Alpenweerpraat: hoogtepunt warmte bereikt

Roel op 08 februari 2011· 21 reacties

null

De natuur is de weg kwijt. Op 7 februari hebben we een twintiger te pakken, niet in het subtropische Tessin maar in Oostenrijk. In Reichenau an der Rax (webcam), een dorp met 3km piste werd het gisteren door föhneffect +20,6°C. Het voorlopige hoogtepunt van deze voorjaarsachtige fase.

Hoge temperaturen in Europa
Niet alleen in de Alpen is het zacht, een groot deel van Europa proeft aan de lente. Hieronder de maxima van gisteren in de ons omringende landen.

null

Tot en met donderdag is er weinig verandering behalve dat de ergste warmte verdreven wordt. De temperatuur op 2000m varieert van west naar oost van 4 graden in de Franse Alpen tot 0 graden in Oostenrijk.

Zeer onzeker
Vanaf vrijdag is het onzekerheid troef. Er valt eigenlijk nauwelijks te zeggen welke kant het opgaat. Enkele modellen voorzien voor vrijdag nog steeds regen en sneeuw aan de noordkant, andere verleggen dit moment naar de zaterdag. Dan zou de vrijdag nog vrij zonnig en droog kunnen verlopen.

Het hangt allemaal samen met een gevecht om de macht in Centraal-Europa tussen twee systemen. Het ene systeem is een Scandinavisch hogedrukgebied dat al dagen in de kaarten zit en vanaf zondag zijn invloed probeert uit te breiden naar de Alpen. Een portie kou probeert de Alpen vanuit Oostenrijk binnen te dringen.

null

Het andere systeem is een Atlantisch lagedrukgebied ten zuiden van Groenland dat wat verkennende troepen het Europese vasteland probeert op te sturen in de vorm van zwakke fronten. Daar zit ook wat neerslag op.

De onzekerheid is dus groot. Het op dit moment meest waarschijnlijke scenario is als volgt:

  • In het weekend toenemende bewolking en verspreid over de Alpen kans op wat neerslag. Vanaf 1500m in de vorm van sneeuw, later misschien ook lager. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon.
  • Maandag een aantrekkende oostenwind en wat frisser door een in kracht toenemend Scandihoog. Afnemende neerslagkans.
  • Na maandag: gevecht om de macht met in eerste instantie weinig neerslag. In het westen zachter dan in het oosten maar ook meer kans op neerslag.

Het blijft dus onverminderd spannend, eigenlijk vanaf vrijdag al. Feit is wel dat het er voor de Franse en West-Zwitserse Alpen wat minder hopeloos uitziet dan de afgelopen weken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel, na gisteren weer wat meer hoop. Als ik het goed zie is na donderdag het grootste smelt/dooigevaar voorlopig verdwenen en kan geringe sneeuwval voor wat verbetering zorgen. Als dat het geval is, met temperaturen onder het vriespunt en een zonnetje hoor je mij niet klagen in Hinterglemm! Heb ik dat goed gezien?

Gang is alles! Après ski kan alleen in de bergen :-)

Als ik de modellen zo lees zit er weinig neerslag in het vat binnen de betrouwbare termijn. Dat is toch wel zorgwekkend voor een aantal gebieden…

Ik raak goed zat van die lente, ik wil gewoon winter! Laten we met zijn allen een sneeuwdans doen.

mama on a mission in the snow

Ik dans verder, inmiddels staan de blaren op m’n voeten. Maar het lijkt toch een beetje te werken. Er zijn nu site’s de melden neerslag op vrijdag en/of zaterdag in ieder geval een klein beetje vers in het weekend in Noord Tirol. daarna wisselvallig (just the way I like it). Ik ben iets positiever! Zoals de amerikanen zeggen T-minus 88hrs and counting

Seriously snow addicted family!

Ik doe met je mee!!!
En ben al bezig met dansen!!

Ik hoop zo op nog wat sneeuw in Italie…

Denk dat we de voorjaarsvakntie weinig kunnen skien, als dit zo door gaat kunnen we bergwandelingen maken ipv op de latten. Maar, we blijven hoop houden. We zijn nog steeds positief gestemd.

Hier in val cenis zijn de hogere temperaturen ook merkbaar, de dal afdalingen zijn niet echt interessant meer.

Hah, nu hoor je wintersporters.nl zelfs al op het radiojournaal. Goed bezig!

ik blijf keihard dansen voor sneeuw eind volgende week zodat we met verse sneeuw de krokus vakantie in les crosets kunnen vieren.

Heb eerder al eens met 20 graden in oostenrijk gezeten in februari, geen pretje als je wilt skiën. Eerder dit jaar in januari was het echter met 16 graden op de piste nog best goed te doen, het blijft natuurlijk wel errug warm.

misschien moeten we eind april gaan wintersporten…als we nu lente hebben is het dan misschien weer winter.

http://www.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tag…

Zo slecht lijkt het niet. De kou keert terug.

18 februari naar kleinwalsertal ga denk maar ook naar obertsdorf om korte broeken te kopen.

@harry vergeet je waterski’s niet hahaha. Jongens kijk eens naar de webcams… De verwachtingen zijn toch redelijk positief de kou komt/is terug, s’ochtends skieen s’middags lekker in de zon zitten.

Seriously snow addicted family!

@ Jeffrey, als je zo doorgaat met dansen en dus die blaren kun je straks noch skieen noch wandelen noch waterskien…

Ik hoop echt voor jullie dat het winter wordt, ik heb mijn portie inmiddels gehad en hè. Veel geluk gehad in december en januari… Kan me dus levendig jullie gevoel voorstellen !!!

Well Jeffrey keep dancing !!! and smiling !!

@Allen, het live weerbericht is ingesproken maar volgt iets later, vanmiddag komt ie online. Tipje van de sluier: er gloort hoop voor de Franse Alpen…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

aahh Roel, Dit geeft hernieuwde energie om te blijven dansen voor sneeuw in portes du soleil gebied!!!
De bestelling kan medio volgende week afgeleverd worden…

@roel Noordalpen net ten westen van Innsbruck… klein dumpje dan? Ik wacht met smart, gelukkig kan m’n nieuwe telefoon het filmpje afspelen!

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey je hebt de oude video te pakken denk ik, nog even geduld.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel ohh ja sorry heb nu zo’n hippe smart phone en even getest of hij filmpjes kan afspelen van deze site en dat lukt!

Seriously snow addicted family!

Inderdaad laat maar doorkomen die bestelling voor de Portes du Soleil. Wij gaan 25/2 en zaten al te overwegen om het hotel dan maar te betalen en niet te gaan. Ik heb de komende 2 weken sneeuw besteld, als het een dag of 2 - 3 sneeuwt en er valt zo’n 40 cm ben je klaar toch (moet het niet te warm worden natuurlijk). Dan kan als ik er ben gewoon de zon weer aan voor een weekje :)
Dus Roel: kom op met die video, ben reuze nieuwsgierig nu door je opmerking !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie