Live: Carnavalsvakantie in Sölden

martijn op 09 maart 2011· 12 reacties

null

Sölden behoeft als skigebied voor Belgen en Nederlanders heus geen introductie meer. Gelegen in het Ötztal biedt het zowel beginnende als gevorderde skiërs heel wat leuks. De relatief hoge ligging (1350m – 3350m) zorgt er voor dat je ook in tijden van sneeuw-crisis met en gerust hart kan vertrekken richting Oostenrijk. Onze gastblogger Kristof doet live verslag.

Carnavalsvakantie
Momenteel zitten we in de laatste drukke week van de voorjaarsvakanties in de Benelux. Dat brengt wel wat drukte met zich mee, maar een gebied als Sölden kan dit verteren. Zo gaan de liften in het dalstation al open om 8u, waardoor al heel vroeg op de latten kan staan in schitterende condities. Zo ontloop je de drukte aan de Giggijoch die vanaf 10u toch wel de bovenhand begint te nemen. Een gouden tip is 's ochtends naar de gletsjers te trekken. Daar krijg je gigantische ‘boulevards’ aan pistes die tot 11u 's ochtends erg rustig zijn. Op het plaatje hieronder zie je de Rettenbach gletsjer om 9u30 – ook wel gekend van de wereldbekerafdaling aan het seizoensbegin.

null

Nog steeds goede sneeuwcondities
We gaan al snel panikeren als we een groen dal in rijden met de wagen aan het begin van de vakantie. Ook wij keken toch wat raar op zaterdag ochtend bij het toekomen in het groene dal, maar werden aangenaam verrast door alles wat zich boven de middenstations bevindt. Daar doen de pistenbully’s erg hun best om alles zo strak mogelijk te krijgen. Toen we vanochtend toe kwamen op de gletsjer, zagen we enkel heerlijk geprepareerde pistes met een dun laagje sneeuw op (zie foto). Daarom: ski vroeg in de ochtend, dan is het lekker rustig. Vanaf 11 begint de drukte, voornamelijk op het Giggijoch gedeelte. De kwaliteit van de pistes is dan nog goed te doen, al moet je er de bulten en ijsplekken wel bij nemen.

null

Het weer is gewoon alles wat je maar wenst op een skivakantie. We hebben sinds zaterdag ochtend nog geen wolkje gezien! Boven op de berg zijn de temperaturen koud genoeg om de sneeuw goed te houden. Van zodra de zon weg is koelt het echter snel af. Met andere woorden: condities om van te snoepen!

Nieuwigheden in Sölden
Naast de uitstekende condities zijn er ook wat nieuwigheden te melden vanuit Sölden. Zo is er de goednieuwe gondel aan de Gaislachkoglbahn (sektie 1 en 2 werden volledig vernieuwd met een state-of-the-art bouwwerk – zie foto). In het dal werd er een handige verbinding gelegd tussen het centrum van Sölden en het ietsje hoger gelegen Innerwald, wat vooral interessant is voor beginners en klasjes. Tot slot heeft men ook fors geinvesteerd in de sneeuwkwaliteit op de gletsjers door een gigantisch waterreservoir aan te leggen. Ook voor de Paasvakantie is er dus geen enkel probleem te melden vanuit Sölden! Ook een leuke optie is de gecombineerde skipas met Obergurgl – Hochgurgl voor 1 dag. Zo kan je ook daar eens een kijk je gaan nemen voor slechts 10 euro extra. Hier ontloop je de drukte van Sölden en ervaar je een meer exclusief gevoel als wintersporter.

Barslechte dalafdaling
Maar om toch ook met een kritische noot te eindigen, moeten we zeggen dat de dalafdaling in Sölden echt een probleem vormt. Veel Oostenrijkse gebieden staan bekend om een noodlijdende dalafvaart bij te warm weer, en dat is hier niet anders. Beginners ploeteren zich een weg doorheen de pap en de hobbels, wat vaak voor gevaarlijke situaties zorgt. Hebben jullie daar ook zo’n nare ervaringen mee?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

AS Zaterdag week vertrek ik naar solden! Condities zijn dus ok! goed om te horen. wel is de voorspelling iets minder zonning maar wel iets sneeuw!Als we een mooie combi hebben van die 2 komt het goed.
De dalafdaling is dus slecht… dan waag ik me er niet aan dan zit ik ook niemand in de weg met geklooi!

Net terug van Sölden kan ik alles beamen wat hier vermeld wordt. Dalafdaling lag er inderdaad hobbelig en ijzig bij als de zon even weg was. Maar ik mis hier wel nog het gezellige welkom thuis gevoel dat je in Sölden hebt. Ik ben in ieder geval verkocht en zal zeker met regelmaat terugkomen. Pistes zijn van goede kwaliteit.Als snowboarder een aan te raden gebied. Obergurgl – Hochgurgl is meer voor skieers maar is zeker ook een goed gebied met brede pistes(gletsjer). Ik overleefde Sölden ;-)

Indeed… de dalafdaling is aan het eind van de dag een draaaaaama! Ben dit jaar voor de 2de keer hier geweest en het blijft een drama… met name vanaf de piste de krappe doorgang inskien/boarden is eigenlijk niet verantwoord…

Verder is Solden echt een topgebied… De wachtrij bij de Gigijoch begint in de ochtend rond 8.45 uur in de krokusvakantie(aangezien dan de eerste skibussen arriveren).
Als je echter voor 8.45 uur in de rij staat ben je in een mum van tijd boven en dan gelijk door naar de Gletsjer. Enig nadeel: De verbindings "route" gaat pas om 9.00 uur of 9.15 uur open… dus kan zijn dat je even in een rij wacht tot de gondel gaat…
Daarna is het adembenemend mooi en rustig…

Dan de nieuwe Gaisloch; Wat een waanzinnige lift!! Inderdaad State-of-the-art kunstwerk maar ook het 2de gedeelte mag er zijn kwa bouw! Toch ongelovelijk hoe ze het voor elkaar krijgen… mag graag naar de techniek en bouw kijken!

Toch sterk denkende om volgend jaar weer naar Solden te gaan!

@niels: even piste 11 nemen dan als je vroeg boven bent. Is 1 van de betere afdalingen. Vervolgens de Langeggbahn en byebye wachttijden als je wil oversteken. Veel plezier aan zij die nog hier heen komen!

Ziet er daar weer top uit Kristofke!
Geniet er nog van!
grtz

I've got my snowboard under my feet

Die dalafdaling is op 1 of andere manier altijd bagger.
maar lang de zijkant is ie altijd aardig te doen

Ook net terug uit Solden, wat een mooi gebied met heerlijke brede pistes ondanks dat het druk is is het prima te doen. Wij hebben een heerlijke week gehad met op zondag nog een flinke sneeuwval waar we de hele week van genoten hebben. Almrausch is ook top!

Vooral het laatste nauwe doorgangetje, bij warm weer en drukte blijft een hele belevenis. Verder kan ik alleen maar positief over Solden zijn.

Ik ben in heel wat skigebieden geweest maar Solden is naar mijn mening ernstig slecht! Wat moet je lang in de lift zitten voor je een lange afdaling kunt doen. Ik dacht als ik naar de gletscher ga, dan kan ik vast een lange afdaling maken. Dat viel tegen. Een enorm blauw prikpad (blauwe 33 volgens mij) kwam ik vaak weer tegen. Het enige leuke vond ik de brede pistes waar je knalhard vanaf kunt carven. Ook heb ik mij staan verbazen over de zwarte pistes. Die zijn allemaal gemiddeld makkelijker dan de rode pistes daar.
Doe mij dan maar Flachau, Laax, Tignes, enz maar!

Voor mij in ieder geval geen Solden meer… Helaas!

Heerlijk gebiedje, moet echter wel veel in lift zitten. Ach ja het is vakantie ;-). was er in november (skitest week) en met kerst. Met kerst wel erg koud op het hoogste punt -28. de dalafdaling in de middag was een aantal dagen wel wat minder, maar ach op het kantje is het allemaal goed te doen en mooi een beetje tussen de ploeteraars heen banjeren ;-) . Ik heb me er prima kunnen vermaken.
@KV veel plezier en gewoon die dalafdaling pakken, wordt je goed van !!

Ben vandaag teruggekomen uit solden en alles wat hiervoor al beschreven is klopt helemaal! Hele week schitterend weer gehad met geweldige pistes.Met de nieuwe gondelbaan ben je zo boven.Voor de middag moet je de dalafdalingen pakken, dan zijn ze super.Daarna pap en veel hopen en bulten.Bij innerwalt voor Phillip zijn de condities bar te noemen,de piste word steeds smaller en s’middags slush puppie…
Wij hebben een geweldige week achter de rug, volgend jaar zeker weer solden !

wij zijn ook net terug van Solden. Kan het verhaal hierboven alleen maar beamen. 's morgens vroeg naar boven, dan waren de pistes perfect! De dalafdeling 's middags was inderdaad een klein drama, pap en een al hobbels. Al vond ik het tot woensdag nog wel meevallen. Daarna had het weinig meer met skien te maken. Aan de andere kant, we hebben een hele week alleen maar stralend weer gehad dus waar klagen we over?!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie