Alpenweerpraat: heel veel zon

Roel op 21 maart 2011· 9 reacties

null

Na een korte sneeuwrijke periode, die de condities op iets grotere hoogte flink verbeterd heeft, is een nieuwe stabiele periode aangebroken. Gisteren was een dag met heel veel zon en weer wat lagere temperaturen. Genieten dus, deze foto die ik gisteren op de Pitztaler Gletscher maakte zegt denk ik genoeg.

Terugblik
Vanaf 1400m zijn de condities op veel plaatsen behoorlijk verbeterd.
Woensdag was het eerst de zuidkant die tot een halve meter sneeuw ontving (lokaal nog meer). Toen de wind donderdag naar het noorden draaide volgde de noordkant waar tot en met zaterdag 20-50cm sneeuw is gevallen.

Half maart kun je alleen geen bestendig sneeuwdek tot in de dalen meer verwachten. Beneden 1000m is de sneeuw op veel plekken weer verdwenen. Ter indicatie, gistermiddag zat ik bij -9 graden in de zon te eten. Iets wat hartje winter natuurlijk ondenkbaar is.

Hogedruk regeert
Deze week is een krachtig hogedrukgebied boven West- en Midden-Europa bepalend. Storingen krijgen geen enkele kans meer tot de Alpen door te dringen. Het gevolg is een zonovergoten vakantie voor alle wintersportgangers deze week.

Een krachtig hogedrukgebied houdt storingen op afstand.
Een krachtig hogedrukgebied houdt storingen op afstand.

Naarmate de week vordert warmt het wel op, vanaf woensdag kan het in de dalen weer warmer dan 15 graden worden. Wat blijft is echter de zonneschijn.

Afkoeling
Aan het eind van de week lijkt het hogedrukgebied zich iets terug te trekken naar het westen. Daarmee komt weer koudere lucht dichterbij die bovendien wat onstabieler van opbouw wordt. Vanaf vrijdag geeft dat een verhoogde kans op regenbuien, vooral in de namiddag. Vanaf zo’n 2000m vallen deze in de vorm van sneeuw. De temperatuur zet vervolgens een stap terug zodat het later ook in de dalen weer tot wat sneeuw kan komen. De kans daarop is het grootst in Oostenrijk dat het dichtst bij de koude lucht zit.

null

Hogedruk blijft intussen dichtbij zodat de zon niet helemaal verstek zal laten gaan. Hierboven de kaart voor zondag waarbij koudere lucht vanuit het noorden binnensijpelt.

Mooie week
Mijn boodschap, als je nog kunt gaan doe het nu. In combinatie met het verse sneeuwdek van de afgelopen dagen is dit het toetje op een verder vrij teleurstellende winter. Binnenkort kom ik met een terugblik op het winterseizoen, daarin ga ik wat verder in op de gebeurtenissen deze winter en de soms grote verschillen.

Tot slot nog wat cadeautjes uit het Pitztal:

null

null

null

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wij vertrekken de 26ste naar Tignes. Op meteofrance zie ik dat ik beter deze week in tignes zat. Ze geven voor de komende week niks anders dan regen uit. Kan dit nog goedkomen dat we ook een beetje zon krijgen. Had beter geweest moest het deze week vooral sneeuwen. Thx voor de machtige weerboodschappen keep up the excellent work!!!

Ja Roel bedankt voor de weerberichten! Ik heb ze elke dag gevolgt!

Inderdaad, bedankt voor de weerberichten. :)
Enig idee hoe “zeker” die afkoeling vanaf vrijdag is? En of er een kans is dat Paradiski (La Plagne) daar ook wat van gaat meepikken? Zoals Geoffrey ook reeds zei, voorspellen ze veel regen jammer genoeg en 'k zou dat graag zien omdraaien in sneeuw. :)

In het weekend komen de Alpen op de grens van koude en zachte lucht te liggen. Frankrijk ligt volgens de huidige berekeningen het dichtst tegen de zachte lucht aan, met dus de grootste kans op regen. Maar ervan uitgaan dat het een verregende week wordt vind ik erg voorbarig, ook gezien de hoogte. Laten we het rustig blijven volgen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Geoffrey Als je kijkt naar het ensemble voor de komende twee weken voor een punt vlakbij Tignes (

null
) valt het denk ik wel mee met die regen. Vanaf 2000m valt al die neerslag toch wel als sneeuw denk ik. Kan zeker een mooie verse laag sneeuw opleveren. De woensdag, donderdag en vrijdag van jouw week zouden dan juist mooi weer zijn, met relatief lage temperaturen. Niet verkeerd toch?

Wordt toch nog een mooi weekje in Gerlos!

Hopelijk in het Otztal ook nog wat goede sneeuw én goed weer vanaf vrijdag tot zondag. Duimen maar!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Hier in Ski Arlberg ook top condities, verse sneeuw en blue sky !!
Lagere pistes aan de zuidzijde worden na de middag toch wel erg slushi…
Maar mij hoor je niet klagen hoor ;-)

@roel bedankt voor dit seizoen. Nu ik in het gips zit is mijn seizoen echt voorbij… tot volgend jaar!

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie