Lawinegevaar: om niet mee te spotten

Rogier op 19 maart 2011· 4 reacties

null

“Het valt wel mee”, “Zo’n vaart zal het lopen”, “Zo hoog is het gevaar niet”. Drie zinnen die ik te vaak hoor. Momenteel is het in de Franse dalen heerlijk voorjaar, het is lastig voor te stellen dat een paar honderd meter hoger de condities zeer gespannen zijn…

Zwarte dag
Vandaag is een zwarte dag in de Franse Queyras, het gebied van al mijn live reports van vorige week. Het heeft namelijk weer hard gesneeuwd in dit gebied, deze sneeuval is gepaard gegaan met veel wind. Deze wind heeft voor nieuwe windslabs* gezorgd die op oude en nog niet gestabiliseerde windslabs liggen. De kans op grote lawines is op het moment erg groot. Helaas is dat vandaag bewezen. In twee lawines zijn vier mensen omgekomen, een skiër wordt nog vermist en een skiër is in levensgevaar naar het ziekenhuis afgevoerd.

null

Lawinebericht
In het lawinebericht werd voor een groot deel van de Queyras gesproken over risico 4 op een schaal van 5 en voor de rest van het gebied een gevaar 3. Heftioge cijfers die niet te onderschatten zijn. En door de nieuwe vorming van windslabs op oude onstabiele lagen is het heel moeilijk om een goed beeld van het sneeuwdek te krijgen (zelfs voor skiërs met veel ervaring).
Op het moment dat het zo gevaarlijk is, is het beter om op de skipistes te blijven en het gevaar niet op te zoeken.

Voorstellen
Vandaag is sowieso wel een typische ‘ongeluks-dag’. Het was vandaag de eerste dag met echt mooi weer in de Queyras na een week van slecht weer met veel sneeuw. De temperaturen in het dal zijn warm, bijna zomers en dan lijkt het gevaar ver weg. Het is lastig voor te stellen dat de sneeuwcondities hoog in de bergen nog zeer gevaarlijk zijn. Letterlijk en figuurlijk lijkt er geen wolkje aan de lucht. Maar het zijn evengoed deze momenten dat je goed op moet letten. Als je off-piste gaat lees het lokale lawinebericht en handel ernaar. Een ongeluk ‘valt nooit mee’ of ‘zo’n vaart loopt het sneller dan je denkt’…

* Windslab: Een windslab is een laag sneeuw die door de wind is verplaatst of aangebracht en deze laag hecht zich goed aan zichzelf maar zeer slecht met onderliggende lagen. Bij een te hoge druk kan deze laag scheuren en komt als een lawine naar beneden. De windslab is de gevaarlijkste lawine voor wintersporters. Een windslab is met het oog niet te herkennen en kan ook volledig als ‘lekkere poeder’ aanvoelen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ik denk dat veel wintersporters de risico’s van buiten de piste skiën uberhaupt makkelijk naast zich neerleggen. Het is allemaal erg verleidelijk om wat verse sporen te trekken in maagdelijke sneeuw maar de meeste wintersporters doen dat naar mijn idee met te weinig lokale kennis en verstand van de condities. Hoe staat het eigenlijk met je verzekering als je betrokken raakt bij een ongeval buiten de piste?

@ Rob, dat ligt heel erg van je verzekering af, en het is zeker iets om te checken want een helikopter redding inclusief reddingshonden en dergelijke is snel een dure grap. Goede skiverzekeringen dekken ook off-piste ongelukken, maar lang niet elke reis/ski verzekering doet dat. Lees ook goed de kleine lettertjes, soms ben je alleen verzekerd met een gids/skileraar.

Click. Click. Peace

Zeker in zo’n week als deze, eerst veel sneeuwval gehad en vervolgens de mooie lentezon, wordt het gevaar snel onderschat. Iedereen is dan in zn nopjes met de ‘top’ condities.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Ik was vorige week in valloire en we hadden net een offpiste afdaling in de benen en zagen vanaf het terras een lawine, die veroorzaakt werd door een snowboarder maar wel 3 man mee. De man van het eettentje belde direct de piste dienst en de helikopter. Gelukkig konden ze het alle 6 navertellen. Maar niet echt slim zo’n hang te pakken na sneeuwval en een beetje regen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie