Vallen tijdens wintersport

Rogier op 22 maart 2011· 12 reacties

null

Vallen hoort bij wintersport. Dat is duidelijk. Vallen is zelfs vaak grappig. Zelden doen we ons pijn tijdens een skival. Hoe ontstaat een skival meestal?

Faute de carre
Reden nummer een voor wintersport-vallen is een staalkant fout. Op zijn Frans ‘Faut de Carre’. Deze fout kan de beste overkomen, vorig jaar op de olympische spelen vloog de Franse skiester Marion Rolland al na drie seconden uit de wedstrijd baan omdat zij op de verkeerde staalkant kwam te staan. Zie onderstaande beelden.

Het is op de, trieste, beelden duidelijk te zien wat er gebeurt. Op het verkeerde moment komt er teveel druk op de verkeerde staalkant te staan. Het kan zomaar gebeuren.

Zomaar
Het kan zoals gezegd zomaar gebeuren, een a twee seconden onoplettendheid, een kleine oneffenheid op de piste en je verkeerde staalkant pakt. Vaak lig je dan al na een paar seconden languit in de sneeuw. Probeer deze fout niet teveel tegen te gaan, door hard tegendruk te zetten breng je je knieën in een behoorlijk gevaar. Vallen is vaak minder gevaarlijk.

null

Opletten
Maar er zijn wat dingen te doen tegen deze onfortuinlijke vallen. Geconcentreed skiën en boarden spreekt voor zich. Maar ja, niemand kan continu super geconcentreerd blijven. Verder is het aanleren van een goede techniek (zodat je leert hoe je druk op je ski’s of board moet zetten) belangrijk. En soms kun je, maar lang niet altijd, je materiaal de schuld geven. Slecht geprepareerde ski’s of snowboard ‘happen’ te snel en kunnen zo een staalkant fout inleiden.

Nogmaals: Mocht het gebeuren dat de verkeerde staalkant ‘hapt’ vecht het dan niet al teveel tegen. Een val is vaak niet zo erg je kniebanden scheuren omdat je per se recht op wilt blijven is een stuk vervelender. (Vaak scheuren kniebanden niet in een val maar juist bij een poging om rechtop te blijven).

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

die val van marion rolland was inderdaad echt erg! we hebben heel hard geprobeerd onze lach in te houden, maar helaas zonder succes…

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!

haha jaa die val van Marion kan ik me idd nog wel herinneren van vorig jaar.
zoo lullig, pro skier, sta je op de Olympische Spelen de wedstrijd van het jaar en dan gebeurd dit, zou me best kunnen voorstellen dat je op dat moment door de sneeuw wil zakken :P haha wij hebben idd ook zitten lachen voor de tv…

Wat rogier al aan geeft. Als je je laat vallen, val je naar mijn ervaring niet zo hard, dan wanneer je jezelf probeert te corrigeren.

Dat heeft vooral met techniek en ervaring te maken. Beter vroegtijdig laten vallen, dan er te laat achter komen dat je niet kunt corrigeren.

Kun je nagaan, dan heeft Marion een betere techniek dan 99,9% van de forumleden …

Veel wintersporters zijn trots als ze na een wintersport kunnen vertellen dat ze geen één keer gevallen zijn. Wat zegt dat nou? Dat ze als een oud wijf hebben geskiet en/of niks nieuws hebben uitgebrobeerd en/of alles behalve op de limit hebben geskiet? Hoeveel Nederlanders skien tussen de bomen, zoeken een buckelpiste op en kunnen achteruit skien? En dan heb ik het echt niet over het aanmoedigen van kamikaze gedrag.

Ik zeg altijd tegen kids die ik lesgeef en die trots vertellen dat ze geen enkele keer gevallen zijn:
Niet gevallen niks geleerd!
(Zo schattig om ze dan beteuterd te zien kijken, maar o zo waar)

eej Rogier.

Zijn er in de zomer nog skimogelijkheden in frankrijk??

@ Chico: In Les Deux Alpes en Tignes is sowieso de hele zomer te skiën. Persoonlijk vind ik Tignes het meest interessante zomer skigebied in Frankrijk.

Click. Click. Peace

ja vallen kan pijn doen. ik heb op 28 december’10 mijn 2armen gebroken tijdens het snowboarden. dat was wel minder… maar gelukig ga ik op 9april opnieuw op wintersport naar italie :D

Ik had dit bericht een week eerder moeten lezen. Bij de laatste afdeling een crash gemaakt met, volgens de GPS, 90km/per uur. Nu thuis op de bank, banden opgerekt, been in een brace en mogelijk is de meniscus gescheurd. Voor dat laatste in afwachting van de scan later (i.v.m. zwelling) deze week. Oorzaak: Te fanatiek willen corrigeren .

Ik mis een val: het verliezen van een ski op de buckels, waardoor je valt. Waar komt dit door? Meestal gebeurt dit bij mij als ik te hoog op de buckel draai, waardoor ik een flinke harde landing maak. Bij het inzetten van een daaropvolgende bocht wil ik nogal eens uit mij ski stappen :P

Ik ben half januari ook heel hard gevallen (volgens GPS 102 km/u). Aan het einde van een lange steile stuk kwamen 3 redelijk grote bulten kort achter elkaar. Ik maakte helemaal geen verkeerde beweging en bleef goed in positie. Volgens mij kwamen er zoveel krachten op mijn bindingen, dat ze spontaan open gingen. Omdat ik een zekere mate van comfort ook belangrijk vind, heb ik geen die-hard race skies.

WAT ZIJN STAALKANTEN?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie