Tignes, verdronken onder wintersporters

martijn op 11 juli 2007· 1 reactie

De dorpen van Tignes liggen in het hart van de Haute Tarentaise, omgeven door uitlopers van het Franse Nationaal Park de la Vanoise. Samen met Val d’Isère en een aantal kleinere stations vormt dit geheel het Franse skimekka l’Espace Killy. Genoemd naar Frankrijk’s beroemdste skiër: Jean Claude Killy.

Als je Tignes binnenkomt, zie je direct het natuurlijke bergmeer, het Lac du Tignes. In een bergkom ligt Tignes 2100 met de dorpen Le Lac, Val Claret en Le Lavachet. Bij aankomst kun je het centrale moderne Maison de Tignes au Lac nauwelijks over het hoofd zien. Hier is niet alleen alle mogelijke informatie over de wintersport en accommodaties in Tignes te halen, maar er wordt ook van alles getoond over het erfgoed van de streek. Dat er al in 1920 wintersportfaciliteiten waren op 2100 meter. En over het verdronken oude Tignes dat in 1952 moest wijken voor hydro-elektriciteit en nu alleen nog als herinnering voortleeft in de jaarlijkse processie rondom het lager gelegen stuwmeer Lac du Chevril. Hoe er veel Tignards wegtrokken richting Parijs en anderen zich verspreidden over de groeiende Tignes stations. En hoe deze ontwikkelingen leidden tot het hedendaagse fantastische wintersportgebied. In het begin moeizaam, omdat Val d’Isère en Tignes elkaars grootste concurrent waren. Later, verbonden met elkaar, in één keer beroemd als l’ Espace Killy met 300 kilometer geprepareerde pistes voor wintersporters van elk niveau. Ongeveer de helft van dit gebied is ‘Super Tignes’, in 2002 nummer één op de officiële ranking van Le Figaro. Ruim 5000 witte hectares met daarop 47 liften en 65 uitgestrekte afdalingen. De rest is off-piste. Voor dennenbomen moet je zakken naar bijvoorbeeld Tignes les Brévières of Val d’Isère, want het grootste deel van dit gebied ligt boven de boomgrens. Piste en off-piste lijken nauwelijks merkbaar in elkaar over te gaan.

Wachttijden kent men hier nauwelijks. Het gigantische net van lange liften biedt afdalingen aan wintersporters van elk niveau: van beginners tot de allerbeste cracks. Hier zijn volop ongebaande (bückel)pistes, maar ook al is het hooggebergte, er zijn ook heel veel mogelijkheden voor beginners: brede blauwe en zelfs groene pistes vind je tot op grote hoogte. Bij tochten is dit ideaal, omdat je bijna altijd een afdaling kunt kiezen die past bij je niveau.
Het Tignes-gebied is te verdelen in vier stukken: rond La Grande Motte (3656 meter), bij de Tovière (2704 meter), het gebied Palafour-Palet (2652 meter) en Tignes les Brévières(1550 meter).

Vanuit Val Claret is La Grande Motte snel te bereiken. Met de ‘funiculaire’, een soort bergmetro dwars door de berg, ben je in een paar minuten boven. Vanaf hier kan het nog verder omhoog naar 3456 meter tot vlak onder de top van de Grande Motte. Op haar gletsjers is van medio juni tot begin september ook wintersport mogelijk. Beginners moeten soms wel wennen aan de ijle lucht op deze grote hoogte. Bij het eindpunt van de ‘funiculaire’ liggen er meerdere makkelijke afdalingen aan je voeten. Over de lange fraaie blauwe Génépy en Prariond, maar je kunt ook over de pittige rode Grand Plan terug naar Val Claret.

Vanuit Val Claret heb je met de Tufs of Fresse stoeltjesliften ook toegang tot de oostelijk gelegen Tovière. De Tovière scheidt de gebieden Tignes en Val d’Isère. Op dit knooppunt is het een komen en gaan van wintersporters. Als je bent afgedaald naar Val d’Isére zul je op tijd één van de Tommeuses liften moeten nemen om terug te kunnen keren naar Tignes. Maar geen stress, want met de bus kan het ook, in ongeveer een uur. Tegenover de Tovière ligt het zonnige ‘Palafour-Palet’ gebied met de Col du Palet. Vanaf deze col heb je een prachtig uitzicht. Wat lager ligt het slalom stadion aan je voeten en Val Claret helemaal beneden. Met de Col des Ves kun je nog hoger, met dito panorama en fraaie wilde bückels die op je liggen te wachten. Hier stuift de sneeuw over kale rotsen met daartussen wat dorre grassprieten. Achter de kam ligt het Nationaal Park de la Vanoise. Hier voel je je klein in het grootse landschap.

Een beroemde top aan deze kant is l’Aiguille Percée, een enorm oog in een stenen naald op 2748 meter. Richting le Lac ligt hieronder het grootste snowpark van Europa. Veel snowboarders, maar ook freestyle skiërs halen hier hun hart op. Het heeft een lengte van 2400 meter en 500 meter niveauverschil met bumps en jumps van alle moeilijkheidsgraden. Naast twee half-pipes (één voor beginners en één voor experts) met wanden tot vijf meter hoog, is er ook een deel ingericht voor kinderen en debutanten.

Vanaf l’Aiguille Percée lopen schitterende afdalingen naar de vierde sector van het gebied, Tignes les Boisses en Brévières. Dit bergdorp heeft alles om een resort op zichzelf te kunnen zijn. Gezellig en ontspannen, met winkels, restaurants en een kerk en nauwelijks verkeer. Hier is de sfeer veel landelijker, wat rustiger. Hier houden ook de pistes op: een prima plaats voor een pauze of diner. Wanneer het te laat wordt en de liften niet meer gaan, kun je met de gratis pendelbus terug.

Het milieu krijgt veel aandacht in Tignes. Naast het autoprobleem zijn afval en vervuiling een grote zorg in deze hooggelegen en kwetsbare bergomgeving. Meer dan 3000 ton afval wordt elk jaar naar beneden gebracht. Met een zeer omvangrijk milieu- en recyclingprogramma wil Tignes in de 21e eeuw ecologisch verantwoord zijn.

's Avonds is er overal in alle dorpen volop vertier. Er zijn diverse restaurants, cafés en bioscopen en de winkels blijven lang open. De sfeer is daardoor ook 's avonds levendig en gezellig. Wie energie over heeft kan tot de kleine uren in de disco’s terecht. Voor wie een dag eens iets anders wil, zijn er allerlei exotische dingen te doen in Tignes. Watervalklimmen op de steile stalactieten van de La Daille waterval, met uitzicht over de Isère vallei. Of een duik in de ijsblauwe onderwaterwereld van het Lac du Tignes. Van eind november tot begin mei is hier alles mogelijk op het gebied van koude sporten. Maar zwemmen, fitness of sauna kunnen ook. Wat je in Tignes ook komt doen, één ding is zeker: je kunt er qua wintersport altijd aan je trekken komen. En eigenlijk ben je er altijd te kort om dit witte paradijs volledig te leren kennen. Een goede reden om nog eens terug te gaan.

Na een geslaagde wintersportvakantie voert de terugweg weer over de stuwdam van het Lac du Chevril. Ergens onder het bevroren oppervlak ligt nog het oude Tignes; ingeruild voor hydro-elektriciteit en een fantastisch wintersportgebied.

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Wie kan mij vertellen of ik vanuit Val Claret ook terug kan komen in Le Bréviere met een pendelbus? Tot hoe laat rijdt deze bus? Dank je wel, Jessica

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie