Alpenweerpraat: volgende week zeer spannend

Roel op 17 februari 2011· 23 reacties

null

De Südstau neemt af dus tijd voor een terugblik. Het begint eentonig te worden maar ook nu zagen we weer grote verschillen. Karinthië heeft tot liefst een halve meter sneeuw gehad. Osttirol 10-20cm, de Brenta Dolomieten zo’n 30cm maar rond Val Gardena viel slechts een dun laagje. De webcam komt uit Matrei waar ik in januari een paar dagen zat.

Ter vergelijking een paar webcams aan de zuidkant:

Madonna di Campiglio (I)
Madonna di Campiglio (I)

Pfelders im Passeiertal (I)
Pfelders im Passeiertal (I)

Val Gardena (I)
Val Gardena (I)

Lawinegevaar
Ondertussen is het lawinegevaar in de Zuidfranse Alpen flink gestegen. Lawineschaal 4 is daar bereikt, opletten dus als je offpiste gaat! Voor uitleg over de schaalindeling van 1 t/m 5 zie dit artikel.

Zondag nieuwe verstoring
De komende dagen keert de rust terug. In de zuidalpen kan vandaag nog wat sneeuw vallen maar de intensiteit neemt langzaam af. Vrijdag en zaterdag is het overwegend droog en komt de zon af en toe tevoorschijn. Het gaat voor de wintersporters die zaterdag vertrekken in ieder geval geen extra problemen opleveren op de weg.

Pas in de nacht naar zondag bereikt een storing de Franse Alpen. Die geeft vooral in de Franse en West-Zwitserse Alpen wat sneeuw, ik verwacht geen grote hoeveelheden.

Nu of nooit
Meer sneeuw verwacht ik dinsdag. Er liggen dan twee hogedrukgebieden boven Europa, eentje boven Scandinavië en een ander boven Zuidwest-Europa. Die houden echter niet tegen dat een kleine storing tussen de twee systemen kan doorglippen. We zien het onder andere gebeuren op de kaart van ECMWF.

null

Dit moet dé redder worden voor de Alpen de komende week. De meeste sneeuw verwacht ik in de Franse en Zwitserse Alpen. Iets later moet Oostenrijk aan de beurt komen maar dat is al onzekerder.

Het wordt in ieder geval erg spannend want de noordkant ziet er qua landschap maar treurig uit. Skiën kun je zoals Rogier al schreef overal wel, maar skiën in een groene of witte omgeving maakt een wereld van verschil.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Ik begin zo langzaam toch te vrezen voor Tirol dat we het met witte banen moeten doen in plaats van witte bomen? Heb me er al een beetje bij neergelegd hahaha. Kijk uit naar je dagelijkse weerberichtjes, hartelijk dank daarvoor. Fijn om dagelijks op de hoogte gehouden te worden.

Ben heel benieuwd wat het volgende week gaat worden.
Wij vertrekken eind volgende week naar Wallis (Aletschgebied) zou daar nog wat sneeuw bij komen volgende week?

Roel weet jij of er nog sneeuw gaat vallen in Flachau in Oostenrijk?? Alvast bedankt

Hoi,

Weet iemand hoe het in Solden is?Ben toch een beetje bang voor het dal.
Gebied ligt hoog genoeg maar zijn de omstandigheden ook ok?

Grtn

Ik dans toch nog maar even door.
heeft iemand actuele informatie/ervaring van de portes du soleil?

Ik snap de vragen over jullie eigen plaatsen. Met bovenstaand praatje probeer ik aan te geven dat het onmogelijk is op plaatsniveau uitspraken te doen over de verwachte sneeuw dinsdag. Zelfs op korte termijn zag je de laatste dagen gigantische verschillen, laat staan of de meeste sneeuw over 5 dagen in plaats x of plaats y valt.

Als de zekerheid er is zal ik het niet nalaten dat te melden. Ik wil jullie echter niet blij maken met dooie mussen, daar heb ik niks aan en jullie zeker niet :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel,

Wat verwacht jij van het weer volgende week in regio Winterberg (Duitsland)?
Of heb je daar geen beeld van?

Ik dans nog even met je mee Bernard, begin er nu lekker in te komen :-)

mama on a mission in the snow

@Joost: volgens de laatste mails die ik net binnenkrijg heb je volgende week gewoon goede condities in/rondom Winterberg. Temperatuur gaat zakken en sneeuwkanonnen gaan ze laten draaien in nacht van za/zo. Ik zou zeggen: genietze!

mama on a mission in the snow

@Joost, Sauerland krijgt dinsdag ook neerslag, lager regen maar op de Kahler Asten kan het net sneeuw zijn. Verder ligt er een dik pak kunstsneeuw dat het nog wel houdt. Natuursneeuw ontbreekt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel,

Ik kijk iedere dag uit naar je bericht!!!
Hulde hiervoor!

Maar Roel krijgt Oostenrijk nog wel sneeuw?? er staat voor zondag 5cm maar gister stond er nog 20cm verandert steeds ik zit dicht bij salzburg

Blij maken met een dooie mus doen ze op sneeuwverwachting.nl wel. Daar komen ze elke dag met een bijstelling van heb ik jou daar. Als je de berichten een paar dagen geleden moeste geloven dan zou het zaterdag zwarte (wit dus) zaterdag zijn op de weg en zou het ‘allemaal goedkomen’. Wij gaan naar Tirol en we gaan gewoon skiën en nemen de groene omgeving maar voor lief. We komen om te skiën en dan is een witte ongeving mooi meegenomen. Maar… als het binnen nu en ene week niet gaat sneeuwen vermoed ik dat de winter voorbij is voor Oostenrijk. Iedereen fijne vakantie en geniet ervan!

Roel, hartelijk dank voor je bericht elke dag tot nog toe dit seizoen. Morgen vertrek ik met familie voor de tweede maal richting Flaine. Hoewel Flaine dit jaar nog steeds in need is of sneeuw is er boven de 2000m. sowieso voldoende en het lijkt erop dat met die enkele cm’s die afgelopen dagen gevallen ook beneden de pistes eventjes gered lijken te zijn. Hopen op meer vandeweek - ik heb geen enkel bezwaar tegen skien met 'n sneeuwbril op vaak veel rustigere pistes! Groet!

ik heb sjans, ik vertrek 5 maart naar Nassfeld-Hermagor dus daar waar de conditie’s super zijn (45 cm verse sneeuw)

@ Eliza
Volgens mijn persoonlijk contact(zwitserse skischool) in Fiesch Aletsch zijn de pistes nog altijd top zonder stenen en bruine plekken.

hoe is de verwachting in tirol ? ( tot 4 maart)

Een tijdje geleden heb ik in de krant gelezen dat wintersport zeer stressvol is. Als ik de reacties op de weerberichten lees kan ik mezelf daar iets bij voorstellen.

Ik zou eigenlijk begin maart nog een lang weekend naar Winterberg gaan, als het zo doorgaat wordt het net zo lang naar het zuiden rijden totdat ik bergen tegen kom met voldoende sneeuw.

Zit nu in Vallandry (Les Arcs) ondanks dat het de laatste tijd amper gesneeuwd heeft, zijn de condities prima. Soms wat ijs en soms wat stenen. Voor de rest een prima dag gehad

Volgens deze link gaat de storing wel degelijk doorbreken begin volgende week:

http://www.snow-forecast.com/resorts/Val-Thorens/6day/bot…

Zou perfect zijn want dan krijgen we nog wat verse sneeuw!!

Zaterdag richting Les Sybelles nog meer landgenoten die kant op?

zuid alpen is prima, zie hier bijv san bernardino

http://www.sanbernardino.ch/it/22/webcam.aspx

Hoi Roel, 26 februari zit ik een week in de pyreneeën (Grandvalira). Hoe worden de omstandigheden daar? Kunnen we daar nog skiën of wordt het downhill mountenbiken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie