Sneeuw achterna: pas op lawinegevaar

Rogier op 03 maart 2011· 6 reacties

null

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de sneeuw achterna te reizen. Maar het lijkt steeds meer ‘mode’ te worden, zeker in het naseizoen om de verse sneeuw achterna te reizen. Zeker in winters waar de sneeuwval op zijn minst wisselvallig is te noemen. Maar pas op, ondanks het soms dunne sneeuwdek. Of juist daarom…

Voorbeeld: Vercors
In de Franse Vercors lag tot vorige week bijna geen sneeuw. Afgelopen weekend viel daar zo’n vijftig centimeter verse sneeuw. Deze sneeuwval ging gepaard met veel wind. De pistes werden meteen een stuk beter. Maar veel skiërs zochten de heerlijke verse poeder op. In dit seizoen een schaars goed in de Vercors. De gevolgen waren dramatisch voor een groep jonge skiërs. Een grote windslab lawine kwam los waarbij een jongen zwaargewond raakte, een man licht gewond een een achtien jarige vrouw om het leven kwam. Er ligt misschien niet veel sneeuw, maar een dodelijke lawine heeft maar relatief weinig sneeuw nodig.

null

Queyras/Piemonte
Poederzoekers en verse sneeuwzoekers zullen komend weekend naar de Franse Queyras of de Italiaanse Piemonte afreizen om daar van de verse sneeuw te gaan genieten. Een meter verse poeder! Dat spreekt tot de verbeelding. Maar ik citeer een gids bij mij uit de buurt “Ik durf er niet over na te denken hoe gevaarlijk het nu in de Queyras is”. Met een lawine risico van 4 is het meer dan oppassen geblazen. Omdat de ‘veiligste’ hellingen tegen de tijd van het weekend al geskied zullen zijn, zullen de poederzoekers steeds verder uitwijken en steeds gevaarlijkere hellingen skiën. Poederstress heet dat. Maar dat kan met meer dan een meter verwaaide sneeuw levensgevaarlijk zijn.

Opletten
Het feit dat er niet overal in de Alpen veel verse poeder ligt maakt veel skiërs hongerig naar verse sneeuw. Ook het geringe sneeuwdek doet veel wintersporters vermoeden dat het wel meevalt. Helaas is dat niet waar. Iedereen die opzoek gaat naar de poeder, wees voorzichtig.

Wie van jullie gaat richting de verse sneeuw? Zoeken jullie de verse sneeuw op? Of hebben jullie geluk en is er net een flinke dump geweest in de buurt van jullie vakantie adres? Wie van de off-piste gangers leest nauwkeurig het lawinebericht?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

We gokken op geluk hebben in de komende 3 weken voor we de 26e naar Kleinwalsertal of Montafon gaan!

wij gaan volgende week naa Val Gardena. Mocht er nog een dump vallen, dan willen wij zeker de poeder opzoeken. Alleen gaan we wel met een gids. Dit omdat wij nog nooit geweest zijn in het gebied.

@Rogier Hoe is het met het lawinegevaar bij jou in de buurt?

@ Marcel tussen de 3 en de 4 in de Queyras en 3 in de meeste andere sectoren. Oppassen geblazen dus… http://france.meteofrance.com/france/MONTAGNE?MONTAGNE_PORTL…

Click. Click. Peace

lawinestufe 4 = gekkenwerk

voor verse poeder moet je naar:

De de Pacific Northwet, Alsaka en Japan, altijd raak.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie