Jonge kinderen in stoeltjesliften?

Rogier op 24 februari 2011· 51 reacties

null

De lokale krant in de Franse Alpen heeft vandaag een artikel gewijd aan een jongetje van 6 jaar wat uit een stoeltjeslift is gevallen. Volgens de moeder van het jongetje de schuld van het skigebied. Volgens het skigebied is er niets mis gegaan tijdens het instappen. Hoe oud kunnen kinderen in een stoeltjes lift? Wie is er verantwoordelijk voor kleine kinderen in deze liften?

Het verhaal
Volgens de moeder had zij haar kind rechts van haar gezet en heeft de liftman zijn werk niet goed gedaan en kwam het kind dus niet goed op de stoel te zitten. Het kind gleed weg en de moeder kon het maar netaan vasthouden. Ze riep hard om de lift te laten stoppen en liet het kind na zo’n tachtig meter vallen. De zesjarige kwam met de schrik vrij. Volgens het skigebied is er niets mis gegaan bij het instappen en alles volgens regels verlopen. Ook was de lift recent nog getest, en stoel is na het ongeluk nagekeken en daar was ook niets mis mee.

null

Eng
Iedereen kent het wel, kleine kinderen in stoeltjesliften, het blijft soms eng. Als je naast zo’n kleine zit is het altijd spannend. De beugels zijn vaak niet de goede maat voor de kleinsten, en ook vinden deze jonge skIërs het vaak fijn om lekker op het randje van de stoel te gaan zitten om alles goed te zien (logisch, toch), wat het allemaal nog enger maakt. Maar er gebeuren gelukkig zelden ongelukken met kinderen in stoeltjesliften.

Magneet
In een aantal skigebieden wordt er geëxperimenteerd met magneten, kinderen krijgen een jack aan met een magneet en in de lift stoel zit ook een magneet waardoor uit de lift vallen onmogelijk zou moeten worden. Is dit een goed idee?

Verantwoording
Bij wie ligt in zo’n geval volgens jullie de verantwoording? Bij de liften, bij de volwassenen die het kind begeleiden? En als het kind alleen op stap is, of met een skileraar in een klasje? Niet alle kinderen kunnen met de skileraar mee… Vinden jullie het de taak van de liftbedienden om kinderen ‘goed’ in de lift te zetten? Of horen de ouders begeleiders dat te doen? Voor de ouders, hoe oud waren jullie kinderen toen ze voor het eerst met de stoeltjeslift gingen? Hier bij mij in de buurt zie ik lokale kinderen vanaf een jaar vier zelf de lift pakken, is dit onverantwoord volgens jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Verantwoordelijkheid ligt volledig bij de ouders. Deugdelijk van de lift uiteraard bij liftbeheerder. (zelf vader van 2 dochters, 6 en 1). #ditjaarhelaasgeenwintersport

Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen.

dat idee met die magneet wordt in Westendorf(Skiwelt Wilder Kaiser Brixental) al toegepast op de stoeltjeslift van de beginnerspiste en werkt perfect!

Verantwoordelijkheid ligt idd gewoon bij de ouders maar ook de liftbediende moet er op toezien dat de kleinsten goed in de lift worden gezet. De liften dienen zoiezo al aan de strengste veiligheidseisen te voldoen!

Als je je kind meeneemt op wintersport ben je hier als ouder volledig zelf verantwoordelijk voor, zoiets neemt gewoon risico’s met zich mee (en dus niet alleen de lift).

Kan de ouder naast het kind zitten? JA! Als het lift personeel het kind niet goed in de lift hadden gezet zouden ze deze toch wel al eerder hebben laten stoppen denk ik. Als ik de reactie van de moeder lees, dan zie ik een moeder die de schuld wil afschuiven omdat ze niet durft toe te geven dat ze beter op had moeten letten.
Als je zelf ergens anders gaat skiën terwijl je kind meegaat met een les school, dan ben je in mijn ogen al niet echt verantwoord bezig.

Het blijft de verantwoordelijkheid van de ouders, hoe goed je zo’n kleintje ook in de lift zet, ze wiebelen met hun ski’s, en gaan inderdaad net zoals Rogier zegt, naar voren zitten om alles te kunnen zien. Ik krijg er altijd de zenuwen van als ik ernaast zit.

Ik vind het zelf eng met onze dochter (net 6) in de stoeltjeslift te stappen, zij heeft ook hoogtevrees en ik ben altijd bang dat zij iets onverwachts zal doen, of dat ze onder de beugel door glijdt. Dus ze gaat met haar papa :-) Maar toevallig gister bij de stoeltjeslift iets dergelijks gezien. Moeder stapt in en zet 2 kids aan rechts van haar. De meest rechter glijdt vrijwel meteen weg naar onder(dus nog voor de beugel dicht is), broer/zus grijpt zijn/haar arm, gelukkig let de liftbediende goed op en zet meteen de lift stil. Moeder kan het kind weer in de stoel sleuren en ze gaan weer verder omhoog. Niks aan de hand zou je zeggen, want er is niets gebeurd toch? Maar ik vind het doodeng, wat als er geen volwassene bij is? Ik vind het geen taak van de liftbediende het kind goed in de lift te zetten, maar een taak van de begeleider en kleine kinderen zouden niet alleen moeten mogen gaan is mijn mening. Het blijven kinderen, dus je weet nooit wat ze gaan uitvreten.

mama on a mission in the snow

In dit geval is de moeder verantwoordelijk. Tijdens mijn wintersport was er een ander geval. Door de drukte werd een kind van 4 bij een andere volwassene in de lift gezet (geen familie). Zij stapte vervolgens uit, maar het kind kwam er zelf niet uit en ging dus weer terug naar beneden. Wat was nu het probleem? Omdat de volwassene eruit was gegaan, was de beugel nog steeds omhoog! De liftbediende boven heeft dus niet gezien dat het kind terug ging, terwijl de volwassene direct heeft geroepen! Het is gelukkig goed gekomen.

Ik was 2 weken geleden ook nog in Skiwelt Wilder Kaiser Brixental en ze hadden daar ook in sommige stoeltjesliften speciale kinderplaatsen (2 buitenste plaatsen) met een soort plastic driekhoek die aan de beugel bevestigd was. De punt van de driehoek komt tussen je benen. Niet zo comfortabel als (grote) volwassene, maar wel zo veilig voor kleine kinderen.

En skileraren met een klasje spreken gewoon mensen aan om wat kinderen mee te nemen. Heb ik ook afgelopen vakantie weer 2x meegemaakt.

@Marjolein, krijg er de rillingen van. Maar vind dat die volwassene dat kind wel even had mogen helpen de lift uit te komen in plaats van (te laat) te gaan roepen naar de liftbediende. Ook al is het je eigen kind niet, je voelt je toch zeker wel een klein beetje verantwoordelijk voor een kind dat naast je in de lift zit…

mama on a mission in the snow

Al jaren maak ik het mee dat kinderen naast een volwassene mee liften naar boven,nog nooit problemen gehad,ik zeg wel telkens dat ze goed naar achter moeten leunen.

Zelf blijven wij gewoon bij onze dochter in de lift. Vorig jaar was ze 4 en dat ging heel goed. Wij snowboarden beide, maar zorgen eerst dat zij zit en gaan dan zelf pas zitten. Voor haar geld de instructie ALTIJD met billen en rug tegen de rugleuning zitten. Soms moeilijk met haar skies om de beugel dicht te doen, maar het werkt heel goed. Ze is n.l, zo klein dat de skies helemaal vertikaal zijn. In de les vind ik dat de leraar verantwoordelijk is. Het is n.l. niet echt bevorderlijk voor de les om steeds mee te skieen. Daarbij heeft de liftbediende ook zijn verantwoordelijkheid.
De ervaring leert dat de Fransen dat niet zo vaak zo zien, maar in alle andere landen waar wij geweest zijn heb ik wel het idee dat de bediende hun verantwoording weten.

Liftbediende? Ga jij er eens maanden zitten met het uitzicht van heel de dag in/uitstappende mensen, ja dan zal je aandacht weleens verslappen, begrijp ik.
Dus de ouders/begeleiders zijn uiteraard altijd verantwoordelijk. Vroeger zat je hooguit met zijn 2en of 3en in een stoeltje. NU met zijn 8en Dus zoals skileraren doen per kind een volwassene aanspreken beneden bij de lift en vragen of die er op wil LETTEN. Is mij vaak genoeg gevraagd geen probleem. En verder inderdaad ook tijdens de hele reis het kind achterin het stoeltje houden en niet naar voren laten schuiven. Verder bij in- en uitstappen IN HET STATION de beugel openen en sluiten! Dus niet zoals velen mensen doen al ver voor het station openen! Je hebt voldoende tijd om de beugel te openen en rustog uit te stappen bij de moderne liften tegenwoordig, en de oude worden in een rap tempo vervangen al jaren. De nieuwste features, inderdaad driehoekjes plaatsen zodat kids niet onder de beugel door kunnen glippen, nadeel grote/dikkere mensen past het niet meer voor. En automatisch beugels die sluiten en openen bij de stations. Maar ja de mensen die hier lezen hebben volgens mij genoeg verstand om verstandig met kids en liften om te gaan. Nu nog de rest buiten het forum. Fijne veilige wintersport allemaal

In mijn ogen ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de ouders.
Overigens kan men in een skigebied veel doen.
Zo zijn er bijvoorbeeld in nauders doorglijbeveiligingen aan de beugels van de liften gemaakt. Ff wennen zo’n ding tussen je benen maar wel effectief.
Stoelbekleding van glad materiaal wil ook wel eens vervelend zijn.
Onze jongste bijvoorbeeld is een keer of vier van de stoel gegleden in schöneben. Gebeurde gelukkig direct bij het dalstaion, maar toch ff schrikken voor die kleine.
Nu is dat voorbij (groeit ook groter ) door die beveiliging.
Wat ook vaak gebeurt is dat de kleinsten een aparte ingang hebben en dat ze naast een volwassene geplaatst worden.
Helpt allemaal, maar het blijft overeind dat ouders eindverantwoordelijk zijn.
Jammer dat dat vaak niet beseft wordt en men niet bewust is van de gevaren die sommige dingen met zich meebrengen en vervolgens gaat wijzen naar anderen,
Maar ja, dat laatste zien we steeds meer gebeuren.

Ja, mooi verhaal. Ik heb laatst ook een klein kindje zien hangen aan zijn moeders armen (Oostenijk, beginnerslift). Zijn beentjes hingen opeens onder de lift… Een liftbediende is er heengerend (100m verderop en door de tiefschnee, respect) om de kleine op te vangen.
Mijn idee de moeders fout. Zo moeilijk is het echt niet om die kleintjes op hun plek te houden. In diezelfde lift neem ik vaker van skileraren kleintjes mee, tot wel 3 jaar oud. Armpje of achterkant sneeuwpak vasthouden als het er eentje is die wiebelt of veel beweegt.
Alleen kunnen kleine kinderen niet (mogen ze ook niet in de meeste gebieden), aangezien ze de beugel niet naar beneden krijgen. Dus een volwassenen is er toch altijd bij?

Op mijn wintersport vakantie van 2009 in Frankrijk trof ik bij bij een stoeltjeslift een skiklas met kleine kinderen aan. Ik mocht er zo tussendoor, alleen zij de skileraar tegen mij: “You are a strong man. Could you please take care of these Kids? Thanks!” En toen mocht ik ineens op 3 kinderen van ongeveer 4 a 6 jaar oud passen. Het was wel gezellig, maar ik vond het achteraf best wel gewaagd van die ESF skileraar. Ik was nog maar 17, maar zag er door m’n ski-uitrusting wellicht er iets ouder uit. :p

Al met al was er onderweg niks gebeurd, terwijl er één toch wel op het puntje van z’n stoel ging zitten.

Leuke ervaring! Je krijgt zo wel wat vertrouwen toegewezen.

ouders zijn eindverantwoordelijk! Mijn kinderen stop ik niet in een skiklasje in het buitenland en geef ze dus niet over ter verantwoording aan een skileraar. Ik ben van mening als je als ouder daarvoor kiest, dat dan nog steeds als ouder verantwoordelijk bent. (Moeder van 2 jongens, 7 en 3 jaar)

Moeilijk.
De ouders/opvoeders blijven verantwoordlijk voor de DADEN van het kind. De skilift-exploitant is verantwoordelijk voor de veiligheid van de liften. Dit uiteraard volgens de normen die gesteld worden aan de liften (waarin staat dat kinderen ook veilig moeten zitten)
Als een skiliftbediende een kindje in de stoeltjeslift helpt, zal hij dit doen om de veiligheid en dus de normen van de lift te waarborgen.

Nu gaat het in het geval van die vrouw in Frankrijk moeilijk te bewijzen worden dat het kindje verkeerd in het stoeltje gezet is.
Daarbij is het voor de liftexploitant moeilijk te bewijzen dat ze hun werk goed gedaan hebben. Ik vermoed dat ze als bewijs een camera op de lift hebben gericht?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Hier in Nauders zijn bij alle stoeltjesliften waar kleine kinderen in zitten plastic tussenschotjes geplaatst (tussen de benen)…niet zo heel handig voor de volwassenen maar echt top voor die kleintjes…die kunnen er onmogelijk uit vallen…

Dat is dan het tweede ongeluk in een dag tijd. France 3 Alpes meldt dat in Châtel een tiener vergeefs uit een stoeltjeslift stapte en aan zijn rugzak aan de lift bleef hangen. Tegen de tijd dat personeel dat in de gaten had was hij al op sterven na dood, gewurgd door zijn rugzak. De jongen vecht in een ziekenhuis in Annecy voor zijn leven: http://alpes.france3.fr/info/chatel-74–accident-rarissime-a…

Als eerste is de ouder of begeleider die met het kind instapt verantwoordelijk voor zijn eigen daden en die van het kind. Maar ook de liftbedienden moeten blijven controleren of de ouders/begeleiders zich wel van hun taak bewust zijn.

@Martin. Ik wilde net hetzelfe hier vermelden. In Nauders zit er inderdaad een extra schot tussen de benen. Is in het begin even wennen, maar had dit probleem zoals hierboven beschreven voorkomen. Lijkt mij ook iets makkelijk uit te voeren dan een magneet en daarbij kan dit ook op de oudere liften gemonteerd worden.

Als ouders zijn we zelf verantwoordelijk voor onze kinderen.
Onze dochters 7 en 9 gaan al een aantal jaren met ons op wintersport. Elke keer als we bij een lift komen zorgen we dat ieder van ons een kind heeft, en elke keer zeggen we naar achter gaan zitten !!! elke keer weer !!!

Bij skiklasjes zegt de leraar tegen de liftman dat hij moet opletten. Als ouders er bij zijn moeten de ouders opletten. Dus deze moeder moet niet zeuren.

Onze gasten in het chalet waren gister getuige van dit ongeluk en waren er flink van onder de indruk. Eerlijk gezegd kreeg ik het idee dat het kind later pas eruit gleed en dat de moeder het een tijdje als “cliffhanger” vasthield, voordat het viel. Voor de moeder was het erg vervelend (understatement) dat ze deze langste stoeltjeslift van het gebied nog 10 mnt moest uitzitten alvorens (terwijl ze de weg niet goed wist) en vervolgens moest terugskién naar de plek des onheils, niet wetende wat haar kind overkomen was. De schuldvraag vind ik niet zo’n issue; het is een les voor iedereen die naast een klein kind in de lift zit en de verantwoording te nemen hier op te letten. Bij ons in Samoëns wordt je ook dagelijks door ESF leraren bij een kind geplaatst met de “vraag” ze te begeleiden. Zie het als een kans om je Frans een beetje bij te spijkeren in deze 5 mnt nanny tijd?!

pffff… moet zeggen dat dat mijn grootste angst is (of dat ze in een afgrond skiën)…
Mijn dochter van 6 staat al vanaf 3 jaar en 3 weken op ski’s en deze winter was de 5e keer dat ze skiles had; die blijft niet meer op de babyweide met haar skiklas! Gelukkig waren de skiklasjes waar ze in heeft gezeten niet enorm groot (max. 9 kids), maar je hebt dus niet in de hand waar die skileraar naartoe skied en hoe het dan bij de lift is geregeld. Wij skiën wel geregeld achter het skiklasje aan (ook om te helpen bij de lift), omdat wij het leuk vinden om van haar skikunsten te genieten, maar als je bv zelf skiles hebt ben je daartoe niet in de gelegenheid…
Skigebieden die speciaal iets geregeld hebben hebben bij mij wel een pré. Bij Fiss hebben bv een verlaagde stoeltjeslift waarbij kinderen tussen de benen een verhoging hebben waardoor ze er niet uitglijden. Als ik zelf met mijn dochter in de lift ga hou ik altijd nog mijn arm voor haar of ik hou haar jas aan de achterkant vast. Maar goed, wat als ik er niet bij ben en de skileraar kan niet naast haar zitten…
Ben zelf wel eens gevraagd om kinderen mee te nemen in een stoeltjeslift terwijl ik nog zelf beginner was en ik vond dat echt onverantwoord…

Heb zelf met mijn zoontje een vervelend voorval meegemaakt in Marina Lipno Tsjechie. Stapte met mijn zoontje van toen 6 een stoeltjes lift in. Er zaten twee oudere personen naast ons die de beugel redelijk snel naar beneden trokken zodat mijn zoontje zijn voeten niet meer op de stang kon zetten. Toen de stang naar beneden werd gedrukt werd mijn zoontje automatisch naar beneden gedrukt omdat zijn skie’s onder de stang zaten. Daardoor gleed hij van de stoel af en kon ik hen nog maar net tegenhouden. Heb geroepen maar niemand die iets deed ook niet het ouder echtpaar naast me die me aankeken van nou dat is niet ons probleem. Was echt in paniek maar wat doe je? Heb hem de hele reis naar boven zo hard vastgepakt en was zo blij om boven te zijn. Tuurlijk is het mijn verantwoordelijkheid maar had toch wel wat hulp verwacht van de liftbediende of het ouder echtpaar. Ik zou in ieder geval alles doen om in zo’n situatie te helpen. Je wilt toch dat niemand iets overkomt, zeker als het geen roekeloos gedrag is maar puur pech.

Een keer mee gemaakt dat zo’n kleintje dat was meegegeven in de lift dritig zijn ski-stokken weg gooide. Daar voelde ik me al erg schuldig over. Gelukkig was de leraar hier erg lakoniek over.

@Anoniem:
Ik zou ook altijd wel iemand willen helpen in de stoeltjeslift, maar bij roekeloos gedrag zou ik ook gewoon net doen alsof ik gek ben.

Het is mij ook weleens gevraagd of ik op een paar kinderen van een skiklasje wilde letten in de lift, maar omdat ik als beginnend snowboarder het zelf al ontzettend spannend vond om heelhuids die lift uit te komen heb ik uitgelegd dat het mij geen goed idee lijkt, geen probleem voor de skileraar… Als je het zelf niet ziet zitten om die verantwoordelijkheid op je te nemen, kan je dus ook gewoon ‘nee’ zeggen. Het is niet onverantwoord van een skileraar om mensen te vragen even op te letten, het is wel onverantwoord om zo’n verantwoordelijkheid aan te nemen als je weet dat je 'm niet kan nemen.

Natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders, lijkt me geen twijfel over. Alleen is het natuurlijk wel zo dat het in drukke tijden soms lastig is om met z’n allen tegelijk bij een poortje uit te komen om in de lift te gaan. Gelukkig gaat het meestal wel goed, maar soms zit een kind ineens met vreemden. Denk dat wintersporters over het algemeen wel sociaal genoeg zijn, om op te letten en te helpen, maar dan heb je als ouder dus opeens geen optie meer om te helpen.

Zelf ben ik nooit te beroerd om zo’n kleintje op te tillen of te helpen instappen en ook met uitstappen nog een duwtje mee te geven bijvoorbeeld. Blijf zelf toch bijna altijd als langste zitten om niet tussen onbeholpen skiërs een lift uit te glijden wanneer je nergens heen kan. Vanuit dat perspectief merk ik ook wel hoe vroeg mensen soms de beugel open willen doen. Vaak is dat ding al half omhoog, terwijl ik mijn voeten nog van het steuntje moet halen. Maar ja geloof dat het doorgaans allemaal wel goed gaat.

Ik weet nog wel dat ik ooit op de Steinplatte was en een jaar of 15 denk ik. Mijn broertje was toen 12 en werd door liftbediendes steevast eruit gehaald als er geen volwassenen bij zit, ook al waren twee vrienden en ik 15-16 en groot genoeg om beugel e.d. eenvoudig te bedienen. Achteraf is dat best een goede zaak.

@Peter: Zo te lezen heeft die jongen zijn rugzak op de rug gelaten. Ik snap dat het verleidelijk is, maar er staat vrijwel bij elke lift aangegeven dat dat niet de bedoeling is. Als je 'm gewoon voor je houdt kan je 'm makkelijk loslaten mocht er iets verkeerd gaan. Overigens begrijp ik wel dat je het niet altijd doet, vooral niet als ie met 3 gespjes op je buik vast zit ;).

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie