Alpenweerpraat: noordkant later mogelijk ook sneeuw

Roel op 13 maart 2011· 20 reacties

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Het is andermaal losgegaan in de zuidelijke punt van de Franse Alpen en in Piemonte. In Isola 2000 is dit het verschil tussen gistermiddag toen de sneeuwval inzette en vanochtend.

Aan andere kant föhn
Aan de noordkant is het daarentegen föhn wat de klok slaat. Ook daar overweegt de bewolking vandaag op wat föhnvensters en de typische ‘leewolken’ na. Die zijn vandaag fraai als een lijn van bewolking zichtbaar op de satelliet.

null

Tot morgenvroeg blijft het van tijd tot tijd sneeuwen aan de zuidkant al is het meeste wel inmiddels gevallen vermoed ik. Zeker in Frankrijk waar onder andere Les Trois Vallées weer niet veel heeft meegekregen van de zuidelijke neerslag.

De meeste Franse skigebieden moeten het duidelijk niet hebben van een zuidstroming. De neerslag wordt door de zuidelijke Franse Alpen als het ware gespleten in een westelijk en oostelijk neerslagdeel dat langs de meeste skigebieden af trekt. Sprekender kan een radaranimatie als deze het niet maken.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Toenemende kans op sneeuw
De komende dagen keert de zon terug met vooral in het zuiden nog kans op een regen- of sneeuwbui. De sneeuwgrens ligt rond 1600m. Intussen ziet het er langzaam wat beter uit voor de noordkant in de tweede helft van de week, al blijft voorzichtigheid geboden.

Het ziet ernaar uit dat de depressie die woensdag vanaf Spanje over de Alpen trekt vrij lang invloed houdt op de Alpen. De meeste modellen opteren vanaf donderdag voor een wind uit noordelijke richtingen waarmee eindelijk wat stuwing aan de noordkant optreedt. Ik zit dan een paar dagen in het Oostenrijkse Pitztal dus met wat geluk profiteer ik dan van de langverwachte verse sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

mooi hoor roel! veel plezier daar! ik was een paar dagen uit de lucht… overleef je de wintersport krijg je een motor ongeluk haha. De kansen waren al klein maar nu weet ik zeker dat ik niet meer op de latten sta dit seizoen. veel plezier mensen geniet ervan. Ik doe het wel met de webcams en Eurosport (helaas alweer minder skieen op de buis)

Seriously snow addicted family!

net ischgl geboekt vanaf vrijdag de 18de tot dinsdag de 22ste met 5 kerels. aangezien groot deel van ischgl boven de 2000 m ligt, komt dat wel goed met de sneeuw. en anders zijn er kroegen genoeg :-)

@martijnc: endlich…

Even live uit val gardena. Het is hier niet heel best. Het dooit hier en vandaag erg bewolkt. Maar echt dicht bewolkt. Gister een mooie dag gehad. Pistes zijn niet van goede kwaliteit, veel ijsplekken. Dit gebied verdient een nog een laatste pak sneeuw. Laten we het hopen. Groetjes

Al vanaf (en ruim daarvoor ook al) dat ik terug ben vanuit het Montafon (3 Januari) volg ik minimaal twee keer per dag deze berichten en de weersomstandigheden… de omstandigheden waren dit jaat gewoonweg niet best te noemen maar het ergste is, wetende dat je dit seizoen niet meer zult gaan skieen, toch elke dag kijken hoe de omstandigheden zijn, waarom ? ik weet het niet maar het is gewoon verslavend dat wintersport… op naar het volgedne seizoen zeg ik !! (toch blijft het gevoel van ‘even een paar dagen te gaan’)

Hier in Les Menuires heeft het net 7 millimeter “gedwarreld”. Het is ook echt niet koud…op de piste blijft het wel liggen, maar niks op de wegen.
Vandaag waren trouwens een heel aantal liften gesloten door harde wind. Sneeuwkwaliteit is echt bagger aan het worden.
Laten we met z’n allen maar een sneeuwdansje doen!!!

weet iemand hoe het in les Arcs is?

kom net (afgelopen weekend) uit Fiss. nog prima te doen

Weet iemand hoe het in Portes des Soleil (Chatel, Avoriaz, Morzine) is op dit moment en hoe het deze week daar verder gaat ?

We zitten van de 19de tot de 26ste in Anton.
Webcams van het dorp zien er niet top uit is ook aardig warm, hoop dat het inderdaad vanaf woensdag omslaat en vrijdag hard gaat sneeuwen!

wij zijn momenteel in krimml, het lijkt echt wel voorjaar en de piste’s beginnen zwarte plekken te vertonen…wordt echt wel tijd voor verse sneeuw en lagere temperaturen!

@ peter,ik heb het geluk dat ik nog een keer mag gaan.maar ik begrijp jou verslaving volkomen.

Mijn complimenten voor de altijd uitgebreide weerberichten uit de Alpen! Ik volg ze gedurende het seizoen vrijwel dagelijks! Ik vertrek voor een extra weekje skiën, komende vrijdag 18 maart, naar Gerlos. Ik hoop dat de voorspelling van Roel uitkomt en dat er donderdag nog wat sneeuw bij valt in dat gehele gebied!

@ An, wij zitten sinds zaterdag in Arc 1950 en de condities zijn hier wel eens beter geweest. Vannacht is er een cm of 3 verse sneeuw gevallen, maar het is overdag erg warm. In het dorp was het vandaag zeker 1 of 2 graden boven nul. Vooral 's middags zijn de pistes die op de zon liggen papperig. Voor donderdag wordt er wel weer verse sneeuw voorspeld! Dus hopen maar.

We zitten nu in Flaine condities ronduit matig tot slecht. Alleen boven 2000m nog te doen.

Volgende week mijn eerste maal in Tignes.
Wat kan ik verwachten? En in welke condities?
bedankt.
keep up the good work en veel plezier in pitztal!

Tignes/Val 'd Isere is fantastisch. Qua après ski minder jolig als Oostenrijk, maar qua ski-beleving te gek. Doordat het hoog ligt, is de sneeuw doorgaans goed. Ik ben er al 8x geweest en het is nog altijd mijn favourite stek.

update 15 maart?
ik kreeg reeds enige sneuwalerts voor Zillertal ivm aankomende weekend

Update Time!!??

Hahaha

Gaat het nu echt sneeuwen komende dagen in Oostenrijk?

Dat zou wel heel erg gelegen komen,nog een mooie dump in Tirol.

Dan wordt het weer een feestje!!!

We horen graag van je Roel!!

Nog veel plezier in het Pitztal.

Laat er nog maar wat sneeuw vallen hoor…,alles is nog meegenomen. Wij gaan aankomend weekend naar Fiss,Oberinntal.
Kan iemand nog iets vertellen over de huidige condities ?

Op wetter.at geven ze trouwens vanaf a.s. donderdag weer wat sneeuw aan ??

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie