Alpenweerpraat: in het weekend onbestendiger

Roel op 23 maart 2011· 11 reacties

null

Vandaag beleven de Alpen de vierde opeenvolgende zonovergoten dag. De zon schijnt van vroeg tot laat uitbundig, slechts lokaal kan er wat dunne sluierbewolking overtrekken. Ideaal voorjaarsweer tijdens het skiën, hier een beeld van de Ifen in het Kleinwalsertal.

Vroeg opstaan
Wel is het erg zacht, plaatselijk komt men vandaag in de buurt van 20 graden. Donderdag en vrijdag gebeurt dat op meer plekken zodat de laaggelegen pistes het erg moeilijk zullen krijgen. Vroeg opstaan dus.

Omdat veel pistes niet meer besneeuwd mogen worden is het de vraag hoe lang de skigebieden hun dalafdalingen open kunnen houden. Het seizoen loopt eigenlijk nog tot eind april (Pasen). In Schruns lijken ze het antwoord al te weten.

null

Nog een paar dagen zon
De oorzaak van het mooie weer is een krachtig hogedrukgebied dat een groot deel van Europa beslaat. De Deutsche Wetterdienst (DWD) heeft het systeem omgedoopt in de naam “Nicole”.

null

Nicole neemt vrijdag in betekenis af. Wat dan gebeurt is dat koelere lucht vanuit het noordoosten dichterbij probeert te komen. Dat lukt pas op zondag en slechts ten dele. Vooral in Oostenrijk koelt het iets af, Frankrijk en Zwitserland merken er nog weinig van.

Tegelijkertijd wordt de lucht vochtiger en onstabieler. Zaterdag gaan er verspreid over de Alpen wat buien vallen die zich met de dagelijkse gang vooral in de middag manifesteren. De meeste buien verwacht ik in Oostenrijk bij een sneeuwgrens rond 2000m.

Sneeuw voor Frankrijk?
Zondag wordt het spannender. Vanaf de Atlantische oceaan trekt een hoogtestoring het Franse vasteland op die daarna koers zet richting de Alpen. Op deze kaart is de storing herkenbaar aan de groene cirkel ten noorden van Portugal.

null

Zondagavond en maandag bereikt deze de Alpen. ECMWF gaat voor een vrij zuidelijke koers met vooral in de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen sneeuw. GFS kiest een noordelijker pad met in de hele Franse en Zwitserse Alpen sneeuw. De sneeuwgrens ligt in beide gevallen tussen 1500 en 2000m. De oostelijke helft van Oostenrijk vertoeft dan nog in de onstabiele lucht. Hier kunnen zondag nog wat sneeuwbuien vallen bij een wat lagere sneeuwgrens.

Het is interessant wat de Franse storing van zondag op maandag gaat doen. Gezien de termijn zal de precieze koers de komende dagen nog wel wat variëren, maar er hangt weer wat neerslag in de lucht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hi Roel, bergfex geeft sneeuw in het westen van Oostenrijk vanaf zaterdag ochtend vroeg. Lijkt je dat reeel of zal het pas later komen? We zitten vanaf vrijdag tot zondag in het Otztal en wat zon zou uiteraard welkom zijn :) Tnx!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Kristof, ik denk dat het in de loop van zaterdag wordt dat de neerslag valt. Eerder regen dan sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel, vanaf een 1700m zou dat hoogstwaarschijnlijk wel als sneeuw vallen, niet? :)

We zien wel, ik breng wel verslag uit van ter plaatse wat betreft het weer. Cheers!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Ik hoop op wat verse sneeuw in Zwitserland. Wij vertrekken zaterdag naar Grindelwald.

bedankt Roel voor weer een fatastisch serie aan weerberichten. Erg van genoten!

Situatie vanuit Fiss/ Serfaus: pistes boven de 1800m (zeer) goed, daaronder/ dalafdaling sinds gister erg beroerd: veel hopen sneeuw, erg zwaar dus maar nog steeds geen bruine plekken!

Boven nog steeds erg goed allemaal, mede door relatief koude nachten!

ben gisteren teruggekomen van een lang weekend ischgl. sneeuw was uitstekend vanaf 2000m. daaronder goed.

zelfs nog een paar poeder bochten getrokken op zondag

beste roel, vanaf as zaterdag 26-03 gaan wij een week naar saalbach. Is het daar nog een beetje skien? krijgen we dan een beetje een mooie week of gaat het tegenvallen?

@Mirjam, het wordt wisselvallig voorjaarsweer. Regelmatig zon maar ook kans op (regen)buien. Na zondag wordt het weer zachter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Situatie Zillertal op dit moment beroerd. Temperaturen lopen op 1600 meter op tot + 13 graden. In de dal werd in de zon vandaag zelfs 27 graden aan getikt. Bizar. Pistekwaliteit is, m.u.v. Rastkogel en Hintertux na 11:00 bar slecht. Er worden lagere temperaturen verwacht en op zondag/maandag verse sneeuw. Echter op basis van de minimale sneeuwval wordt verwacht dat een groot deel van gebieden voortijdig een (groot) deel zal sluiten. Sneeuwkanonnen zijn niet meer toegestaan.

en hoe is de sneeuw in Saalbach? kunnen we nog skien volgende week?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie