Alpenweerpraat: overgang naar wisselvallig weer

Roel op 25 maart 2011· 11 reacties

null

De winter gaat als een nachtkaars uit. Er gaat vanaf zondag weliswaar weer sneeuw vallen maar pas op grote hoogte. Met april in het vooruitzicht wijst voorlopig niks meer op een spoedige terugkeer van de winter.

Alleen in Oostenrijk afkoeling
Vandaag is de laatste echt zonnige dag van een lange reeks. Morgen neemt de bewolking vanuit het noorden toe al zal de zon zich ook laten zien. In de middag gaan in Oostenrijk de eerste buien vallen op nadering van een zwak koufront. Dit front bereikt de Alpen echter niet, alleen in de oostelijke helft van Oostenrijk koelt het wat af en daar is de kans op buien ook het grootst. Sneeuw valt er vanaf 1800m.

Zondag is het westelijk Alpengebied aan de beurt. Een kleine hoogtestoring nadert vanuit het westen de Alpen. Die zorgt later op de dag vooral in de zuidelijke Franse Alpen voor 10-40cm sneeuw vanaf ca. 1800m.

Regenbuien
De dagen daarna houdt het wisselvallige weer aan. Aan de grond zien we een vlakke luchtdrukverdeling met nauwelijks wind maar op grotere hoogte staat een westelijke stroming die vrij vochtige lucht aanvoert.

null

Dit zorgt vooral in de tweede helft van de dag voor regenbuien die vooral in de westelijke Alpen soms fors kunnen uitvallen. Sneeuw valt er boven 2000m. Tussendoor schijnt vooral 's ochtends ook de zon. Het is typisch voorjaarsweer, door de opwarming in de loop van de dag ontstaan stapelwolken die uitgroeien tot buien.

Geen kou
Een overgang naar kouder weer is voorlopig niet in zicht, in de tweede helft van de week neemt het Azorenhogedrukgebied het regime over waardoor vanuit het zuidwesten nog iets zachtere lucht binnenstroomt. Daarbij blijft het wisselvallig.

Hoe groot is het contrast met Scandinavië dat na een zeer droge decembermaand een sneeuwrijke winter beleeft. Ook gisteren was het weer raak met een aanhoudende (sneeuw)buientrein die het vasteland opdenderde.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat ben ik blij dat ik de week voor de kerstvakantie ben geweest. Alles maagdelijk wit en mooi weer!

Hmmmm, kortom, dr is geen pijl meer op te trekken.

Ik ga nu mn koffers pakken want heb een lastminute aanbieding naar ValTho gekregen. En die laat ik niet schieten. Ondanks de matige omstandigheden. =)

Ben benieuwd hoe het weer uitpakt!

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Zal een gebied als les menuires of meribel open blijven tot midden april?

Morgen naar Serre Chevalier. Nieuwe sneeuw daar dus, alleen hopen dat de sneeuwgrens meevalt…

Deze week in serfaus geweest en de sneeuw was top vanaf 1800 meter. Het wordt wel minder, maar boven de 2000 meter kan je in de poeder skien.

Zit momenteel in Solden, het weer is schitterend en op de gletsjer is het ook nog goed vertoeven. Vanaf de middag is het onder de 2000m wel een drama, maar goed, kan ook moeilijk anders met dit weer. Dalafdaling is helemaal finito.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Wat fijn dat je voor de kerst ben geweest…Goed om te weten !
Wil iedereen even laten weten wanneer ze geweest zijn ?

mooie foto van Stoos, mensen! Leuke gebiedje met 5 liften en leuke hellingen (blauw+/licht rood) maar redelijk groot gebiedje voor het aantal liften en leuk voor ouders met kinderen, maar ook erg goed voor een lang weekendje (800km uit Utrecht). Als klein ventje van 6 leerde ik hier skien op houten skietjes en vorig jaar terug geweest voor een lang weekend zon en skiën, op het boerenplateau. Tijd had stilgestaan in t dorp maar wel luxe liften (stoeltjes met kap en stoelverwarming :-))

ben net terug van een super week val-thorens alleen maar zon en weinig wind smorgens perfecte pistes boven de 1900 meter smiddags vooral op de zuidhelligen zware sneeuw. op de lagere pistes in meribel en st*martin slush en veel stenen door de sneeuw.

Berichtje van mijn broer, hij zit nu in Les 2 Alpes, hij kwam gister aan met 22,5 graden!

Afgelopen weekend in St.Gallenkirch - Montafon geweest, vrijdag en zaterdag verse sneeuw, pistes boven de 1400 meter waren zondag top.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie