Alpenweerpraat: steeds gunstiger voor Frankrijk

Roel op 11 februari 2011· 18 reacties

null

Het roer gaat om. Veel mensen die vanochtend uit het raam keken zagen ineens een heel ander Oostenrijk. Vannacht is bewolking binnengetrokken die vandaag voor een overwegend grijze dag zorgt. Ten oosten van Kitzbühel valt af en toe wat regen, in Vorarlberg weet de zon nog geregeld door te prikken.

Dat laatste geldt ook voor Zwitserland. In Frankrijk en Italië is het vrij zonnig en zacht. De nulgradengrens varieert van 2400m in Frankrijk tot 2100m in Oostenrijk.

Morgen grote verschillen
Morgen verandert er in Frankrijk, Zwitserland en Italië weinig, de zon schijnt geregeld en het is zacht. In Oostenrijk probeert koudere lucht vanuit het oosten op te rukken. Het front dat vandaag voor regen zorgt gaat dan voor sneeuw zorgen vanaf 1000-1200m.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Neerslagband op de grens van koele en zachte lucht boven Oostenrijk.

Minder goed nieuws is dat de sneeuwval grotendeels beperkt blijft tot de gebieden ten oosten van de Kitzbüheler Alpen. In Tirol en Vorarlberg blijft het overwegend droog en vrij zacht.

De sneeuwval voor de komende 48 uur aan de hand van onze sneeuwverwachtingskaart.
De sneeuwval voor de komende 48 uur aan de hand van onze sneeuwverwachtingskaart.

Volgende week omslag
Zondag wordt een overgangsdag, de zuidelijke wind neemt langzaam in kracht toe maar het blijft nog overwegend droog.

Maandag breidt een oceaandepressie zich uit naar het Middellandse Zeegebied. Vanaf dat moment stroomt steeds vochtigere lucht binnen zodat in de loop van maandag de eerste sneeuw valt in de Franse Alpen. Eerst vanaf 1600m, met het instromen van wat koelere lucht daalt de sneeuwgrens naar ongeveer 1200m. De hoeveelheden in de Franse Alpen schat ik op dit moment in op zo’n 10-40cm tot en met dinsdag. Het meeste ten zuiden van de Maurienne-vallei. Woensdag trekt een tweede storing langs die opnieuw voor sneeuw zorgt en dan profiteert ook de Italiaanse zuidkant.

null

Oostenrijk föhnachtig
Verder naar het oosten vallen de sneeuwhoeveelheden beduidend kleiner uit. In Zwitserland valt al wat minder en door alle depressieactiviteit boven Frankrijk zit de wind in Oostenrijk in de zuidhoek. Daarmee klaart het in Oostenrijk föhnachtig op en valt er nauwelijks neerslag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

DANSENDANSENDANSEN…het helpt echt. De sneeuw komt!

@Roel, dus dat betekent (te) hoge temperaturen voor het Salzburgerland(aka Flachau)?

Voor velen goed nieuws. Ik ben benieuwd of dit de voorbode is van een terugkerende winter of een stuiptrekking richting lente.
In elk geval heeft het dansen geholpen en heb ik weer goede moed voor mijn maart vakantie :)

Ben 't helemaal met mijn naamgenoot eens. De voorjaarsvakantieredding is nu al geslaagd!

Hoi Roel, Goed nieuws dit!!
Bedoel je met de italiaanse zuidkant ook de dolomieten? Ik hoop het want daar mag ondertussen ook wel weer eens wat sneeuw gaan vallen volgens mij…Ik ben benieuwd!
Keep up the good work!!
groeten Wouter

Hoi Roel, die 10-40cm is dan niet voor de Portes du Soleil zeker, want als ik bij dit gebied naar de 7 daagse voorspelling kijk op jullie site verwachten ze maar 4cm.
Dus maar heel voorzichtig een beetje blij zijn denk ik tenzij jij zegt dat deze pagina’s nog niet ge-update zijn?

Dus de oostkant en de westkant van de alpen krijgen sneeuw. Natuurlijk… ik zit centraal

Okeeee dan, zo zie je maar dat er altijd nog hoop is. Nu graag even hard doordansen voor Vorarlberg please, dan blijf ik ook doordansen voor Frankrijk, Zwitserland, Italie enz.

mama on a mission in the snow

helaas dan helemaal niks voor de noordalpen, al m’n dansen voor niets geweest. Bah

Seriously snow addicted family!

@Gijs, Flachau ziet morgen waarschijnlijk nog wel sneeuw. Daarna is het voorlopig even over.

@Wouter, klopt in de Dolomieten verwacht ik geleidelijk ook sneeuw.

@Ode, de meeste sneeuw verwacht ik inderdaad wat meer naar het zuiden. Of er in Portes du Soleil 4 of 10cm valt is echt nog niet te zeggen, het kunnen er ook 20 worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het duimendraaien werkt! Eindelijk een zeer grote kans op sneeuw in La Plagne…gaat het toch nog goed komen?!

en gerlos? Laat het please ook gaan sneeuwen in gerlos aangezien ik daar morgen naar toe ga :-s

Laten wij nou net binnenkort richting de maurienne-vallei afreizen. Duurt mogen wel 2 weken maar iedereen vlok is eten 1

hoi roel,

wat zijn de verwachtingen voor het sauerland???
Groeten jochem

Even een vraagje. Ik lees:

“De hoeveelheden in de Franse Alpen schat ik op dit moment in op zo’n 10-40cm tot en met dinsdag. Het meeste ten zuiden van de Maurienne-vallei.”

Valt Val Thorens hier ook onder?
Op http://www.snow-forecast.com/resorts/Val-Thorens/6day/bot… wordt gelukkig ook sneeuw verwacht.

Hoi ik meende dat jij ook een live praatje had met een link naar you tube, alleen ik vind hem niet terug op de site, waar kun je de link vinden

@ Roel, schat je in dat er in de Franse jura ook sneeuw gaat vallen? Ik hoop dat de Jura er ook wat van mee pikt van wat de verwachtingen zijn voor de Alpen. Ik zie uit naar je reactie. Alvast bedankt!

Zometeen een nieuwe weerpraat. @Jaap, één keer per week spreek ik een video weerbericht in. Zie ons YouTube-kanaal http://www.youtube.com/user/wintersporters

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie