Live uit Noorwegen IV

Ruud op 17 maart 2011· 7 reacties

Foto: Kim van Dam
Foto: Kim van Dam

Tja, net als we dachten dat het niet beter kon, kwam onze laatste skidag in Noorwegen. Die overtrof al het voorgaande (dat al zo prachtig was)!

Strandafjellet
Vandaag hebben we in Strandafjellet geskied, in het achterland van Ålesund. Ook dit is weer een skigebied in volle ontwikkeling. Er wordt volop geïnvesteerd en de komende jaren komen er nog meer nieuwe liften, pistes en accommodaties bij. Momenteel heeft Strandafjellet zo’n vierentwintig kilometer pistes. De pistes liggen aan de twee zijden van het dal, waarbij aan de ene zijde de pistes wat makkelijker zijn dan aan de andere kant. Op dit moment moet je de weg nog even oversteken om van de ene naar de andere kant te komen, maar deze zomer gaat men een brug over de weg maken zodat je zonder “afstappen” kunt doorskiën.

null

Het mooiste uitzicht ter wereld?
Het uitzicht boven op de pistes in Strandfjellet moet wel tot de mooiste ter wereld behoren. Al onderweg naar de top in de spiksplinternieuwe stoeltjeslift (de langste in Scandinavië) val je bijna van je stoeltje, zo mooi is wat je dan te zien krijgt. Als je boven uitstapt ben je volledig overweldigd. Terwijl je bovenaan een prachtige piste staat zie je diep onder je de Storford zich uitstrekken van links naar rechts, met daar weer achter een krans van witte toppen. Ver beneden je op het water zie je de pontveren van de ene oever naar de andere gaan. In de verte ontwaar je de Atlantische Oceaan. Veel mooier dan dit zul je het niet gauw vinden.

Powder paradise
Net als in de andere wintersportplaatsen die we bezocht hebben in Noorwegen ligt ook in Strandafjellet de grote aantrekkingskracht in de off piste mogelijkheden. De Noren zijn er gek op om buiten de pistes te skiën. Het is al niet druk in hun resorts en dan duiken ze ook nog eens de diepsneeuw in! Je hebt de piste dus vaak voor je alleen. Het was eigenlijk best komisch dat één van mijn reisgenoten zei dat het in Strandafjellet drukker was dan in de eerder bezocht plaatsen; er waren namelijk enkele anderen die ook zo brutaal waren zich op te piste te wagen toen wij er heerlijk onze bochten maakten. In werkelijkheid hebben we ook in dit gebied niet één minuut hoeven wachten voor een lift.

null

Zoveel sneeuw vlak bij zee?
Het skigebied ligt maar op 430 meter en de top is op 1230. En je zit hemelsbreed vlak bij de Atlantische Oceaan met zijn warme Golfstroom. Hoe kan er dan toch zoveel poeder vallen? Het geheim zit hem juist in de aanwezigheid van die grote waterplas die veel zout in de lucht brengt en veel neerslag aanvoert. Omdat je toch redelijk noordelijk zit en er een hele kring van bergen om het gebied heen licht valt de sneeuw in de winter maar zelden in de vorm van regen. Door de aanwezigheid van het zout in de lucht zijn de ijskristallen anders van samenstelling dan in het binnenland; ze zijn lichter en droger. Vandaar al die poedersneeuw. En in de gemiddelde winter valt er constant nieuwe poeder bij.

Een off piste les
Alle Noren om ons heen roemden het off piste skiën zó, dat we er door aangestoken werden; ook wij gingen er aan geloven. Samen met een reisgenoot nam ik daarom 's middags een les off piste skiën. Dat bleek een prima idee; onze Noorse gids Tom bracht ons wat fijne kneepjes bij. Hij bracht ons stap voor stap op steeds moeilijker terrein met steeds diepere sneeuw. Hij wist natuurlijk precies waar de goede hellingen waren voor ons om te oefenen. Na een uurtje of twee waren we ontspannen en zonder onder uit te gaan de hellingen afgekomen. Het smaakte naar meer. Als je geen natuurtalent bent en het ‘poederen’ je niet vanzelf komt aanwaaien, dan zou ik eens overwegen ook een lesje te nemen.

Van de top naar zeeniveau
Een geweldige ervaring is het off piste skiën van de top van het gebied naar Stranda, dat aan de fjord ligt. Je skiet dan dus helemaal naar zeeniveau. Terwijl je tussen de bomen door zoeft zie je het water van de fjord steeds dichterbij komen. Vanuit Stranda kun je niet weer terugkomen in het skigebied; er is nog geen kabelbaan, maar er staan taxi’s klaar die je voor 60 kronen (ongeveer 7,50 euro) terug rijden naar Strandafjellet.

null

Het einde van de trip
Helaas kwam ook aan onze geweldige reis naar het verrukkelijke Noorwegen een eind. Na een overnachting in Ålesund vlogen we terug via Oslo naar Amsterdam. Ålesund is een leuke maar vooral schitterend gelegen stad. Door de ligging op een reeks eilanden in een kring van bergen (alles witbesneeuwd) heeft het een beetje een “Artic feel”. Het uitzicht vanuit de stad naar de oceaan is onbetaalbaar! Om maar niet te spreken van het uitzicht uit het vliegtuig.
Terug op Schiphol wil je eigenlijk gewoon alleen maar weer terug.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Wauw wat gaaf dit!:D
Nu weet ik het zeker, met een paar jaar sta ik met m’n board daar in de poedersneeuw!:D

Bedankt voor je verslaggeving Ruud, het ziet er fantastisch uit daar! We komen nu wel voor wat moeilijke keuzes te staan: naar Noorwegen, naar St. Ankton of naar daar waar Rogier zit? :-)

mama on a mission in the snow

24 km piste is toch niet serieus te nemen? Om nog maar te zwijgen van de kosten om daar te komen, de kortere dagen, het dure eten/drinken/verblijf en de nog erg beperkte ski-infrastructuur. Bovengenoemde punten laten het voor mij nog lang geen zinnig alternatief zijn op een hoog gelegen alpenresort…

Zo te zien zijn helmen daar verplicht? En heb je een tolvignet nodig? En hoe kan ik het beste rijden? En hoe is de sneeuw daar 14 april?

@Teun: 24 km is met kleine kindjes genoeg.

mama on a mission in the snow

Op de foto’s zijn geen kleine kinderen te zien. Maar dan nog zou ik niet naar zoiets wensen met kleine kinderen… Dan moet papa gewoon nog steeds tochten kunnen maken en hard kunnen boarden. Als ik 24 km wil dan ga ik wel naar Winterberg… Maar dat is mijn persoonlijke mening!

Voordeel is nu natuurlijk wel dat de sneeuw er goed is, in tegenstelling tot veel anderen plaatsen.

@allen; Wat je krijgt als je naar Noorwegen gaat, is anders dan wat je in de Alpenlanden krijgt. Bij de kleine resorts moet je wel bedenken dat er overal goede off piste mogelijkheden zijn, soms uitgebreider dan het aantal pistenkilometers. Maar dan moet je daar wel van houden natuurlijk. Zoals gezegd ga ik later alles op een rijtje zetten voor de lezers; ik beweer zeker niet dat Noorwegen voor alle type wintersporters geschikt is. wordt vervolgd :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie