogedruk bepalend maar van uitbreiding richting Scandinavië komt niks terecht. Dat scenario is de afgelopen dagen vakkundig weggepoetst, lagedruk blijft hier de scepter zwaaien. Daardoor kan de echt koude lucht ook Oostenrijk niet meer bereiken.

In plaats daarvan verplaatst de kern van het hoog zich naar de Balkan waardoor de wind terug naar het zuiden draait. Uit die hoek hoeven we geen kou te verwachten, waarschijnlijk stijgt het kwik vanaf donderdag weer een paar graden.

Toch spannend
De spanning verlegt zich nu naar het einde van een week. Dan komt een poolhoog naar het zuiden afzakken dat alsnog voor een Scandihoog gaat zorgen.

null

Koude lucht doet dan een hernieuwde poging om naar het zuiden uit te stromen. Of dat gaat lukken is nog niet te zeggen. Depressies beginnen zich vanuit het westen ook wat meer te roeren, mocht dat doorzetten dan biedt dat wat perspectief voor de Franse Alpen. Zover is het echter nog niet, eerst breekt nog gewoon een droge week aan.

Verwachte neerslag tot en met zaterdagochtend (GFS).
Verwachte neerslag tot en met zaterdagochtend (GFS).

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@ Roel, hopen dat richting de carnavalsvakantie het kwik toch nog gaat dalen. Een kleine min is altijd prettiger dan een paar graden boven nul. Ben benieuwd!

Zojuist terug uit Les Arcs, hele week zon gehad en geen verse sneeuw. Pistes zijn gedurende de week een stuk harder en ijziger geworden. Boven de 2000m is het nog wel redelijk met de beste pistes aan de kant van Les Arcs. Er liggen ook redelijk wat stenen op de pistes omdat er sneeuw opgeschoven is. Offpiste is eigenlijk geen mogelijkheid meer… Tijd voor nieuwe sneeuw!

hmmm dat klinkt allemaal niet best als wij vrijdag vertrekken kon de pret wel eens helemaal over zijn als ik het zo hoor.

Seriously snow addicted family!

gisteren terug gekomen uit Oostenrijk Obertauern. We hebben een fantastische week gehad met veel zon meer dan genoeg sneeuw.Gewoon weg top.

18 februari, begin van de voorjaarsvakantie wordt het super met zeer lage temperaturen.

we zitten nu in Scheffau am wilder kaiser. heerlijk weer. wel erg warm hoor. vandaag rond 14:00 was het op de berg 16 graden. pistes worden met de dag minder. hulde aan pistebullies die de pistes nog erg goed houden. pistes:goed. dalafdaling:matig. snow is needed. wel heerlijk bruin.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie