Zoeken naar lichtpuntjes volgende week

Roel op 24 november 2011· 28 reacties

null
Het blijven bizarre beelden, vlekken kunstsneeuw in een groen/bruin landschap bij Lech (O).

Het valt in deze tijden niet mee positief te blijven als we dagelijks dit soort webcambeelden zien langskomen. Ook de komende dagen zit er nog weinig in het vat dat de wintersportliefhebber zal bekoren. Dan is het zoeken naar lichtpuntjes die op de lange termijn mogelijk voor die langverwachte weersomslag gaan zorgen.

Opmerkelijke berichten
Ik sta er de laatste dagen van te kijken hoeveel sites het einde van dit antiwinterse weer al min of meer hebben aangekondigd. Zo zie ik her en der een dump aangekondigd worden in de eerste week van december, dus over 7 tot 14 dagen (!), en voorspelt een (zeer gerespecteerde) meteoroloog voor de Franse bergkrant Le Dauphine zelfs vijftien dagen met sneeuw. Ik kan me niet voorstellen dat deze man dit serieus meent. Hij heeft toch dezelfde kaarten onder ogen gehad als ik zou je denken. Is het dan wishful thinking of spelen andere belangen een rol (die van de toeristen industrie)? Niettemin is de gok te wagen zal men denken, eens moet het immers gaan sneeuwen!

null
Het is zacht in de Alpen maar in het microklimaat van de Zuidfranse Alpen bij Rogier bevriezen de eerste beken op 1700 meter.

Onzekerheid troef
De nieuwste berekeningen laten voor zondag nog een kleine kans open voor wat sneeuw in de Noordalpen vanaf 1000 tot 1200 meter. Daarna keert de zon terug en brengt een zuidwestelijke stroming zachte lucht naar het Alpengebied. De nulgradengrens stijgt tot zo’n 2500 meter. Storingen blijven daarin voorlopig te noordelijk om het echt spannend te maken.

Later in de week ontstaan er vanuit het westen kansen op serieuzer werk als een oceaandepressie zijn invloed probeert uit te breiden naar Midden-Europa. GFS voorziet in Frankrijk en Italië vanaf woensdag een toenemende kans op neerslag en een südstau-achtige setting bij een sneeuwgrens van 2000 meter of hoger. In echte Südstau-gebieden als de Queyras en Madesimo ook lager. ECMWF houdt de stroming meer westelijk waardoor juist de Noordalpen sneeuw zouden kunnen zien met een algemeen lagere sneeuwgrens.

Oostenrijk
Veel zon. Zondag tijdelijk meer bewolking en in de Noordalpen mogelijk wat lichte sneeuw vanaf 1200 meter maar dat stelt weinig voor. Begin volgende week zacht met opnieuw veel zon, vanaf woensdag onzeker! Voorlopig is het nog groen.

Zwitserland
Zonnig en zacht. In het weekend tijdelijk frisser maar overwegend droog. Vanaf maandag weer zachter en meer zon. Vanaf woensdag waarschijnlijk meer bewolking maar of het tot sneeuw komt en vanaf welke hoogte is nog erg onduidelijk.

Frankrijk
Tot en met dinsdag overwegend zonnig en droog, wel wordt het in het weekend tijdelijk wat frisser. Vanaf woensdag meer bewolking en toenemende kans op neerslag, afhankelijk van welk model gelijk krijgt sneeuw alleen in het hooggebergte of vanaf ongeveer 1200 meter. Van alle Alpenlanden heeft Frankrijk nu de beste papieren.

Italië
Veel zon en met uitzondering van zaterdag erg zacht. Vanaf woensdag vanuit het zuidwesten mogelijk toenemende kans op sneeuw. Als ECMWF gelijk krijgt blijft het droog.

Het zijn voorlopig nog niet meer dan kansen want de modellen lopen sterk uiteen, ik wacht op eenduidigheid. Een horrorscenario is wat mij betreft een voortzetting van het huidige weertype en dat behoort helaas ook nog tot de mogelijkheden.

Voor updates ben ik te volgen op twitter via @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Op http://www.wintersportweerman.nl is Hajo volgens mij al een stuk positiever over wat er begin december gaat gebeuren:
http://www.wintersportweerman.nl/2011/11/24/glijbanen-en-rus…
Laten we hopen dat hij gelijk heeft!

Hoi Roel,

Ik ben het met je eens dat volgende week nog erg verweg is. Maar wetter.at tekent voor midden volgende week sneeuw op. Bergfex/ZAMG kijkt nog niet zover maar laat wel al een dalende temeratuur zien. Snow-forecast tekent (nog) geen sneeuw in. Mag ik daar ui opmaken dat niemand het weet? en dat er grote onzekerheid is wat er op 1-12-'11 gaat gebeuren?

Seriously snow addicted family!

@ anoniem, Hajo zijn berichten zijn leuk om te lezen echter ik vind hem vaak op de "meteoroloog voor de Franse bergkrant" zoals hierboven beschreven lijken. Hij is wel erg van het toerisme… Ik denk zelf dat door de "grote" verschillen in berichten er grote onzekerheid is. In dit geval: onzekerheid is beter als Yana !

Seriously snow addicted family!

Ik zie in het laatste GFS ensemble voor Frankrijk (punt: portes du soleil) wel wat neerslagsignalen maar verre van een dump.

Goed dat je eens aandacht geeft aan alle wishful thinking weermannen. Heb sterk het idee dat die berichten worden opgesteld vanuit de gedachte "hoop doet leven" en dus komen er meer mensen naar mijn site ;-). In het verleden ook veel deze sites gevolgd,maar realiteit was toch dat ver vooruitlopende voorspellingen vaak niet uitkomen. Liever realistisch dan valse hoop.

Euhmm correctie op mijn vorige bericht snow-forecast tekent sneeuw in aan de zuidkant. GFS doet al mee met neerslag aan de zuidkant. Zal het dan toch???

Seriously snow addicted family!

@ Jefferey, ik durf niets te hopen. Ik wacht braaf op de wijze woorden van Roel. Hoe gek ik ook zou zijn op meer sneeuw aan de zuidkant (zo ‘egoistisch’ ben ik dan wel) zou het mooi zijn als er een flink pak aan de noordkant zou vallen. Daar is de sneeuw het meest nodig… Dus ik teken voor een flink pak aan de zuidkant, noordkant en westhoek. :-) Maar nogmaals het is wachten… En we hebben nog even, en zoals je reeds aanhaalde is het erg hoopvol dat Yana haar(?) langste tijd gehad heeft…

Click. Click. Peace

@Jeffrey, als ik inderdaad een gok moest wagen voor volgende week dan zette ik mijn geld op de Zuidalpen. Het grootste deel van Oostenrijk en Zwitserland heeft daar alleen zo weinig aan. Eens kijken wat de modellen vanavond doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zie op een aantal webcam beelden dat de sneeuwkanonnen flink aan het loeien zijn maar waarom kiezen een aantal gebieden er niet voor om hun sneeuwkanonnen aan te zetten?

Heeft iemand hier een verklaring voor?

  • temperaturen kunnen héél hard verschillend van dal tot dal
  • temperaturen kunnen door inversie (wat nu regelmatig het geval is) op hoogte hoger liggen dan in het dal
  • sommige gebieden kampen met watertekort na een droge periode (maar de waterbuffers die’k heb gezien zijn nog min of meer gevuld)
  • lokale reglementering laat nog niet toe (hetzij datum, hetzij temperatuur boven nul overdag, hetzij geen aanhoudende vrieskou op de nachten)

nog een paar aanvullingen (alhoewel Lars alle belangrijkste punten reeds noemde)

  • … grote verschillen in luchtvochtigheid
  • verschil in openingsdata
  • verschil in kwaliteit sneeuwkanonnen, en sneeuwmakers.
Click. Click. Peace

@ Roel & Rogier, Ik ben pas van de partij over 3 weken (dagje winterberg) en dan in Feb naar Oostenrijk. Het maakt mij echt niet uit waar het valt! Als er maar wat gaat vallen alle webcams zien er zo triest uit (en ik bekijk er dagelijks best veel) Kort gezegd YANA OP…!!!

Seriously snow addicted family!

@roel: Als iemand met weinig ervaring volg ik jouw zeer deskundige sneeuw(loze)weerpraatje op de voet, maar ook alle reacties… Voor mijn gevoel hebben we nog wat weken in het verschiet, maar sommige reacties spreken nu al over een doemscenario voor december, is dat terecht?

Wij gaan 17 december naar Voralberg. Maar om mij nu niet te veel ongerust te maken, stel als het nu pas op 15 en 16 december flink gaat sneeuwen, kunnen wij toch die week erna goed aan de slag op de pistes, of ligt er dan te weinig?

Alvast dank voor je reactie!

precies nog 8 dagen en dan zit ik in Chamonix… Hopen dat de modellen die sneeuw voorspellen vanaf woensdag dus gelijk krijgen! wordt tijd voor de winter!!!

En ondertussen zorgt het sneeuwtekort cq watertekort in de alpen voor historisch lage waterstand in de Rijn (laagste sinds 100 jaar!)
Het klimaatpanel had het er onlangs wel over dat de extremen toenamen.

@Peter
Een piste bully heeft 15/20cm nodig. Als dat in de tussentijd valt kun je prima uit de voeten. Als het echt een doemscenerio wordt zullen ze eerder beginnen met besneeuwing. Ik zou me geen zorgen maken. Komende drie weken droog lijkt me wel heeeel erg opmerkelijk. Overigens vertrek ik 10 december naar Oostenrijk voor een Alpinkurs. Ik denk dat dat echt droog oefenen wordt of helemaal niet doorgaat.

@Cees
De extremen nemen niet toe, het aantal orkanen neemt bijvoorbeeld al tientallen jaren juist af. Het is de berichtgeving die toeneemt en de gevolgen van onnadenkend bouwen dicht langs rivieren en kap op berghellingen (modderlawines, sneller stromend water) worden zichtbaar, waardoor de rampen ernstiger vormen aannemen.

@Peter, ik moet wel lachen om mijn ‘sneeuwloze weerpraatje’. Ik hoop niet zo de boeken in te gaan!

Stel…, stel dat het tot 15 december droog zou blijven en er valt in een dag tijd een meter sneeuw. Ik verwacht dat je een geweldige week hebt. De skigebieden zullen er alles aan doen om hun pistes alsnog op orde te brengen. Ze kijken nu al ieder wolkje uit de lucht.

Als de pistes dan trouwens niet al van voldoende kunstsneeuw zíjn voorzien, want ook die kans laten ze niet onbenut als het koud genoeg is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bea en Wim-Lex moeten flink springen in Lech zie ik! Lijkt Winterberg wel!

@Harry, met extremen bedoel ik dus eigenlijk ook rampen

Hallo, even vanuit Solden. Ben hier v.a. afgelopen zondag en vanaf maandag aan het skien op de gletscher. Goed te doen hoor, maar er mag wel wat sneeuw bij, nu wordt alles besneeuwd met sneeuwkanonnen…gr. Ilse

Ik hoop, vertrek op 2 december naar Livigno maar blijf nuchter en we zullen wel zien. Maar grijp me toch eerlijk gezegd vast aan elk sprankeltje hoop op sneeuw. Roel ik volg je elke dag.

RoCo

Eigenlijk ongelofelijk hoeveel mensen bezig zijn met sneeuw uit de lucht kijken :-) ik ben er zelf ook een… Van het ergste soort, hopend op sneeuw, 4x per dag kijken of er al iets veranderd is, nonchalant reageren als de omgeving zegt ‘dat er gewoonweg geen sneeuw valt’ maar stiekem toch tandenknarsend je verbijten… Zucht… Ik geef niet toe aan het negatieve gevoel, wij krijgen sneeuw, en wel zoveel, dat we het gewoon niet leuk meer vinden… (toch ??) :-S ( heb inmiddels al zoveel sneeuw uit de lucht gekeken dat ik in Februari mijn ogen maar ga laten lasteren)…

Wederom autoaanvullen die woorden aanpast… Lasteren = dus laseren !!

vanaf volgende week gaat de winter beginnen aan een aanval die ze in de alpen zullen voelen…net de kaarten bekeken en heb vrienden die in frankrijk wonen vandaag gehoord dat het gaat beginnen. En als zij het zeggen,dan is het ook zo… Juist op het ideale moment…want binnen een goei 14dagen moet ik beginnen lesgeven in frankrijk

Er staat veel op de kaarten voor rond de 1ste van December (GFS). Maar tevens zien we door het Azoren hoog (drukgebied) dat het maar niet echt kouder wil worden. Dit betekend: sneeuw op de toppen, regen in de dalen…

Even a bad day skiing is better then a good day at work

er komt gewoon sneeuw voor ons allemaal.let maar op.
vanaf 2 dec gaat het gebeuren. heb er een heel goed gevoel bij.

Good post. I learn something more cnillengahg on completely different blogs everyday. It will at all times be stimulating to read content material from different writers and observe somewhat something from their store. I’d prefer to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your web blog. Thanks for sharing.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie