Alpenweerpraat: vanaf nu föhn aan noordkant

Roel op 11 maart 2011· 13 reacties

null

Niet voor het eerst deze winter gaat de noordkant een föhnfase in, die duurt tot woensdag. Dat is behoorlijk lang voor föhn maar daar is de luchtdrukverdeling ook naar. Lagedruk tolt al die tijd rond tussen de Britse Eilanden en Spanje waardoor de wind voortdurend in de zuidhoek zit.

Föhn in beeld
Een goede weergave van de situatie toont het Zwitserse föhndiagramm van Meteocentrale. Het laat het luchtdrukverschil zien tussen Lugano (Zuid) en Zürich (Noord) voor de komende dagen.

null

Lucht stroomt altijd van hoog naar laag, is de luchtdruk in Lugano hoger dan in Zürich dan heb je te maken met een zuidenwind, de bekende Südföhn. Omgekeerd komt ook voor, maar zoals dit diagram laat zien is het de komende dagen duidelijk Südföhn met hoge temperaturen aan de noordkant tot 20 graden aan toe.

Zuidkant sneeuw
Bij föhn aan de noordkant treedt aan de zuidkant stuwing op. Morgen nadert een actief neerslaggebied de zuidelijke Franse Alpen dat daarna doortrekt naar Piemonte. In de loop van de dag begint het al wat te sneeuwen maar de grootste hoeveelheid volgt zondag. Dan kan er plaatselijk een halve meter vallen aan de zuidkant, naar het oosten toe (Dolomieten) wordt het wel snel minder.

null

Maandag is het op de meeste plaatsen alweer opgeklaard maar omdat de wind in de zuidhoek blijft zitten houdt de zuidkant een lichte stuwing. Tussen de zonnige momenten levert dat bewolking op waaruit lokaal een sneeuwbui kan vallen. Oostenrijk en Zwitserland zitten na een tijdelijke afkoeling dan alweer tegen de 20 graden aan. Wel neemt de wind iets af.

Afkoeling
Woensdag trekt een depressie vanuit Spanje richting de Alpen. Dan begint het aan de zuidkant opnieuw flink te sneeuwen, waarschijnlijk dan ook in de Dolomieten maar de sneeuwgrens ligt hoger dan zondag. Hoeveel moet de komende dagen blijken.

null

Waarschijnlijk trekt de depressie pal over de Alpen om donderdag boven Duitsland geleidelijk op te lossen. Als ie inderdaad ten noorden van de Alpen terechtkomt kan eindelijk koelere lucht de Alpen bereiken. Dat moet vanaf donderdag gaan gebeuren met ook aan de noordkant kans op wat sneeuw. De hoeveelheid hangt af van de koers en hoeveel fut het systeem nog heeft want nieuwe hogedruk ligt alweer klaar om het te gaan overnemen.

Samengevat:

  • aan de zuidkant zondag en woensdag sneeuw, met op woensdag een hogere sneeuwgrens.
  • noordkant tot woensdag föhn en hoge temperaturen
  • vanaf donderdag overal meer bewolking en afkoeling. Mogelijk ook in Oostenrijk weer wat sneeuw.

Mededeling
De komende tijd zal ik de frequentie van de weerberichten geleidelijk terugschroeven. Spannende ontwikkelingen en bijzondere gebeurtenissen laat ik echter niet ongemoeid, en dat is waarschijnlijk zondag al.

Roel van den Bekerom

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

mooie update!! Hoop dat er eind maart nog flink wat sneeuw gaat vallen want dan reizen we nog eenmaal af richting Val Thorens.

Volgens mij zien de voorspellingen er voor de komende tijd goed uit

Wat mij betreft hou je update frequentie nog tot eind maart hoog!! Ik lees je verhaal dagelijk met veel interesse. Met het oog op nog 2x skien voor eind maart wil ik je updates niet missen! (eind maart Sestriere…daar gaat nog een pak vallen hoop ik!)

Je weet het perfect uit te leggen moet ik zeggen. Ik kijk met veel interesse uit naar hoe het weer zich de komende tijd gaat ontwikkelen!

Vertrek dinsdag naar Tignes voor de X-games (kijken) maar kan ook nog poeder scoren als ik je goed begrijp?

ik lees je berichten ook iedere dag en ze kloppen ook heel vaak dat vind ik super. Ik ben sinds gisteren terug vanuit skiwelt wilder kaiser brixental uit oostenrijk en de natuursneeuw was wat minder dit jaar maar dat was natuurlijk heel goed opgevangen door de kunstsneeuw. Zolang het in de nachten blijft vriezen blijven de pistes lang goed, bedankt voor de informatie en ik verheug me alweer op het volgende skiseizoen, groeten

Roel, alvast bedankt voor je duidelijk, eerlijke en niet te optimistische weersberichten! Daar kunnen ze bij sneeuwverwachting.nl nog wat van leren. Daar voorspellen ze steeds dumps en elfstedentochten en zoals je weet… die zijn er amper geweest! Ik heb je gevolgd van eind november tot en met deze week. Dus… fijne zomer en tot eind november 2011!!e

Jammerrrr!!! Lees ze elke dag graag! En wil eind maart begin april nog ergens gaan. Maar als je de belangrijkste ontwikkelingen (lees; sneeuwval) maar blijft melden kan ik er wel mee leven =).

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Roel, waar raad je aan om naar toe te gaan komende week?
Ik wil dinsdag vertrekken op last minute en wil toch liefst beetje verse sneeuw hebben.

a.s vrijdag gaan we met 5 man skien tot dinsdag. we hebben nog niets geboekt.
@roel: waar zou jij ons heen sturen qua sneeuw?

@Roel, Ben net terug van weekje skien in Flachau. Het was er echt verschrikkelijk. Alles was groen, de pistes hard en ijzig, en vanaf 11 uur 's ochtends was het kei hard werken. Enige voordeel dan wel, was dat het lekker zonnig was, dus hebben allemaal een lekker kleurtje op gedaan. En de apres ski maakt al een boel goed.

Ben trouwens heel benieuwd hoe lang het seizoen nog gaat duren in de lager gelegen gebieden. Met deze voorspellingen kan ik me niet voorstellen dat ze alles nog heel lang open houden.

ga volgende week zaterdag naar val thorens, heb er zin in. en de voorspellingen zijn ok!

Hebben een super week gehad in Gaschurn. Sneeuw was nog ok en prachtig mooi weer. Kortom het was genieten…
Hoop dat er voor de mensen die nog gaan wel wat sneeuw bij gaat komen.

Iemand informatie over condities in Ischgl?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie