Alpenweerpraat: vrijdag toenemende kans op neerslag

Roel op 07 februari 2011· 14 reacties

null

Het was gisteren wederom erg zacht met 12 tot lokaal 17 graden. Het Zwitserse Tessin zat rond 19 graden. Op 2000m ligt het kwik nu al een paar dagen rond +8°C. We kunnen dus stellen dat de warmtegolf van half januari op herhaling is gegaan. We zouden er nog even op terugkomen, de Kitzbühelerhorn is inderdaad groener geworden.

Aanhoudend zacht
De komende dagen verandert er in hoofdlijnen weinig. De afkoeling die vorige week nog in de modellen zat zet niet door. In plaats daarvan blijven we boven onze stand leven met temperaturen die 2 tot 5 graden boven het langjarig gemiddelde liggen.

null

Op bovenstaand ensemble van München zien we dit terug met de temperaturen op ca. 1500m hoogte. Toch zijn er een paar zaken te vermelden. De temperatuur loopt niet als een egale lijn, dat betekent dat zachte en iets koelere lucht elkaar af en toe afwisselen. Dat duidt erop dat we niet continu een staalblauwe lucht zullen zien. Bovendien is er vanaf vrijdag 11 februari een neerslagsignaal te zien.

Toenemende kans op neerslag
Pakken we de luchtdrukkaart erbij dan zien we vrijdag een klein lagedrukgebied boven het zuiden van Zweden naar het oosten trekken.

null

Het daaraan verbonden warmtefront raakt de noordkant van de Alpen. De kans op neerslag neemt dan toe. Omdat we ons nog steeds in vrij zachte lucht bevinden zal die beneden 1500m als regen vallen. De hoeveelheden zijn echter nog onzeker. Frankrijk, Italië en het westen van Zwitserland zullen er waarschijnlijk weinig van meekrijgen, daar handhaaft het zachte droge weer zich.

Naarmate het weekend vordert stroomt een nieuwe portie kou over Rusland naar het zuiden terwijl een oceaandepressie vochtige lucht probeert aan te voeren uit het zuidwesten. De Alpen liggen in het overgangsgebied van beide luchtsoorten.

De kou komt dichtbij Oostenrijk maar bereikt de rest van de Alpen waarschijnlijk niet.
De kou komt dichtbij Oostenrijk maar bereikt de rest van de Alpen waarschijnlijk niet.

Vooralsnog blijven de gevolgen beperkt maar de komende dagen zal duidelijk worden welke luchtsoort het definitief gaat winnen. De deur naar de winter staat nog op een kier.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hallo Roel, lees verschillende voorspellingen de laatste dagen om toch wat hoop te krijgen. Aangezien we a.s. vrijdag naar Hinterglemm vertrekken is het prettig te zien dat de Oostenrijkse voorspellers wat positiever zijn over de verwachtingen de komende dagen, met name vanaf donderdag (vrijdag/zaterdag lichte sneeuwval en dalende temperaturen). Hoe denk jij over bergfex.at en wetter.at?

Gang is alles! Après ski kan alleen in de bergen :-)

@ Stijn ik vertrek ook Vrijdag maakt me al zee on gerust. Ik hoop dat het nu wat beter word… Ik wacht met spanning de berichtgeving af.

Seriously snow addicted family!

@Stijn, ik kan alleen zeggen dat dit geautomatiseerde verwachtingen zijn gebaseerd op één model. Dat is niet slecht of goed, het gevaar is alleen dat vooral de lange termijn springerig gedrag kan vertonen. Nu staat er een wolk met sneeuwvlok, als de neerslag de volgende run iets noordelijker berekend wordt zul je ineens een zonnetje zien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In mijn ervaring van de afgelopen 1,5 maand is Bergfex VEEL nauwkeuriger dan Wetter.at. Wetter.at laat het rustig de hele week sneeuwen, waarna er geen vlokje valt… Wil niet zeggen dat de Bergfex voorspelling niet af en toe "springt" zoals Roel al aangeeft.

Ik check dagelijks het weer en de webcam van Flachau, vandaag op 1600 m +14!!! Over 25 dagen vertrekken we naar Flachau hopen dat het dan dezelfde temperatuur is maar dan in de min!

Hoi
Ben net terug van 3 dagen zillertal. Er is dringend verse sneeuw nodig daar, de pistes zijn in een bedroevende toestand… Over buitenpiste zullen we maar niet spreken…
Hopende op terugkeer van de winter!

Vorige week in Zell am See geweest en zoals Roel voorspelde was het een droomweek voor Oostenrijk! De laatste dagen af en toe wat hoge bewolking, de rest strakblauwe luchten, een lekker zonnetje en temperaturen rond het vriespunt. Zijn twee dagen in Saalbach wezen skieen en ook nog een dagje in Kitzbuhel en Kaprun. Overal waar we kwamen was de sneeuw perfect, aan het eind van de dag misschien hier en daar wat ijzig op veelgebruikte pistes, maar dat mocht de pret niet drukken.
Lekker eten aan de piste in Zell am See: de Jagaalm aan de zwarte nummer 15!

Hoi Roel,

Zaterdag terug gekomen van een week Gerlos, tot en met vrijdag was de sneeuw prima, ook tot de dal afdaling! Hopelijk heeft de hoge temperatuur van afgelopen weekend niet te veel verpest…

Je voorspellingen klopte steeds precies, klasse!

Gr,
Varuna

Zaterdag naar Westendorf. Webcam ziet er nog hoopgevend uit. Iemand recent geweest of is er wellicht op dit moment ?

Het is niet STRaalblauw maar staalblauw!

Beste Roel,

Afgelopen week ben ik in het gebied Serfaus - Fiss - Ladis geweest en heb het reuze naar mijn zin gehad. 7 dagen vollop zon en temperaturen ver boven het gemiddelde. Op een thermometer nabij een lift heb ik waardes van 14.5 graden zien aantikken. De sneeuwcondities waren trouwens aan de goede kant aangezien de pistes dagelijks uitstekend geprepareerd werden. De laatste dagen waren dusdanig warm dat ik hoop dat er de komende dagen wat minder warm weer gaat komen. Ook een laagje nieuwe verse sneeuw zou welkom zijn. Al met al wel een topvakantie gehad.

@Anoniem, natuurlijk, is aangepast!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

als ik de ecmwf moet geloven word het kouder vanaf 14 febr.http://meteoijsselmuiden.nl/ecmwfpressure

Mijn dansen word (nog) niet beloond helaas. 2 uur geleden werd nog lichte sneeuwval aan de noordzijde gemeld. Die is nu niet meer terug te vinden behalve op de wat tragere website’s. Helaas, afwachten en nemen zoals het komt.

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie