Een beetje zacht, rampzalig?

Rogier op 12 december 2011· 14 reacties

null
Regelmatig ‘ontdooide’ en opgevroren sneeuw, vaak echte droomsneeuw op ski’s.

Roel schreef in zijn weerbericht dat het vrijdag wel eens wat zachter kan worden, met regen en daarna sneeuw. Veel lezers schrikken zich dood bij zo’n bericht. Want een zachte temperatuur betekent wegsmeltende sneeuw, toch? Maar is het wel zo dramatisch?

Witte wereld
Allemaal willen we een witte wereld op wintersport, dus moet het niet dooien, want dan zou de sneeuw wegsmelten. Maar stel je eens voor, het blijft koud, de sneeuw blijft enorm poederig en er steekt een flinke wind op. Niet zo moeilijk om dan te bedenken wat er met de sneeuw gebeurt. En denk ook eens aan piste bully’s, wat doen deze precies met de piste: platdrukken. Daarmee doen ze in feite wat verschillende cycli van dooien en vriezen ook doen. Voorjaarssneeuw off-piste (firn) lijkt dan ook heel erg op geprepareerde pistes. Als het dooit en daarna weer opvriest ('s nachts) zijn hogere temperaturen helemaal niet erg. En zelfs goed voor het behouden van het sneeuwdek. De sneeuw zet en wordt compacter.

null
Onder deze lawine heeft een skiër maar liefst 15 minuten gevangen gezeten, gered door zijn skimaatje.

Hopen op regen
Gisteren stond ik met een aantal vrienden op de ski’s en skieden we de ene off-piste helling na de andere. Maar veel hellingen moesten we noodgedwongen links laten liggen, want de sneeuw die vorige week met veel wind gevallen is (windslab-lawinegevaar) ligt op een zeer zwakke laag van sneeuw die geen enkele cohesie met elkaar heeft (sucre, suiker, noemen we dat hier in Frankrijk). Afgelopen weekend zijn er dan ook heel veel lawines losgekomen onder de ski’s van verschillende skiërs en snowboarders. Bij mij in de buurt is een skiër na 15 minuten bewusteloos onder de sneeuw vandaan gehaald, nog in leven dankzij het feit dat hij, en zijn maatje, de lawine drie eenheid mee hadden (en hij dus snel gevonden kon worden). Om deze zwakke laag uit de sneeuw te halen zou het eerlijk gezegd goed zijn als het eventjes behoorlijk zacht zou worden, dan kan de sneeuw zetten. En kan deze vervelende ‘sucre’ wegdooien. Het gaat zelfs zover, dat we tegen elkaar zeiden, tijdens het skiën, dat kleine regenbui wel goed zou zijn voor de sneeuw.

null
Iets zachtere temperaturen (gevolgd door kou!) maken de kans op dit soort spontane lawines een stuk kleiner

Niet te lang
Natuurlijk moet het niet te lang zacht zijn, maar wat zachte dagen zodat de sneeuw kan zetten (en vast vriezen) zorgen er wel voor dat een landschap langer wit blijft. Om hier nog een voorbeeld van te geven. In het echte hooggebergte blijft sneeuw vaak pas (buiten geprepareerde skipistes) eind februari liggen, daarvoor waait alles gewoon weg.

Geen ramp
Dus al met al is het geen ramp als het eventjes wat zachter wordt. Zeker niet als de sneeuw daarna weer mooi opvriest. Zelfs voor off-piste skiërs zou het iets beter zijn, want dan zetten de zwakke sneeuwlagen van nu zich naar behoren en kunnen we op een veilige manier het seizoen in.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed verhaal, Rogier. Dit maakt het een stuk duidelijker!

Is zeer interessant! Wist ik niet :D Dank u Rogier

Herkaderen… Daar hou ik van! Zo kijk ik ineens positiever naar t weerbericht van solden.

ok, ik ben gerustgesteld :-)
thanks for the info

Op z’n Cruijffiaans: Logisch…

Thanks voor de uitgebreide uitleg :-)

zo zie je maar min x min is toch plus ;-)

Off-piste skien is voor onervaren mensen gevaarlijk. Ik hoop dat dit bericht bijdraagd aan het gebruik van gezond verstand. In ieder geval een goed en helder bericht zo aan het begin van het seizoen voor zowel piste als off-piste skiers.

Ikzelf doe trouwens niet aan off-piste skien :-)

verhelderend!

Leuk en duidelijk verhaal!

Logisch maar zou nooit in me zijn opgekomen, bedankt voor de info.

RoCo

Heel toffe info. Thx. in Gerlos nu weer lekker aan’t bijsneeuwen en ook vanaf woensdagavond en de dagen daarna wordt er verse sneeuw aangekondigd. Zalig !

let it rain!

to snow or not to snow?

Ik zie toch liever dat de sneeuw van vrijdag (50cm) toch ook in t dal ff nog als sneeuw valt. Is toch nog wel nodig

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie