Alpenweerpraat: eindelijk sneeuw maar nog niet in de dalen

Roel op 16 maart 2011· 22 reacties

null

Een krachtige Südstau probeert het juk van deze, in grote delen van de Alpen, sneeuwarme winter af te werpen. Dat lijkt dit ‘agressieve’ webcambeeld vanaf de Rothorn bij Zermatt (CH) te willen zeggen. Helaas ligt de sneeuwgrens nog relatief hoog. Die ligt nu tussen 1300 en 1800m.

Neerslag slaat naar noordkant
De komende 48 uur trekt een depressie pal over de Alpen naar het noordoosten. Op dit moment ligt de kern nog boven Barcelona met aan de oostzijde zeer vochtige lucht die vanaf de Middellandse Zee tegen de Alpen wordt geblazen. Dat geeft vandaag aan de zuidkant sneeuw van betekenis.

null

Morgen als de depressie over de Alpen trekt komt het windveld dat voor stuwing zorgt juist aan de noordkant te liggen. Dat betekent dat de neerslag overslaat naar de noordkant. Oostenrijk en Zwitserland kunnen zich dan eindelijk opmaken voor sneeuw en met wat geluk profiteren ook de noordelijke Franse Alpen tijdelijk mee.

Eerst regen, later sneeuw
Grote kanttekening is de sneeuwgrens. Met al die warmte die vandaag nog wordt aangevoerd duurt het een tijd voordat er voldoende koude lucht kan worden aangezogen. Morgen regent het dus vooral, tot op een hoogte van 1600-1800m.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Morgen is er eindelijk stuwing aan de noordkant plaats maar nog in de zachte lucht.

In de avond koelt de lucht af. De neerslag trekt dan uit Zwitserland en Frankrijk weg maar gaat in Oostenrijk nog even door. Daar gaat de regen vrijdag over in sneeuw vanaf ca. 1000m. Er kan plaatselijk flink wat sneeuw vallen, maar door de sneeuwgrens zijn de verschillen tussen dal en berg groot.

Met andere woorden, zit je de komende dagen niet al te hoog dan zul je het van de vrijdag moeten hebben als de sneeuwgrens is gedaald, en dan hoofdzakelijk in Oostenrijk. Zit boven pakweg 1800m, dan zit je morgen al op heel veel plaatsen goed met sneeuw in zowel het noorden van Zwitserland als Oostenrijk.

Weersverandering
Tot slot een fraai beeld van gisteren. Aan de noordkant waar de zon nog scheen was de weersverandering merkbaar als je naar het zuiden keek. Deze wolkenmuur (Föhnmauer) die samenhing met de Südstau aan de zuidkant was een groot deel van de dag zichtbaar boven de Zwitserse Jungfrau.

null

Door de dalende luchtbeweging achter dit massief loste de bewolking aan de kant van de webcam op waardoor de bewolking als het ware ‘bleef hangen’.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dag Roel, Vanaf zaterdag zit ik voor een 1e maal in Tignes.
Wat kunnnen we daar verwachten!?
Veel plezier in Pitztal!

Hoi Roel,

Top dat je deze berichten aanlevert. Kan je wellicht iets zeggen over sneeuw in Ischgl de komende dagen? Dank je wel.

Zaterdag voor 'n weekje naar Gerlos… gaat helemaal goed komen dus! Bedankt voor jouw update Roel!

Fingers crossed. Vertrek vrijdag naar La Joue Du Loup!!
Ik heb al een paar schoenen versleten aan mijn vele sneeuw dansjes…

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

We moeten de kans op regen in de dalen niet onderschatten, op 2000m kan zomaar een halve meter sneeuw vallen terwijl het dal veel regen heeft. Laten we hopen dat het meevalt… Vanuit het Pitztal zal ik berichten over de condities.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hi Roel, we zijn van plan komende week richting vorarlberg te gaan,en er zal best wel sneeuw bijkomen dit weekend, maar ik zie voor de volgende week toch weer een hoge drukgebied aankomen.
Betekent dit weer hogere temperaturen, en daarmee ook maar kort genieten van de nieuwe sneeuw ?? of is dit te ver vooruit ?

Enig nieuws over La Plagne, Paradiski?

denief, zit op dit moment in gebied la plagne…rond 1400 zo’n 10 graden c maar pistes zelfs op 1400 m nog goed te doen, met name in begin ochtend en meer naar boven nog wat beter natuurlijk. Onderop vanaf 10/ 11 uur al behoorlijk papperig (wat wil je met die temp.!) , maar zoals gezegd, boven blijft t ondanks de hoge temp behoorlijk goed. En als ik t goed begrijp gaat t vanavond en morgen hier waarschijnlijk sneeuwen hogerop…

@Roel,

Hoe schat je de kansen voor het Oberinntal (Serfaus,Fiss) in vwb sneeuwval de komende dagen ? Wij gaan zaterdag vertrekken richting Fiss en het zou zeer fijn zijn als de pistes en daarbuiten weer eens voorzien worden van een vers laagje sneeuw…

De weersvoorspellingen op wetter.at zijn trouwens weer wat negatiever bijgesteld ??

dat komt dus goed. Wij rijden vrijdag naar ischgl. ziet er dus goed uit!

@Barts27, t/m afgelopen zaterdag waren de pistes vanaf de Idalp en richting Samnaun nog super. Dalafdaling werd wat slechter aan het eind van de dag. Maar genoeg voor wat ski plezier ;-)

Roel, bedankt voor je weerberichten. We vinden het erg fijn om op deze manier op de hoogte te blijven.
Op dit moment is het in het franse deel van portes du soleil nog goed te doen. Wij hebben tot drie uur een fijne ski dag gehad. De zwitserse kant is heel slecht.
Het was vandaag 18 gr. In Avoriaz! Dit kan niet te lang zo blijven. We smachten dus naar de sneeuw die je hebt aangegeven

Thx voor de info Anton, wij zitten vanaf zaterdag in Belle Plagne (2000m) Daar zal het dus wel OK zijn vermoed ik. Met mogelijk met een vers laagje sneeuw.

ook ik zit zaterdag in tignes,ik heb op verschillende weersites gekeken maar geen van alle zegt het zelfde,kortom we gaan het maar zien.

thanks roel!

Vandaag in Ischgl 30cm verse sneeuw, wel regen in het dal… Het sneeuwt nog steeds en de lokale Jan Pelleboer voorspelt nog veel meer! Sneeuwgrens is aan het dalen.

Hoi Tommy,

Bedankt voor de info. Ik ga morgen naar Ischgl dus dit is goed nieuws.

groeten,

bart

Hi Roel,
Ik wil eigenlijk toch wel heeeeeel graag nog eventjes naar Val Thorens dit seizoen. Nu is de eerst volgende mogelijkheid voor ons om de laatste week van april te gaan. Nu is dat nog een heel eind weg, maar heb je enig idee of ik daar dan nog een vlokje sneeuw aantref? Het is natuurlijk erg laat in het seizoen, maar met zo’n winter als deze ga ik toch twijfelen…Wat zou jij doen, toch nog boeken???

Charly,

Ik ga ook nog weg de laatste week van April, en zou heel graag naar Oostenrijk gaan dan! maar ik wacht af en af, overal is plaats met hopen in die periode (al overal wat gechekt) dus ik wacht echt tot het laatste moment en hoop dan toch nog een leuk gebiedje in Oostenrijk te doen indien de sneeuw er niet OK is kies ik voor Zermatt, Livigno of een gletsjer

Vanmiddag aangekomen in het Pitztal. In Innsbruck regende het pijpenstelen maar vanaf 1400m ging de regen over in sneeuw. Inmiddels ligt er hier bij mijn hotel op ca. 1600m zo’n 15cm. Hogerop veel meer maar daarover morgen meer in een live bericht met foto’s.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier in Gerlos was het wit toen ik de gordijnen vanmorgen open deed.

komt er nog sneeuw in winterberg?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie