Pitztal: die 'andere' gletsjer (I)

Roel op 04 november 2011· 21 reacties

null
Heerlijk rustig op de Pitztaler gletsjer.

Nu de wintersport bij steeds meer mensen begint te kriebelen, maar eigenlijk alleen de gletsjers nog de place-to-be zijn is het een aardig moment om terug te gaan naar maart van dit jaar. Toen bezocht ik het Pitztal, een van de gebieden waar de condities na een sneeuwarme winter nog behoorlijk goed waren dankzij de Pitztaler gletsjer. Het Pitztal is veel minder bekend dan bijvoorbeeld Sölden of Hintertux maar het beschikt over de hoogste skiliftverbinding van Oostenrijk. Je zweeft naar 3440m hoogte waar je vanaf de Hinterer Brunnenkogel de latten kunt onderbinden.

Rifflsee
Helaas waren mooie uitzichten pas op de laatste dag aan mij besteed, omdat ik nét een sneeuwrijke maar grijze week trof. We begonnen de trip dan ook in het naastgelegen gebied Rifflsee dat minder hoog en winderig is dan de gletsjer. Toch reikt de plaatselijke Grubenkopf tot een hoogte van 2800m, alle bergen zijn hier hoog door de ligging tegen de Alpenhoofdkam. Vanaf de Grubenkopf slingert een leuke rode piste naar de bevroren Rifflsee waar het gebied zijn naam aan dankt.

Het gebied is verder compact zonder grote uitdagingen, maar mét een speciale in hoogte verstelbare stoeltjeslift. De Sunna Alm Bahn is zo ontwikkeld dat vijf kinderen zonder problemen met één volwassene de lift inkunnen, ‘uiteraard’ voorzien van luxe bubbles en zitverwarming. Het is Oostenrijk he.

null
Dalafdaling van Rifflsee.

Geen diepvries nodig
De meerwaarde van Rifflsee zit hem in de combinatie met de gletsjer. Rifflsee is verbonden met de gletsjer door een skiweg (tevens de dalafdaling) die afzwaait naar het dalstation van de Gletscherexpress. Dit ondergronds treintje brengt je vanuit het dal (1740m) naar het gletsjerskigebied op 2840m. Het verhaal wil dat de gletsjer twee eeuwen geleden als koeling van etenswaren diende, toen de gletsjertong nog tot in het dal reikte. Hiervan is helaas weinig meer terug te zien, ook deze gletsjer krimpt hoewel hij op 2840m hoogte nog steeds imponeert.

Piste-ketel
Bovenaan de Gletscherexpress opent zich een soort ketel van pistes. In verschillende windrichtingen kun je met liften omhoog, met als letterlijk hoogtepunt de Pitz-Panoramabahn die je naar 3440m brengt. Deze zomer is het onderste traject trouwens vervangen door de nieuwe Wildspitzbahn, in de zomer van 2012 staat het bovenste deel op de planning waardoor een nog snellere verbinding met de top ontstaat.

null
Het bergstation van de Hinterer Brunnenkogel wordt volgend jaar vervangen. Midden in beeld het skigebied van Sölden.

Vanaf de Hinterer Brunnenkogel heb je een adembenemend uitzicht op de naastgelegen Wildspitze (hoogste berg van Tirol, 3774m), de Italiaanse Alpen maar je ziet ook het skigebied van Sölden liggen. Binnen nu en vijf jaar moet er vanuit het Pitztal een liftverbinding staan met de Schwarze Schneid aan de Söldense kant. Van de 68 kilometer nu wordt het gebied dan ineens 150 kilometer groter en ontstaat tevens een bijna aaneengesloten gletsjerskigebied.

De huidige gletsjer lijkt geschapen voor de ongedwongen skiliefhebber. De pistes zijn heerlijk vlak en opvallend rustig, in Sölden heb ik het weleens anders meegemaakt. Van de andere kant mis je wel een beetje de uitdaging van lange steilere stukken maar dat is op meer gletsjers vaak een probleem.

Sneeuw als bijproduct
Dat gletsjers tegenwoordig kunstmatig besneeuwd worden is niks vreemds, maar dat is de Pitztaler “Snowmaker” wel. De installatie is van Israelische makelij en was van oorsprong bedoeld als koeling voor de mijnbouw. Sneeuw was een nevenproduct maar het bracht de makers op een spoor: Met die sneeuw kunnen we iets!

De Snowmaker fabriceert kunstsneeuw in een gebouw naast de piste. Bij dooi gaat de productie dus gewoon door. Met een lopende band wordt de sneeuw vervolgens uitgespuugd waarna pistenbully’s de rest doen. Een bijzondere manier om de sneeuwzekere periode op te rekken.

null
In de ‘blokkendoos’ staat de Snowmaker.

Geen echte dorpen
De gletsjer ligt helemaal achterin het Pitztal. Dit deel van het dal kenmerkt zich door de hoge ligging, alles ligt hoger dan 1500m en is heel sneeuwzeker, en de verspreide bebouwing. De dorpjes Plangeross, Mandarfen en Mittelberg zijn eigenlijk nauwelijks dorpjes te noemen. Wel wordt er goed ingespeeld op de toerist met grote en luxe hotels. Binnenkort een tweede blog over het meer authentieke Pitztal met het skigebied Hochzeiger dat een heel andere publiek bedient.

Wie van jullie is er reeds in het Pitztal geweest? Wat is jullie mening van het skigebied en wat zijn jullie ervaringen aldaar?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik heb nog nooit op een gletsjer geskied, maar ga het binnenkort denk ik wel doen!

Ziet er prachtig uit toch maar eens een kijkje nemen

Seriously snow addicted family!

hebben jullie ook last van de ijle lucht op deze hoogte.

Ik in 2008, toen was het juist een heel goede winter wat sneeuw betreft! Ik was daar met de kerstdagen, elke dag tot ongeveer -8° maar wel veel zon. Klein skigebied maar prachtige pistes om te doen, zeker aan te raden voor beginners. Ik kijk alvast uit naar de verbinding…

Wij zijn dit jaar met Krokus naar Pitztal geweest. Dit viel zeer goed mee qua pistes en comfort. Hoewel niet zo’n uitdaging voor gevorderde skiërs is het voor gezinnen prima. Gelukkig ligt het gebied hoog want in die periode was het op veel andere plaatsen te warm voor goede condities.
En het uitzicht op het massief vanaf de Brunnenkogl is ronduit schitterend…

@Frank,
nog nooit niet echt last van gehad tot voor kort dit jaar nog in Kirchberg en vorig jaar in december in Solden +/- 3000m hoogte. Wel was het heel grijs en mistig en dat in combinatie met de grote hoogte gaf het mij wel het gevoel dat de sneeuw onder mijn voeten weggleed (en dat terwijl ik stilstond) en had ik last van dieptegevoel. Daarmee wil ik zeggen dat ik niet meer zo goed het onderscheid kon maken van de verschillende hellingsgraden op de piste zelf maar alles bleek eerder vlak te zijn (als je begrijpt wat ik bedoel), wel een beetje beangstigend maar ook hieraan wen je…

@Gerrit, Daar heb ik dus ook mega last van! Soms zo erg dat ik er klaar mee ben voor de rest van de dag. Snowboard aan de kant en dan maar een klein pilsje doen ;-)

Iemand misschien hierover tips?

Verder heb ik weinig last van de lucht boven.

@Jordi
Die pilsjes zullen dan ook wel lekker aankomen ;) Ik denk dat paar x goed rustig ademhalen en wat rustig aan doen, al een stuk kan helpen.

@ jordi,
Een goede skibril maar vooral lager in het gebied blijven.
Als je contrast hebt van bomen, gebouwtjes of rotswanden gaat het gelijk een stuk beter. of gewoon achter een groepje mensen blijven!!

(I) ???

Net vandaag een dagje op de Pitz geweest … heerlijk. Goed zicht, goede pistes, relatief weinig volk.

In tegenstelling tot Tux dat vandaag blijkbaar begraven moet zijn geweest in de wolken (toch op de terugweg gezien).

Maareh … (I) moet toch echt wel (O) zijn ;-)

Mooie weblog! Zeker die nieuwe sneeuwinstallatie is heel nuttig, zeker voor niet-gletsjergebieden.

Spijtig dat het met Sölden verbonden word. Het is rustig en daar komt verandering in, het karakter van het pitztal gaat een beetje verloren. Tevens gaat er een mooi stukje natuur voor de bijl. Proberen om er nog binnen de vijf jaar een keer te komen :)

ik ben daar 2 weken geleden geweest, erg leuk voor een weekendje en zeer goede omstandigheden toen, geen last van de ijle lucht(hoogte) gehad trouwens

Ik ben nu een aantal keer in de winter in Solden geweest en ik vind het skieen op de gletscher echt heerlijk. Sneeuw is (bijna) altijd goed, heerlijk breed dus super om te carven. Maar ook de La Grande Motte in Tignes. Eén grote witte vlakte. Ook helemaal top!

Aequilater Nubila

Beste Roel,

ik moet volgend jaar begin juni in Wenen zijn en wilde Pitzal aandoen op de weg erheen of terug, betekent de vernieuwing van de lift dat het gebied volgend jaar in die tijd dicht is?

Verder een algemene opmerking, de hoogte is een kwestie van acclimatisatie. Ik ski elke meivakantie en zomers op gletschers, ook met de kinderen. Dit jaar naar Cervinia met als hoogste punt ruim 3800m, 5-6 jaar geleden daar ook gezomerskied, met de jongste (toen 5 jaar) ook gelukt, maar wel eerst een week flink gewandeld en op ruim 2000m in hotel verbleven. Dit moet je niet op de eerste dag vanuit NL proberen, datzelfde jaar is een Nederlandse toeriste op 4000m op de Kilimanjaro aan hoogte ziekte overleden.

Ik heb voor de zekerheid ook altijd medicatie tegen hoogteziekte (Acetazolamide van Sandoz) bij me, je weet het nooit.

Ik ben nog nooit in het Pitztal geweest, het dal trok me niet echt omdat je een enorme reis moet maken om in Mittelberg te komen. Als je vanuit Imst elke dag een skigebied kunt kiezen in de regio, lonkt Fiss en Ischgl toch meer naar je dan het Pitztal…
(zelfs Sölden is dan beter bereikbaar…)
Heb het dus niet gedaan, een dagje Pitztal. Volgende keer misschien :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Toen ik twee weken geleden (n.a.v. het weerbericht van Roel) zin had om een weekendje te skiën (21-10/23-10) ben ik naar het Pitztal gereden.

Ik koos voor de Pitztaler gletsjer omdat dit zowel qua reistijd, afstand en drukte het beste aansloot voor deze drie dagen.

Na een reis van exact zeven uur stapte ik om 09:30 in het ondergrondse treintje wat mij naar het skigebied bracht. De pistes zijn overzichtelijk en heerlijk, vooral de panoramapiste heeft een fantastisch uitzicht, is vlak, breed en heeft een heerlijke steile daling op het einde.

Op het moment dat ik er was, was er slechts 21 km piste voor het publiek geopend, ik maakte dus 6 keer per dag dezelfde afdaling, dat begint op den duur te vervelen maar voor die tijd van het jaar nam ik dat voor lief.

De dorpen richting de skigebieden zijn klein maar bieden op zich genoeg, wil je een keer een ander restaurant, dan rijd je gewoon 1 km naar het volgende dorpje. Er is trouwens ook maar een restaurant in het gletsjergebied.

De condities waren toen ik er was ronduit prachtig! donderdag had het gesneeuwd, en vrijdag t/m zondag strakblauwe lucht en heerlijk rustig! In tegenstelling tot Solden vorig jaar, had ik dit jaar geen last van ijle lucht, dit licht dus puur aan het weer… Naar mijn mening als je een paar dagen gaat skiën een prima alternatief en een stuk rustiger.

Als je naar het pitztal toe gaat heb je trouwens geen wegenvignet nodig (mits je natuurlijk vanuit de 7 bij Kempten de Fernpass pakt) Onderaan in het dal (bij Imst A12) ga je direct rechtdoor en heb je geen snelweg.

Ik ben op de gletsjer en de hochzeiger geweest.Beide gebieden zijn voor 2a3 dagen perfect.Doe dan wel wat Ferdinand zegt en neem een hotel in Imst.
Klein nadeel, het duurt lang voor je de latten onder hebt.

@Laflaps, op de website van de gletsjer staat dat het seizoen in principe van september tot mei loopt, dus misschien ben je net te laat. Ik zou voor de zekerheid een mailtje sturen naar http://www.tirolgletscher.com voordat je besluit te gaan.

Als de vervanging inderdaad in juni plaatsvindt kan ik me niet voorstellen dat je nog op het hoogste punt kunt komen. Maar de rest van de gletsjer is dan gewoon nog toegankelijk, mits het gebied dus nog open is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Laflaps, ik hoor net dat de Pitz Panoramabahn gesloten is van 16 april 2012 t/m oktober 2012. In die periode kun je de Hinterer Brunnenkogel dus niet op. Voor meer info zie: http://www.pitztaler-gletscher.at/de/skigebiet/wildspitzbahn…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ben er een paar jaar geleden geweest. Het is echt een prachtig skigebied ook de Rifflsee is erg goed te doen. En het leuke is dat ik er dit jaar weer heen ga!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie