Alpenweerpraat: morgen vrij hoge sneeuwgrens

Roel op 10 februari 2011· 9 reacties

null

Het is al de zonnigste regio van Zwitserland maar de afgelopen weken zag ik op de webcams van St. Moritz bijna dagelijks deze zonsondergang. Alsof er geen ander weer bestaat.

Toch is dit een van de weinige regio’s waar nog redelijk wat sneeuw ligt voor de tijd van het jaar. Dit dankzij een paar herfstdumps aan het begin van het seizoen.

Treuzelend front
Vandaag breekt een nieuwe zonnige dag aan. Vooral in het westelijk Alpengebied wordt het weer behoorlijk zacht met een vorstgrens rond 2500m. Tot en met zaterdag verandert er in Frankrijk en Italië weinig aan dit zachte en rustige weerbeeld.

In Oostenrijk en het noorden van Zwitserland gaat er wel wat veranderen. Een depressie boven het zuiden van Scandinavië trekt de komende 48 uur naar de Baltische Staten met aan de zuidflank een front dat naar de Alpen probeert door te stoten. Daarachter zit koelere lucht.

Dit gaat echter niet zonder slag of stoot, een diepe depressie op de oceaan geeft tegengas waardoor het front boven of vlak ten noorden van Oostenrijk blijft hangen. We zien het op deze animatie voor vrijdag- en zaterdagmiddag:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Regen en sneeuw
Morgen is er meer bewolking en er gaat vooral in Oostenrijk wat neerslag vallen. Omdat we nog in de zachte lucht zitten valt die pas boven 1500m als sneeuw. De meeste neerslag verwacht ik tegen de grens met Beieren en in de oostelijke helft van Oostenrijk.

De neerslag houdt met tussenpozen aan tot en met zaterdag, waarbij de sneeuwgrens in de loop van zaterdag gaat dalen. Het is te hopen dat er dan nog wat activiteit op zit, anders hebben de laaggelegen gebieden alleen regen gezien.

Spanning voor de Franse Alpen
Voor de dagen daarna verleggen we onze blik naar het westelijk Alpengebied want daar wordt het spannend. Depressies beginnen zich langzaam steeds meer te roeren boven de oceaan terwijl hogedruk zich opricht boven Scandinavië.

null

Beiden verdragen elkaar niet waardoor de depressies genoodzaakt worden onder het Scandinavisch hoog door te duiken richting Middellandse Zee. Maandag gebeurt dat met een eerste front dat tegen de Franse Alpen wordt gedrukt. Dat geeft vanaf 1000-1500m de eerste sneeuw sinds lange tijd. Hoeveelheden zijn nog lastig in te schatten maar het is tenminste iets.

De dagen daarna blijft lagedruk in de buurt alleen over de positie en neerslag zijn de modellen het niet eens. Daar kom ik morgen dus op terug. Feit is dat er verandering zit aan te komen en dat alleen al is pure winst.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zaterdag naar Ischgl…hopen dat er daar in het weekend nog een beetje sneeuw gaat vallen.

Vannacht naar Ehrwald (niet al te hoog dus), maar blijf hopen op een vers laagje sneeuw.

@ Roel
Al een aantal weken volg ik je weersvoorspellingen en ze lijken aardig te kloppen iedere keer, hulde! Maar toch een vraag van mijn kant:

Hoe kijk jij tegen de 16 daagse weersverwachting die wetter.com voor Oostenrijk geeft? Er wordt gesteld dat het aan het eind van volgende week en de week daarna flink koud gaat worden (de krokusvakantie), zie onderstaande link. Kunnen ze hier gelijk in hebben, of staan daar zomaar temperaturen beschreven?

Zelf ga ik de 19e richting Kirchberg, dus dat zou goed nieuws betekenen (helemaal als er ook nog sneeuw gaat vallen). Of zijn deze voorspellingen op een te lange termijn en kan het net zo goed 15 graden boven nul zijn?

http://www.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tag…

Graag je reactie! (of die van anderen)

Groeten

volgende week vrijdag op naar Koenigsleiten. Wat zijn de "voorzichtige" prognoses voor eind volgende week Roel?
Volg je bericht elke dag de hele winter door. Super…

@Thijs. Wat na maandag precies gebeurt is koffiedikkijken, vandaar dat ik er verder niet op in ben gegaan. Een 16-daagse voorspelling met een wolkje en een zonnetje op de site moet je eigenlijk altijd met een dikke korrel zout nemen, ongeacht wie hem opstelt. Zo exact kun je onmogelijk vooruit kijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

laten we hopen dat de temp wat daalt en het in noord tirol wat gaat sneeuwen dan val ik met m’n neus in de boter zaterdag ochtend ;o) en inderdaad verandering is al beter als 10 graden plus!!!

Seriously snow addicted family!

Ik blijf dansen voor sneeuw in portes du soleil en krijg telkens meer hoop dat ik niet voor niks dans…
INmiddels ben ik wel aan mijn derde paar schoenen toe…maar alles voor het goeie doel

Bernhard, ik dans met je mee!

He Roel hoe zijn de condities op kronplatz?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie