Alpenweerpraat: vooral in Zwitserland sneeuw

Roel op 24 februari 2011· 19 reacties

null

Na een zonnige woensdag, zie deze mooie webcam uit het Berner Oberland, is het in de Jura vanochtend alweer begonnen met sneeuwen. Die sneeuw breidt zich de komende uren uit naar de rest van Zwitserland en het noordelijk deel van de Franse Alpen. In totaal valt er 5 tot lokaal 20cm.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Radaranimatie: sneeuw dringt Zwitserland binnen.

Passage warmtefront
De sneeuw hangt samen met een warmtefront dat van west naar oost over de Alpen probeert te trekken. We zien het mooi aan de temperatuurkaart deze ochtend. Frankrijk zit al in de zachte lucht terwijl het in Oostenrijk nog erg koud is.

null

Langzaam trekt deze grens naar het oosten en daarmee ook het neerslaggebied. Vanmiddag begint het ook in het westen van Oostenrijk te sneeuwen maar veel verder dan Innsbruck komt de sneeuw niet.

Dit wordt tegengewerkt door een krachtig hogedrukgebied boven Rusland dat verbinding zoekt met het Azorenhoog en het front grotendeels laat oplossen. Hierdoor blijft het in Oostenrijk wel koud terwijl achter het front in Zwitserland en Frankrijk de vorstgrens stijgt naar zo’n 1600m. Hier zien we ook wat regen.

Zondag weer sneeuw
De grote temperatuursverschillen tussen west en oost blijven ook de dagen daarna bestaan. Morgen heeft Oostenrijk nog wat restbewolking, elders klaart het langzaam maar zeker op. Onder de beschermende invloed van hogedruk is het zaterdag een grotendeels zonnige dag. Pas later op de dag komt er vanuit Frankrijk bewolking opzetten.

De hogedrukgordel opent zich dan weer waar een oceaanstoring dankbaar gebruik van maakt. Vanuit het noordwesten dringt koelere lucht op wat gepaard gaat met sneeuw. Zwitserland en Frankrijk lijken de meest gunstige positie te hebben voor sneeuw van betekenis. Laten we even de vinger aan de pols houden want dit kan nog iets schuiven.

De hogedrukblokkade wordt zondag doorbroken door een storing boven Midden-Europa.
De hogedrukblokkade wordt zondag doorbroken door een storing boven Midden-Europa.

Lange termijn interessant
Maandag is de storing boven Noord-Italië aangekomen zodat het ook aan de zuidkant tijdelijk kan gaan sneeuwen. Intussen zit het hele Alpengebied weer in de koude lucht en blijft daar ook in zitten. De hogedrukgordel sluit zich namelijk weer waarbij aan de zuidflank een oostelijke stroming op gang komt. Dat betekent dat de zon terugkeert bij licht ondermaatse temperaturen. Prima condities dus!

Ondertussen gebeuren er op de oceaan interessante dingen. Het Europese model ECMWF zinspeelt op uitbreiding van het Azorenhoog richting Groenland waardoor depressies uit het hoge noorden mogelijk kunnen gaan afzakken naar Midden- en Oost-Europa.

Het is nog glazenboltermijn maar ECMWF laat in de loop van volgende week een mooie ontwikkeling zien met een vochtige noordelijke stroming.
Het is nog glazenboltermijn maar ECMWF laat in de loop van volgende week een mooie ontwikkeling zien met een vochtige noordelijke stroming.

Dit kan in de tweede helft van de week gunstig worden voor de noordkant met kans op een fatsoenlijke Nordstau. Het is nog ver weg maar wel iets om in de peiling te houden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het sneeuwt hier nu ook hard in de Zuid Franse Alpen… Kijken hoe lang dat duurt…

Click. Click. Peace

He Roel enig idee hoe het er uit ziet op kronplatz?

Wij zitten in les deux alpes en hier sneeuwt het behoorlijk vandaag…

Wij vertrekken Zondagavond voor enkele dagen naar St-Anton Am Arlberg!

Is er iemand die weet hoe het daar zit?

Klopt de sneeuw zit behoorlijk zuidelijk in de Franse Alpen. Vanmiddag moet het daar volgens de modelberekeningen minder worden maar dit is meegenomen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

mmm ik hoop dat er nog wat sneeuw valt in meribel en val thorens… volgende week zaterdag vertrekken wij hierheen.

Man wat goed te zien dat de condities aan het verbeteren zijn. En o zo zonde dat ik dit allemaal heb moeten missen (vorige week in Noord Tirol). Helaas voor dit jaar wellicht volgend jaar beter. (of misschien nog een klein tripje dit jaar) Maar wij hebben iig de hele week gewoon kunnen skieen met zon. Dat is ook wat waard! Ik blijf de berichten volgen, gewoon omdat ik het leuk vind (en buiten proportioneel verslaafd ben ;) )

Seriously snow addicted family!

Jongens…

waarom zijn we, doen we zo blij als het sneeuwt, ik weet het niet maar, geef mij maar slechte sneeuw en zon, in plaats van rot weer en mooie sneeuw…

@ anoniem euhhm ik ski graag? ieder wat wils toch? meesten mensen skieeen/ boarden hier graag en het liefst in de verse goede sneeuw. Als je alleen zon wilt kune je net zo goed naar de Canarische Weilanden gaan.

Seriously snow addicted family!

@ anoniem…

Tja waarom zouden wij nu verse sneeuw willen hebben??
Kijk wat het mooiste zou zijn is snachts sneeuwen en dan overdag strakblauw!

Maar je kan niet alles hebben. Als ik dan mag kiezen tussen strakblauw en waardeloze pistes of sneeuw en heerlijke poederpistes… dan is de keus voor mij snel gemaakt!

Thanks voor de weerberichten!

Heeft iemand enig idee hoe het in Paradiski is? Nog 10 nachtjes slapen…

nog maar 2 weken en dan gaan we naar laax in zwitserland…
klopt het dat dit gebied dan veel sneeuw kan verwachten of zitten we dan toch weer net fout met dit gebied in zwitserland?..

Hallo,

Weet iemand hoe de sneeuwcondities in Les Portes du Soleil zijn?

Hoi Esther,
Over 14 dagen mag ik naar Paradiski. Condities schijnen goed te zijn. Zie je kans om nog een reactie te posten als je eenmaal daar bent? Ik kan niet wachten om te gaan - 2e skivakantie deze winter, vorige was al goed, in Corvara…

Vanaf 5 maart in het zillertal !! ziet er niet slecht uit !! :)

Ik zit u in wilder kaiser brixental en kitzbuhl, kitzbuhler alpen, noord tirol. Zondag was het groen maar prima skien, maandag en dinsdag sneeuw gehad 20-30 cm, woensdag en vandaag strakblauw, heerlijk koud, -8 ongeveer. Condities zijn super! Sneeuw is goed, soms wat druk op de piste, maar verder echt top. Nog een beetje sneeuw erbij kan geen kwaad, sommige drukke stukken worden wat uitgesleten en ijzig. Als het maar koud blijft, mag de zon daarna weer komen.

Wij gaan over 2 weken naar Avoriaz…ik hoop zo op wat verse sneeuw!!!

In avoriaz is vandaag weer aardig wat sneeuw gevallen (15 cm) condities zijn goed, wat meer zon zou het nog mooier maken. Maar met wat er zondag en vandaag is gevallen zijn alle pistes weer voorzien van een goed laagje sneeuw boven op het ijs…

Bericht vanuit Les Sybelles, vanochtend sneeuw dal 5-10cm berg 10-20cm en vanmiddag zon. Prima condities. Als je deze kant op komt schrik niet van de groene zuidelijke helling. De pistes zijn zeer goed. Wij verblijven in Sorlin. Grt

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie