Alpenweerpraat: later sneeuw aan de zuidkant

Roel op 10 maart 2011· 18 reacties

null

Na dagen van zonnig weer zien we langs de noordrand van de Alpen vandaag meer bewolking overtrekken. In Oostenrijk valt daaruit lokaal wat regen, vanaf 1200m ook als sneeuw maar geen grote hoeveelheden. Verder naar het zuiden en westen schijnt de zon en merken ze weinig van de weersverandering.

Aan de noordkant lenteachtig

null

Vandaag strijkt in een westelijke stroming een koufront langs de noordkant van de Alpen. Ook morgen houdt de noordkant daar ook nog last van maar de zon zal daarnaast zeker tevoorschijn komen.

Het weekend verloopt vervolgens zacht. De wind draait naar het zuiden waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Aan de noordkant wordt die verzachting versterkt door föhn zodat het daar zaterdag en zondag lokaal 20 graden kan worden.

Zaterdag zorgt een zuidenwind voor föhn aan de noordkant
Zaterdag zorgt een zuidenwind voor föhn aan de noordkant

Zuiden geleidelijk sneeuw
Zondag trekt een actieve storing in deze zuidelijke stroming mee. De zuidelijke Franse Alpen worden bedolven onder een dik pak sneeuw vanaf ca. 1300m. Zondag overdag valt er ook in Italië sneeuw maar deze neemt naar het oosten toe in activiteit af. In de Dolomieten, Osttirol en Karinthië die bij een ideale Südstau flink meeprofiteren vallen de hoeveelheden naar verwachting tegen.

Grote verschillen
Begin volgende week zien we een sterk onderscheid tussen noord en zuid. Ondanks dat de luchtdruk vrij hoog is staat er aan de zuidkant een zwakke vochtige zuidoostelijke wind die voor meer bewolking zorgt.

Aan de noordkant overheerst de zonneschijn door een licht föhneffect. Zeker tot en met woensdag verwacht ik daar nauwelijks neerslag van betekenis.

In Italië kunnen er echter van tijd tot tijd lichte sneeuwbuien vallen vanaf 1500m. Het zijn buien die in de loop van de dag ontstaan als gevolg van opwarming door de zon. Woensdag gaat het zondagscenario op herhaling als een nieuwe actieve storing in de zuidelijke hoogtestroming meetrekt. Opnieuw lijken de Zuidfranse Alpen en Italië forse sneeuwval te pakken, dan mogelijk ook in de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk bij een wat hogere sneeuwgrens dan zondag.

Neerslagindicatie voor medio volgende week (GFS-model)
Neerslagindicatie voor medio volgende week (GFS-model)

Wat helaas blijft zijn de hoge temperaturen en een gebrek aan neerslag in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk. Daar lijkt deze winter als een nachtkaars uit te gaan.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dus ook de neerslag van volgende week blijft vooral aan de zuidkant hangen? Nog steeds hoge druk weer dus aan de Noordkant. Ach als je maar hoog genoeg zit en dat zitten we (ischgl), dan maar lekker in het zonnetje.

dag roel,
Is er ook winterse neerslag te verwachten in les trois vallees (les menuires) of zit dit gebied niet in de neerslagzone? We vertrekken zaterdag. Maak me weinig zorgen om de sneeuwcondities, maar vers is altijd leuker.
groet
P.S. fantastisch informatieve site. Echt tof om wat achtergrond en kennis op te doen.

Roel, bedankt voor dit mooie weerbericht. Vanaf morgen heerlijk in de Dolomieten! Hoop wel dat er af en toe tussen de sneeuwbuien nog een zonnetje tevoorschijn komt…is wel zo lekker als je met je biertje op het terras zit!!

Dus als ik het goed begrijp moeten wij ons zorgen gaan maken? We vertrekken zaterdag voor een weekje richting Les Portes du Soleil (Chatel)? Dat zou echt verschrikkelijk zijn…

Vetrek morgenavond richting Val Thorens. Wat voor weer kunnen we daar volgende week verwachten. Op de ene site is het de gehele week bewolkt met zelfs regen en op een andere site schijnt de gehele week de zon. Nog verse sneeuw in het verschiet?

Hoi Roel

Ik ga morgen naar flaine en daar geven ze voor zondag 20 cm sneeuw op. Kunnen we daar een beetje van uit gaan?

Idem hier voor les menuires… Tegenstrijdige weerberichten en twijfel over de sneeuwcondities zorgen voor een stressy voorbereiding van de langverwachte skivakantie…
Ik sluit me aan bij Rob: fantastische site met het weerpraatje dat alle dagen in de gaten wordt gehouden! Keep up the good job!

Verrassingen sluit ik niet uit maar ten noorden van Les Deux Alpes denk ik nog steeds dat het tegenvalt met de sneeuwhoeveelheid zondag. Daaronder vallen ook Trois Vallées, Portes du Soleil en Flaine. Daarnaast is het opletten voor een niet te hoge sneeuwgrens.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Aan welke kant ligt Fugen/Hochfugen? Noord of zuid?

@peter fugen is de noord

Hochfugen valt dan ook onder noord neem ik aan ?

Wij gaan dit weekend richting Warth (Voralberg - Oostenrijk). Iemand een idee of daar verse sneeuw zal vallen?

Wij hadden vandaag in Solden vanaf 3u snachts tot 10u smorgens lichte sneeuwval. Nadien klaarde het helemaal op. Pistes lagen echter wel een pak beter, op de gletscher tot 10cm er bij! Komende dagen geeft men wel weer zon zon zon…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Jammer, wij vertrekken vandaag naar Flaine… normaal gesproken veel sneeuw, alleen hebben we denk ik pech met de hoge sneeuwgrens.

Blijft onvoorspelbaar het weer.

Vertrek zaterdag naar Fiss, nog eninge hoop op redelijke condities daar?

Dag Roel. Volgend weekend (19 maart) willen we een weekend skieen en we hebben (gelukkig) nog niet geboekt. Welke regio adviseer je om naar toe te gaan (en naar Frankrijk willen we liever niet).

Hele week prachtig weer en prima pistes in Konigsleiten.

hoi roel weet je wat de voorspelling is voor tignes? volgende week vrijdag gaan we daar heen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie