Mooiste, beste of leukste lift...

Rogier op 07 februari 2011· 52 reacties

null

Twee weken gelden poste ik een blog met de vraag wat jullie het liefst als lift hebben. Wat ik mij na het lezen van al jullie meningen afvroeg is: 'Waar staat volgens jullie de beste lift ooit?"

Beste lift
De beste, mooiste of leukste lift is voor iedereen wat anders. De ene wintersporter zal weg zijn van efficiëntie en die wil gewoon een pijlsnelle en comfortabele moderne lift. Terwijl andere wintersporters misschien wel ‘verliefd’ zijn op een oud stoeltjesliftje wat verstopt ligt in een klein romantisch skigebiedje. Of zijn er hier ook fans van de de ‘onmogelijke’ liften zoals het tweede deel van de ‘Aiguille du midi’ lift boven Chamonix?

Niet de lift
Of is het niet de lift die het belangrijkst is? Is het het uitzicht wat we in een lift hebben? Of de piste waar de lift ons heenbrengt? Maakt dat de perfecte lift zo perfect?

En… de slechtste?
Naast de ‘beste’ lift hebben jullie vast wel ideeën over de slechtste lift ooit. Liften die oncomfortabel zijn, vaak stil hangen, de stroom van wintersporters niet bijhouden of gewoon heel onhandig zijn. Waar staat deze volgens jullie, 's werelds slechtste skilift?

Welke lift, en in welk gebied staat deze, is voor jullie de beste lift ooit? Welke lift vergeten jullie nooit meer? En wat is 's werelds slechtste lift?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bubble jet hintertux beste l slechtste La Plagne "eitjes" zijn al weg waarschijnlijk, hoop ik!

beste lift in bettmeralp :)

De mooiste wintersport kabelbaan die ik in mijn jeugd nooit meer vergeet is de Bocksberg Seilbahn in Hahnenklee (Harz). Een oude kabelbaan uit 1970 die aan alle kanten rammelt en tikt. In 2006 is er zelfs nog een gondel van deze kabelbaan neergestort, gelukkig was deze onbemand, dus hij draait weer gewoon. Lekker ouderwets met prachtige ouderwetse techniek. Daar kan geen Doppelmayr tegenop!

Ik heb laatst nog een video van deze kabelbaan op het internet gezet met Videobeelden uit 1999 en 2000:

De beste lift heb ik niet zo echt een idee van maar de slechtste vind ik toch wel de Krimml (verbinding van Gerlos naar Zell) in de Zillertal Arena. Deze lijkt wel uren te duren en is vaak ijzig koud. De lift wordt ook vrij vlug gesloten bij wind. De afdaling terug is dan wel weer de moeite.

mooiste lift ngong ping 360 in hong kong daar kan geen skilift tegen op.
De lift heeft glazen bodem en mooiste uitzicht over hong kong en big boedha.

Slechtste: point l’au portes du soleil lang, oud, pijnlijk en vooral druk!!!

Kashmir India ,

Daar heb je de gevaarlijkste lift ooit.
Trouwens…Er zijn nog veel mensen die op houten skies skieen

Natuurlijk heb ik een lift die ik nooit vergeet. In navolging van Frans een oudje. Ik geloof dat ik deze al eerder ergens genoemd had maar voor mij blijft de Radons cabine lift in Savognin Zwitserland toch De lift. Het is nog zo’n oude gondel bahn waarbij de deurtjes door een van de lift bedienden op slot gedaan moesten worden, je zat er 15 tot 20 minuten in als ik het me goed herinner. Maar het uitzicht was zo mooi, dwars over een afgesloten wild reservaat heen, incusief klaterende beekjes en wildsporen in de sneeuw. Sinds 2007 bestaat deze lift helaas niet meer.

De slechtste lift ooit is de Krimml expres die de vebinding terug van Gerlos naar Zell am Ziller maakt (lift die halverwege wat hoeken maakt, carnavalsfestival red.). Altijd ijzig koud aan deze zijde van de berg, nooit zon en hoewel veel liften in het gebied een kap hebben en zelfs verwarmde zittingen is deze lift helemaal open, tot overmaat van ramp duurt ie ook nog ruim 20 minuten!

@Frans:

mooi filmpje, welke muziek heb je er onder gemonteerd?

De Gaislaghkogl lift in Solden, snel beneden spectaculair boven, en design der bovenop.
De spectaculairste :de 3S bahn in Kitzbuhl , vooral met de glazen vloer.

De lift naar klein Matterhorn over afbrokkelende gletchers blijft een beleving op zich, en de wandeling door de 200m lange tunnel als je boven bent niet minder.

Elke lading levert weer één of twee mensen op de knock out gaan aan het eind van de tunnel omdat ze te snel lopen. Op bijna 3,900m moet alles iets rustiger

Mooiste lift is de lange wand c5 lift in Ischgl. Heerlijk op 2872 m hoogte boven aan komen met een verwarmde kont.

Tot vorig jaar was er op de verbinding van Flachauwinkl naar Zauchensee een mega oude lift. Je kon er met 2 personen in, maar ging ook niet van de kabel af met als gevolg dat die stoeltjeslift met mach 3 in je knieholtes klapten. Gelukkig is die vervangen door een verwarmde 8-zitter met kap. Sowieso zijn alle stoeltjesliften in Flachau voorzien van windkap, sommige verwarmd en vooral lekker snel!!

De mooiste lift is voor mij toch wel in Italie; Alta Badia. Aan het einde van de afdaling van Lagazuoi staan paarden met sleeen en daarachter touwen. Je gaat dan met een enorme groep skiers aan de touwen hangen en de paarden geven gas! In volle galop brengen ze je iets van een kilometer verderop naar een sleeplift die je weer terug brengt in het gebied…
Blijft geweldig, en ik vraag me af of dit ergens anders in de Alpen ook te vinden is…

Krimml in Gerlos BRRRRRRRRRRR haha, maar wel leuk skien op dat stuk!!!

3 S tussen kirchberg/Kitbuhel en Jochberg is idd spectactulair en brengt je naar fijne pistes aan beide zijdes.

Tock mis ik de oude Mairel 2 zitters bij Kirchberg… Die hadden toch wel wat. Lekker rustig naar boven.
Maar ze hebben die nu toch echt vervangen voor een hypermoderne 10er gondel met stoelverwarming. Heerlijk comfortabel hoor, maar we miseen toch wel de oude 2 zitter. haha.

Overigens ook daar weer een hele fijne blauwe naar het dal.

De beste lift staat in Whistler.
Je hebt daar een prachtig uitzicht, hij is snel, nieuw, comfortabel & hoog :D
De Peak2Peak is dat. Gaat vanaf Whistler Mountain naar Blackcomb Mountain. Heb je ff geen zin om op Whistler Mountain naar beneden te skien, ga je in de Peak2Peak zitten en je gaat zo over het dal heen naar de top van Blackcomb mountain :D:D ik zeg: Ideaal.

Het is wel komkommertijd hè :)

Een leuke lift vind ik die in Vaujany. Razendsnel van 1000 naar 2000 meter en je gaat vlak boven onbegaanbaar bos/rotsen omhoog en kunt dus Chamois spotten. (als je er ooit komt: als liftmeneer André je naar boven brengt, moet je er zeker eens naar vragen, hij een heel gepassioneerd Gemsenspotter)

@Marleen helemaal mee eens!! Die rit met die paarden is geweldig. De slechtste lift die ik ken is een of ander anoniem jaren '70 brak ding in Hochjoch, Montafon onder aan de dalafdaling 1d.

In Zermatt, naar de top van de kleine matterhorn, hoogste lift van europa, over de prachtige glestjer naar bijna 4000m en dan aan het eind een lange ondergrondse tunnel, geweldig!

Ik sluit mij aan bij mijn bovenburen. De gondel naar de kleine Matterhorn is werkelijk fantastisch. Het uitzicht, de hoogte en de wetenschap dat er een enorm lange daling in het verschiet ligt…

De slechtse liften en toch af en toe wel leuk; de oude stoeltjeslifte, waar dan ook, die met een rotgang in je knieholte klappen en zodra je zit geen enkele snelheid meer hebben.

De achtzitter in villach, gaat lekker rap en stopt niet voor iedere slome skieer die omvalt!

De verbinding tussen Gerlos en Königsleiten. Wanneer je vanaf gerlos bent afgedaald en weer naar boven moet richting Königsleiten. Tot bovenin het gebied allemaal minimaal 4pers. stoeltjesliften, behalve de eerste; Dit is een trage 2 pers. stoeltjeslift. Enorme ophoping van mensen dus.

Mooiste lift ? In Whistler - Canada van Whistler Peak naar Blackcomb mountain, de langste, hoogste, langste stuk kabel zonder pilaar ter wereld, grote gondels met glazen bodem, mogelijkheid om beren te spotten, prachtig !!
Slechtste lift ? Alle sleepliften …

@Sporter, die oude krakende Pointe de l’Au lift in de Portes du Soleil (verbinding Crosets-Champoussin) is sinds een jaar of 2 weg, helemaal verdwenen! Helaas is er geen vervanging voor gekomen. Je kunt vanaf Crosets nu alleen nog in Champoussin komen via de wat saaie route vanaf Pointe de Mossette naar Morgins. Of helemaal via Chatel. Die Pointe de l’Au lift was oud, maar wel handig!

2 luxe liften op de Steinplatte (Waidring) met Sitzheizung, oftewel kontverwarming :) heerlijk!!!

De Kapellbahn in Silbertal, Montafon. Tweepersoons stoeltjeslift, met kap uit de jaren '60! Zou zo in een James Bond film uit die tijd passen!

null

in chamonix naar les aiguilles du midi met de mont blanc zo dichtbij dat je hem kan,nouja, voelen

De Krimml is inderdaad een hel op zich, omdat je je enorm hebt moeten haasten vanaf Königsleiten om hem te halen, terwijl je daar lekker een Weizen weg hebt zitten hikken. Nat van het zweet in die lift is geen pretje.

De sleeplift vanaf Le Corbier naar de andere mooie plaatsen is ook geen pretje, hoewel hij wel langs het fraaie Fun-park komt!

De lift vanaf Samnaun terug naar Ischgl daarentegen is natuurlijk top, binnen 5 minuten wederom in het paradijs…

de Vanoise Express tussen Les Arcs en La Plagne blijft een sterk staaltje techniek en ook behoorlijk indrukwekkend gezicht.

De lift in Kaprun die je als eerste pakt naar de gletsjer.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie