Voorjaar: hoe te kleden op de pistes

Rogier op 20 maart 2011· 1 reactie

null

Het is voorjaar, als de zon schijnt is het lekker warm en de winterse temperaturen zijn snel vergeten. Maar er kan nog heerlijk ge-wintersport worden. Alleen het is handig om de kleding wat aan te passen. Dikke slecht ademende skipakken zijn niet het meest geschikt deze laatste maanden van het skiseizoen.

Skipakken
In het voorjaar zie je werkelijk alles op de pistes langskomen. Dik ingepakte skiërs waar je het zweet van de voorhoofd ziet stromen en meisjes in jurkjes op de ski’s (!). Grappig om te zien maar beide niet ideaal. Waarop letten voor voorjaars ski kleding.

null

Kwaliteit
De kwaliteit van skikleding is belangrijk. Goede skikleding heeft een betere marge qua temperaturen dan de goedkope skipakken. Ook ademt kwalitatief goede kleding stukken beter. Voor skiërs die vaak in verschillende seizoenen skiën is het zogenaamde lagen systeem ideaal. In het voorjaar laat je gewoon enkele lagen weg.

Wind en waterdicht
Zelf ski ik in het voorjaar het liefst met een enkele (niet gewatteerde) skibroek die volledig waterdicht is. Opspattende natte sneeuw kan een broek anders snel nat, koud en zwaar maken. Voor het bovenlichaam gebruik ik technisch vocht regulerend sportondergoed, een dun fleece jack en een winddicht en ademend jack. Vaak een zogenaamde soft-shell. Het geheel maak ik af met mijn helm (die goed ventileert) en een paar dunne maar waterdichte handschoenen.

Lange mouwen en broek
Het is belangrijk om een goede broek te dragen en sowieso lange mouwen en handschoenen aan te hebben. Ten eerste als bescherming tegen de zon, die in de bergen stukken sterker is dan in Nederland. Maar ook als bescherming bij een val. Sneeuwkristallen zijn zeker 's winters scherp en bij een flinke val kun je jezelf lelijk ophalen of brandwonden oplopen. Lange mouwen zijn dus geen overdreven luxe.

null

Extra isolatie
Als je relatief weinig kleren draagt tijdens het skiën in het voorjaar overweeg zeker om een extra fleecejack of ander isolerend jack mee te pakken in een rugzakje. Ondanks de lekker warme voorjaarszon blijven het de bergen. Als een wolk over het skigebied trekt kan de temperatuur zo weer vel onder nul zakken. Als je zonder helm skiet neem dan ook altijd een muts mee. Je kunt nooit weten…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Rogier,

bedankt voor de tips, vertrek dinsdagnacht voor 4 dagen naar St Anton. Veel vers gevallen afgelopen dagen en rest van de week alleen maar zon…yeahaa!! Dit wordt een topweek!

Poedergroeten,
Mark

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie