Live uit Noorwegen III

Ruud op 15 maart 2011· 5 reacties

null

De vierde dag van mijn reis in Noorwegen is verlopen zonder ook maar een meter te skiën. Normaal zou ik daar een beetje chagerijnig van worden. We zijn ten slotte op wintersport, dus we gaan skiën! Dan moet je wel van goeden huize komen om mij van de piste af te houden. Nou, dat is de Noren vandaag goed gelukt !

Fjord
Vanuit Sogn reden we een ruim een uurtje langs de Sognefjord. Alles is harstikke mooi; van de zwaarbesneeuwde bomen en de kronkelweg met tunnels tot de prachtige uitzichten over de fjord. Je ziet hier naast de bekende roodbruine huizen ook veel huizen in een hele aparte gele kleur. En er is niemand te zien op de wegen. Gedachten aan ons volle vaderland zijn ver weg als je rondrijdt in dit poederland.

null

Langlaufen
Voordat dit een toeristische blog wordt in plaats van een blog over wintersport: er was vandaag wel degelijk sprake van wintersport. En hoe! We werden namelijk afgezet bij de Nidegardsbreen. Breen betekent gletsjer en de Nidegaardgletsjer is een tak van de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen. Doel was een bezoek aan 2 grotten onder de gletsjer. 's Zomers kun je er via een tolweg tot vlak bij de gletsjer komen, maar nu is alles vanzelfsprekend….zwaarbesneeuwd. We gingen dus al langlaufend opweg. Onze Noorse gidsen, sportminded als alle Noren, kondigden al bij het begin aan dat we niet gingen tutten, maar dat we even anderhalf uur gingen “doorlaufen”. Aangezien er vannacht-alweer een dikke laag verse sneeuw was gevallen, waren de recent geprepareerde loipes alweer verdwenen. Kortom, het was afzien. Maar wel genieten, van het bos waar we doorheen “laufden” en daarna het bevroren gletsjermeer dat we dwars overstaken. We waren helemaal alleen in de overweligende en doodstille natuur.

null

Ijsgrotten
Ik was opgelucht dat we de latten even mochten uittrekken na 2 uur vrijwel zonder stoppen te hebben doorgebuffeld. De ijsgrotten waren fenomenaal. Doordat de gletsjer bestaat uit zuurstofarm bevroren water, is de gletsjerijs blauw. Knalblauw. In de grot onder het uiteinde waan je je in een blauwe wereld. We werden er stil van, zó mooi! Deze tocht kun je boeken bij de plaatselijke Turistverbund. Als je hier ooit in de buurt bent, zou ik zeggen: doen!

null

Wow! Wow! Wow!
Moe maar voldaan ploften we neer in de bus. We moesten lang rijden naar onze overnachtingsplaats, het designhotel Juvet, een stuk meer naar het Noorden. Het is echter bepaald geen straf om hier uren door het land te rijden. Integendeel; Noorwegen is , ik zou zeggen, “hysterisch” mooi. Het is overweldigend, je raakt ontroerd van de landschappelijke schoonheid. Alles is prachtig. En overal muren en muren en muren sneeuw. Voor morgen is ons nog maar eens een topdag in die sneeuw voorspeld; skiën in de poeder met uitzicht op de fjorden. We hebben er zóveel zin in!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Mooi verhaal… Ik krijg spontaan zin om volgend jaar eens naar Noorwegen te gaan voor de wintersport. Heb Noorwegen al verschillende keren gezien maar dat was enkel in de zomer, vandaar deze reactie ook, je bent duidelijk te spreken over Noorwegen, ga ook eens in de zomer kijken! ;)

Hey Ruud,

Je blogt leest gewoon fantastisch! Wij zijn zelf vorig jaar in mei in Noorwegen geweest en het is echt gewoon een prachtig land. Heb je deze reis zelf uitgestippeld of zo kant-en-klaar aangekocht via een Reisbureau? Het lijkt me namelijk wel de moeite om het ook eens te doen!

Groeten,

Hans

Wow gaaf dit!
Alleen al vanwege het feit dat het er veel rustiger is zou ik al heen willen gaan :) Lekker lonely met wat vrienden op een piste :D ik krijg nu al zin om heen te gaan!

@Hans: Je kunt heel veel zelf regelen bv via http://www.fjordnorway.com/ski. Er zijn ook wel touroperators die bv reizen naar Voss aanbieden. Ik ga later eens een keer alles op een rijtje zetten voor de lezers van Wintersporters.nl. Ik kan alvast zeggen dat ik ervoor zou kiezen niet in één plaats een hele week te blijven; de wintersportplaatsen zijn daarvoor wel klein; maar ik vond juist de combinatie van skiën in meerdere gebieden leuk. En het reizen in Noorwegen gaat niet snel, maar de wegen zijn prima en het is zooo mooi

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Geweldig verhaal, kom net terug van Dalaas (Sonnenkopf)met gezin. Fantastische week gehad.
Als ik jouw verhaal zo lees heb ik meteen zin om daar een keer te gaan kijken.

Gr Hansieman

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie