Alpenweerpraat: zondag plaatselijk veel sneeuw

Roel op 25 februari 2011· 10 reacties

null

Het front dat gisteren 10-20cm in Zwitserland gaf is tot stilstand gekomen boven het westen van Oostenrijk. Een groot deel van Oostenrijk kon gisteren daardoor een zonnige dag noteren. Gisteravond is het in Vorarlberg en het westen van Tirol dan toch gaan sneeuwen wat lokaal 5-10cm opleverde. Verder naar het oosten en in Italië bleef het droog.

Zonkracht
Wat aan deze webcam uit Jochberg (Kitzbüheler Alpen) opvalt is het gras dat weer voorzichtig tevoorschijn komt op west- en zuidhellingen. Maandag en dinsdag is hier nog zo’n 20cm sneeuw gevallen. Dit heeft alles te maken met de relatief warme ondergrond waarop de sneeuw viel en het feit dat de zon aan kracht heeft gewonnen. Vorig jaar begin maart ervoer ik het zelf in het Alpbachtal waar 10-15cm verse sneeuw op een kale ondergrond in een paar dagen wegsmolt ondanks flinke vorst overdag.

Restneerslag boven Oostenrijk
Restneerslag boven Oostenrijk

Vandaag nemen de restanten van de frontale zone die dwars over de Alpen ligt verder in activiteit af. In Vorarlberg en Tirol kan nog wat lichte sneeuw vallen maar dat stelt niet meer zoveel voor. Elders breekt de zon af en toe door.

Nieuwe storing
Morgen begint het dag overal met veel zon, in Frankrijk is het beduidend zachter dan in Oostenrijk met een vorstgrens rond 1800m. In de middag neemt de bewolking vanuit Frankrijk toe met tegen de avond de eerste neerslag in de Haute-Savoie.

null

We zien morgen een oceaandepressie naar de Benelux trekken waarvan een deel zich afsplitst richting Italië. Aan de voorzijde bevindt zich zachte lucht waardoor er zaterdagavond beneden 1600m eerst regen valt. Zondag komt daarvoor koele zeelucht in de plaats waardoor de regen op veel plaatsen overgaat in sneeuw.

In Frankrijk en Zwitserland gaan vrij grote hoeveelheden vallen doordat de hoofddepressie blijft steken boven de Benelux. Een aanhoudende west- tot noordwestelijke wind duwt de neerslag tegen de Alpen die daardoor urenlang kan aanhouden. Oostenrijk ligt minder gunstig qua aanstroming zodat daar waarschijnlijk wat minder valt.

Sneeuwval tot zondagochtend, overdag komt daar nog het nodige bij.
Sneeuwval tot zondagochtend, overdag komt daar nog het nodige bij.

Maandag is de Benelux-depressie opgevuld en krijgt het laag boven Italië de meeste invloed. Vooral aan de zuidkant valt er dan nog sneeuw. Elders prikt voorzichtig de zon door.

Meer zon
Begin volgende week herstelt het weer zich. De hogedrukgordel komt weer ten noorden van de Alpen te liggen waardoor de oostenwind aantrekt en er drogere koele lucht wordt aangevoerd. De zon schijnt van tijd tot tijd, het zuiden kan echter nog wat last hebben van bewolking. Dit weerbeeld handhaaft zich een groot deel van de week.

De noordelijke stroming die ik gisteren aanhaalde voor het einde van de week zit vanochtend overigens nog steeds in de kaarten van ECMWF. Over een paar dagen kunnen we dit misschien echt serieus gaan nemen. Al met al goeie vooruitzichten voor de mensen die binnenkort mogen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

komt het sneeuw ook nog langs salzburg aankomende week?

@Fenno kijk een op het kaartje hierboven…

Seriously snow addicted family!

wat een rust hier ineens…jammer!

Het blijft inderdaad erg stil op het forum!!
Alle wintersporters.nl volgers staan zeker op de piste in de alpen.

De berichten zien er in elk geval top uit. Gaan op 4 maart richting Voralberg (Brandnertal). Daar is al lekker wat gevallen en gaat zondag nog wat bijkomen denk ik. Top!!!
Nog een weekje volhouden en dan gaan we weer.

Wat een geluk dat we begin maart hebben geboekt. Het wordt gewoon de beste periode van het seizoen!

Topweek was deze week in het Salzburgerland.
25 cm verse sneeuw op ma en di, rest van de week stralend weer en goede pistes tot in het dal.
Ik was er, dus kan het weten.
@ Fenno: zondag weer sneeuw voorspeld, ligt op de pistes genoeg kerel.
Fijne week gewenst

@ Gerrit: Als het net zo top wordt als deze week, moet je snel tekenen.

Groeten uit het Salzburgerland

@bert
Dankjewel! Het gaat wel goed komen zolang er sneeuw ligt haha!

vrijdagmiddag rijden we naar Zwitserland. ( berner oberland ) heb er weer zin in! en met deze berichten erbij helemaal…!

Is dit ook voor Val Cenis?

Ik ben afgelopen week in het Saastal geweest.
Dit is toch een van de beste skigebieden die ik bezocht in
25jaar skieervaring

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie