Live vanuit Noorwegen

Ruud op 11 maart 2011· 5 reacties

null

Ik ben pas 1 dag in Noorwegen en ik moet nu al zeggen; Noorwegen is een belevenis apart. De ervaring is onvergelijkbaar met de Alpen. Om het in extraduidelijk te maken: Noorwegen is natuur. En dit jaar ook: Noorwegen is sneeuw. Serious snow! Eén dag hier en alle berichten over sneeuwtekort in de Alpen lijken ver weg. Er ligt hier nu zóveel sneeuw, dat het bijna teveel is. Ik heb er zelden zóveel van gezien.

Sneeuw, sneeuw, sneeuw
Het begon eergister al op Schiphol; bijna een uur vertraging vanwege zware sneeuwval in Noorwegen! Van een voorzichtig voorjaarsachtig Nederland belandden we in een zwaar winters Noorwegen. Des te meer we het binnenland inreden des te dikker werd het pak sneeuw. De laatste paar bochten naar Voss resort, onze eerste verblijfplaats, deden ons beseffen dat we in een Wonderwinterland belandden; poeder, poeder, poeder.

Nog niet meegemaakt
De meeste van ons hebben het dit seizoen niet meegemaakt. Toen we 's avonds uit het restaurant kwamen viel het bakken uit de hemel. Voorzichtig begonnen we ons al zorgen te maken; zouden we wel kunnen skiën de volgende dag? Maar toen we de de volgende ochtend de gordijnen openschoven was het droog en scheen voorzichtig de zon. En opnieuw was er een fikse laag poeder gevallen.

null

Lege pistes
Onze gids verontschuldigde zich toen we hem ontmoetten; “het is vakantie in een deel van Noorwegen, het kon weleens wat drukker zijn op de pistes”. Nou, ik weet niet wat ze hier druk noemen, maar voor onze “Alpen begrippen", waren de pistes leeg. Als je in de lift zit, zijn de 7 stoeltjes vóór jou leeg. En de 7 stoeltjes achter jou ook. Als je op de piste iemand ziet staan denk je; “hé kijk, een skiër”. Kortom; we hebben het gebied voor onszelf.

Off piste? of op de piste ?
Nu is het ook zo dat bij omstandigheden zoals als die hier nu zijn je er overal off-piste kunt skiën. Links en rechts verdwijnen je mede-skiërs tussen de bomen door, de pistes nog leger achterlatend dan ze al zijn. Het is dat off-piste niet zo mijn ding is, maar zelfs ons groepje van drie (alle drie weinig ervaring met poeder) waagde zich eraan. Dat wil zeggen; we volgden de gids die hier en daar plots de piste verruilde voor de diepsneeuw. En ik moet zeggen; gaaf! maar niet zo makkelijk…. We hapten af en toe flink sneeuw…

null

Vijf soorten weer op één dag
Het klimaat is, zeker in West-Noorwegen, veranderlijk. Dat hebben we op onze eerste dag al direct gemerkt; vriendelijk bij de start van de dag, bewolkt een uur later en flink koud, vervolgens zwaar mistig, gevolgd door wat lichte sneeuw, daarna openbrekend en een voorzichtig zonnetje, daarna weer mist. De dag eindigde met zon, zodat we goed konden zien hoe mooi het hier is; vanaf de pistes kijk je uit over een witte winterwereld en het meer van Voss. Roodbruine en roomkleurige houten huizen, in plukjes verspreid min het landschap.

Het skigebied
Op zich is het skigebied klein; veertig kilometer aan pistes waarvan ook nog een groot deel groen en blauw. Er zijn een paar leuke rode en zwarte pistes en er behoorlijk wat off-piste mogelijkheden. Als gevorderde niet-off piste skiër ga je je snel vervelen als je hier een week zit. Men is echter wel bezig het skigebied uit te breiden met zo’n extra twintig kilometer. Het gebied bestaat skigebied uit twee delen: Voss en Voss Fjellandsby. Deze liggen een half uur rijden van elkaar. Er zijn plannen die twee gebieden te linken. Verder kun je hier natuurlijk ook andere wintersporten doen; paragliding, sleeën, arresleetochten en sneeuwschoenwandelen…

Na een heerlijke dag zijn we vervoerd naar Voss Fjellandsby Via een mooie route reden we er in korte tijd heen. En geloof het of niet; hier ligt nóg meer sneeuw! Snel meer over mijn avontuur in Noorwegen…

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Ruud; het klinkt fantastisch! :D

Persoonlijk wil ik al eens heel graag naar Noorwegen. Mijn familie en vrienden verklaren me voor gek. Noorwegen?! Ga toch lekker naar de Alpen! Noorwegen is véél té ver voor slechts een enkel weekje, aldus hun uitlatingen.

Nou als ik je bericht zo lees krijg ik alleen maar meer zin in dit land. Geen sneeuwtekort. Heerlijk! En nou ja, zo ver vind ik het nu ook weer niet. Persoonlijk zou ik wel met de auto gaan en niet met het vliegtuig. Ik hou wel van autorijden en om het in één dag te kunnen doen zou ik lekker bij Hirtshals de veerboot nemen naar Larvik. Een vliegtuig vind ik meer iets voor intercontinentale trajecten.

Overigens is het opvallend te noemen dat tegenwoordig de USA en Canada ook in opkomst zijn als wintersportland in Europa. In Duitsland zijn er diverse reisbureaus waar een complete week Amerika goedkoper is dan een complete week Zillertal in Oostenrijk. Wel een beetje vreemd, maar opzich lijkt me dat ook wel eens de moeite waard.

Ik hoop snel op meer Noorwegen nieuws! Mijn skigebied dat ik voor ogen had is Hemsedal, maar Voss klinkt ook niet zo slecht, alhoewel ik persoonlijk 40 kilometer net iets aan de korte kant vind. 50 - 60 kilometer klinkt net wat interessanter maar als ze de skigebieden aan elkaar gaan koppelen wordt het natuurlijk heel snel interessant.

Mooie plaatjes. Ik wil al jaren boarden in Noorwegen, maar de prijs van de totale reis houdt me steeds tegen.
Dit jaar willen we eigenlijk vroeg op zomervakantie en dan wellicht een gletsjer meepakken. Denk je dat dat beter te doen is dan bijvoorbeeld een gletsjer in Oostenrijk in juni ?

Kwijl kwijl kwijl! :D
Ik vind Noorwegen ook interessant alleen de beperkte aantal km pistes houd mij altijd tegen… maarja… als ik dan nu die sneeuwlagen zie…

@Frans: Noem eens de naam van dat reisbureau dan!!! :D

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Klinkt goed!,
Ga zelf altijd naar zweden altijd goede sneeuw, lekker koud en nooit wachten voor de lift :P
Volgend jaar ga ik naar Are dat is toch een wat groter gebied (100 km). na al die jaren kleine gebiedjes gedaan te hebben waar ik me trouwens geen moment heb verveeld onlangs wat minder km’s, Je kan namelijk gewoon overal je eigen route door de poeder zoeken omdat het vaak niet al te stijl is en de sfeer is er erg gezellig (leuke apresski).
Kortom echt een aanrader.

Trouwens, wij gaan er altijd met de auto heen en dan de nachtboot van kiel naar oslo of gotenburg. Wel 2 dagen onderweg maar die bootreis is echt de moeite waard.

Ik wil ook! :) Leuk verhaal!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie