Live: Hoezo slecht?

Rogier op 06 februari 2011· 20 reacties

null

Als je de Franse televisie aanzet hoor je niet anders: “Weinig sneeuw, geen sneeuw”, “Te warm”. Het lijkt een andere werkelijkheid. Vandaag stond ik om 9:00 op de pistes om over super strakke pistes naar beneden te knallen, en een uurtje later stond ik in heerlijke diepe poeder. Ik zal niet liegen, de condities zijn niet overal om over naar huis te schrijven, maar als je weet waar je moet zijn…

Slecht seizoen
Voor bepaalde delen van de Alpen is het een zeer slecht seizoen, tot nu toe. Ik draai er niet omheen. Maar weinig delen in de Alpen hebben genoeg sneeuw. Vaak zijn de hoeveelheden sneeuw ver onder gemiddeld. Maar er zijn een paar plekken in de Alpen waar het meevalt, en waar de condities erg goed zijn. Een groot deel van de Zuid Franse Alpen valt daaronder.

null

Poeder
Zo is het hier aan de Zuid zijde van de Col du Lautaret, (en de Frejus) zeer goed skiën. Er ligt genoeg sneeuw, gemiddeld voor deze tijd van het jaar. En de kwaliteit van deze sneeuw zeer goed. Ondanks dat het vandaag warm was, waren de condities lekker winters. De droge lucht aan deze kant van de Alpen zorgt ervoor dat de warmte niet veel invloed heeft op de sneeuw kwaliteit. Wij skiede vandaag gewoon in lekkere poedersneeuw.

Dus…
Zo zijn er nog meer gebieden in de Alpen waar de condities prima zijn. Wie is er pas weggeweest en heeft ‘aanraders’? En voor iedereen die nu vertrekt maak je niet al teveel zorgen… Wie nu nog weg wil, deze week zou ik de Zuid Frans Alpen aanraden, richting de Italiaanse grens (Montgenèvre, Serre Chevalier, Puy Saint Vincent, Queyras) voor de beste condities. Wie van jullie heeft er nog meer tips waar we nu het best kunnen skiën?

Hieronder nog een paar plaatjes van vandaag:

null
null
null
null

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Saalbach - Hinterglemm was afgelopen week ook genieten al werd het met de dag slechter. Denk dat ze het daar vanaf afgelopen weekend ook zwaar gaan krijgen ondanks de kunstsneeuw.

Hi all,

Iemand enige idee hoe de condities zijn in Les Deux Alpes?
Opzich een gebeid wat sneeuwzeker is ivm de hoogte, maar ben toch benieuwd…

Groet,

Mart

Ik ben 2 weken in Les Deux Alpes geweest, piste conditie is niet echt om over naar huis te schrijven. Veel ijs.
Vorige week in Val-Thorens geweest prima op de piste alleen aan het eind van de week werd het snel slechter, vanaf 1 uur 's middags is het wel een beetje over…

@ rogier: enig idee hoe de huidige condities zijn in les trois vallee??

Er ligt vast wel sneeuw (vanwege de hoogte) maar hoe is de kwaliteit? Of is het vooral kunstsneeuw die de pistes nog enigzins de moeite waard maken?

Ik denk dat veel mensen niet de vrijheid hebben om een week voor vertrek pas te beslissen waar ze gaan skieen. Daarnaast zijn we vanwege werk gebonded aan de krokusvakantie. Hopelijk valt er dus nog wat verse sneeuw voor die tijd.

@ anoniem: wat bedoel je precies met; in de middag is het wel een beetje over?

Slechte pistes, weinig sneeuw? Papsneeuw?
Kun je iets specifieker zijn?

Hier in La Plagne goede pistes…mensen in Les Arcs kopen de uitgebreide Paradiski pas zodat ze hier in la Plagne kunnen komen skien omdat het goed is…Ben het week-end in 4 Vallees geweest…niet goed. In La Plagne echt wel goede condities…zelfs de Off piste cursussen gaan gewoon door. Uiteraard willen we hier ook wel verse sneeuw, dat is zeker wel welkom. Maar voor Last Minute is La Plagne een goede keuze…
De week van 12 febr is in algemeen goede week voor last minute…Veel plezier allemaal!

Net terug uit Obergurgl, prima sneeuw condities en goede pistes.

@ anoniem: wat bedoel je precies met; in de middag is het wel een beetje over?

Slechte pistes, weinig sneeuw? Papsneeuw?
Kun je iets specifieker zijn?

Dit zijn ongelofelijk prettige plaatjes…

Gister teruggekomen uit Ischgl. Prima sneeuwcondities en prima weer gehad, geen dooi. Weer is nu net als overal wel omgeslagen, zaterdag is het gaan dooien en hoorde over een ‘temperatuurinversie’ op de radio. Dalafdaling was onderin veelal kunstsneeuw en werd vrijdag al ijziger. En dat wordt alleen maar erger want ze kunnen niet bijspuiten met deze temperaturen. (misschien dat ze er vrijdag op zaterdag nacht nog kunstsneeuw op gespoten hebben, dat weet ik niet)
Een laag liggende skiroute was gesperd en moest daar een stuk lopen doordat er geen sneeuw lag op een bijna vlak stuk. Gewoon hoog blijven als je al geboekt hebt, daar kan het nog wel wat lijden en daar ligt sowieso genoeg sneeuw. Zuidelijke hellingen zijn beter, zoals Rogier aangeeft.

Gisteren terug gekomen uit Valmeinier, pistes lagen er naar omstandigenheden redelijk goed bij, wel wat ijzig. Waren wel een aantal pistes dicht, op sommige lag zelfs bijna niks meer! Pistes zonder sneeuwkanonnen werden in de loop van de week wel wat slechter.

Net terug uit les 3 Vallees.
Tegen alle verwachtingen in een fantastische week gehad. Staalblauwe hemel en de hele week zon.
Off piste is skiën zat er dit jaar niet in. Er is namelijk geen "diep"sneeuw meer.

Pistes lagen er zeer goed tot redelijk bij. De beste sneeuw vond je in (van goed naar slecht):
Val Thorens
Orelle
St Martin
Meribel
Les Menuires
Courchevel
La Tania.

Je merkte dat naar het einde van de week de dalafvaart en de piste die heel veel gebruikt worden er ijziger en slechter bij gingen liggen en zelfs gesloten werden.

Lac de Lou (normaal een fantastische diepsneeuw ervaring) lag het moeilijkste in de 15j bij dat ik in dit gebied kom.

Kort samengevat:
-Prachtig weer
-Super pistes als je hoog genoeg zit
-Redelijk / doenbare pistes lager gelegen (gezien de omstandigheden)
-Geen diepsneeuw

Net 5 daagjes de poeder gaan opzoeken in Sestriere, Sauze D’Oulx, Sansicario en in mindere mate Montgenevre.
Was super.
Aan de Italiaanse kant was begin van de week een goede 40 cm verse sneeuw gevallen.
Gisteren zaterdag is het er plots wel erg warm geworden.
Het is er nog goed maar het zal daar de volgende dagen wel langzaam slechter worden.

Ik geef de het niet op voor 5maart zal er zeker nog wel wat sneeuw vallen.
Dan zijn we in val d isere.
Mijn kaars brand voor meer sneeuw.

Oostenrijk ligt er niet al te best bij. Een paar cm misschien. Een uitzondering op St. Anton am arlberg natuurlijk, waar veel sneeuw ligt en het ook koud is.

Kom net terug van een fantastische skivakantie in Le Grand Bornand - Chinaillon. Super mooie weer de hele week en prachtige sneeuwconditie om fun te hebben. Ook de nationale franse team heeft afgelopen week trainiert op de pistes van Chinaillon. Jammer dat hier geen foto’ s kan platsen maar ik stuur heel graag enkele fotos om te beweisen dat genoeg sneeuw was om super goed te kunnen skiien.

Ik zit nu in Italië, in Santa Christina.
De pistes zijn perfect geprepareerd en van goede kwaliteit. Er ligt ook nog heel veel sneeuw en later deze week is het weer 5 graden kouder, waardoor het nog wel een tijdje zo goed zal blijven denk ik.
Alleen de dalafdalingen worden na 14:00 wat zachter, maar zijn echt nog prima te doen.

Mart,
Zondag teruggekomen van 3 dagen Les 2 Alpes.
Over het algemeen zeer goede pistes (had ik niet verwacht na de laatste sneeuwval van 11 jan.) al werd het zondag wel stukker warmer.
1 zwarte piste naar dal is dicht, maar de andere zwarte was perfect, want de afgelopen dagen konden hier nog de sneeuwkanonnen draaien…

Ook ik ben net terug uit de 3vallees (Val Thorens). Pistes werden eind van de week steeds harder, waarbij het meestal nog geen ijs maar harde sneeuw was. Alle afdalingen naar St Martin waren naar ik vernomen heb eind van de week dicht, maar dat had geloof ik met een storing aan de liften te maken.
Verder eens met Joris, met als aanvulling dat eigenlijk alleen in Valtho en Orelles de sneeuw op de meeste pistes nog echt goed was. Bovenin Meribel-Mottaret hard en ijzig, Courchevel was midden in de week zeker bovenin nog redelijk/goed.
Vanwege de hoge temperaturen konden overigens eind vorige week ook de sneeuwkanonnen niet meer draaien.
Met andere woorden: als het eind deze week gaat sneeuwen is iedereen dolgelukkig!

Heeft iemand een idee wat de piste conditie momenteel in Andorra is?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie