Onbestendig, vrijdag veel regen en sneeuw

Roel op 12 december 2011· 29 reacties

null
De eerste sneeuw heeft St. Martin de Belleville (F) bereikt.

Het wordt een roerige week. De eerstkomende dagen is het ronduit herfstweer met sneeuw, regen en zon bij een sterk wisselende sneeuwgrens. Vrijdag moet echter de markering worden van belangrijk kouder weer, en dat gaat gepaard met heel veel neerslag. Maar waar ligt de sneeuwgrens?

Herfst
Vandaag trekt een neerslaggebied de Noordfranse en Zwitserse Alpen binnen. De sneeuwgrens daalt geleidelijk naar 1200 meter, daarboven valt zo’n 10-20 centimeter. Later op de dag sneeuwt het ook in Oostenrijk en Italië licht maar het trekt allemaal vrij snel weg.

Na een zachte dinsdag staat woensdag een volgende oceaanstoring op het programma. Het is van het zelfde laken een pak, de neerslag trekt van west naar oost met een aanvankelijk hoge sneeuwgrens die daalt naar 1200 meter. Wil je echt goed zitten dan moet je boven 1400-1500 meter zitten, lager heb je geregeld kans op regen. Herfstachtig weer dus.

null
Sneeuwverwachting komende drie dagen, de meeste sneeuw in het westelijk Alpengebied.

Overgang naar kouder weer
Vrijdag lijkt dezelfde kant op te gaan maar met twee belangrijke verschillen.

  1. De neerslag houdt veel langer aan en is intensiever.
  2. Achter de storing zit veel koudere lucht.

Het gevaar zit in de zachte lucht waar de Alpen voorafgaand aan de storing in vertoeven. Valt de meeste neerslag in die warme sector, dan wordt het beneden 1800 meter een waterballet. Sijpelt de koudere lucht eerder binnen dan kan het een dump tot in de dalen worden. De grootste hoeveelheden neerslag verwacht ik trouwens weer in de Franse en Zwitserse Alpen.

Frankrijk
Vandaag uit het westen af en toe sneeuw vanaf 1200 meter. Het meeste valt in de (Haute-)Savoie, 10-20 centimeter. Woensdag een herhaling van zetten. Vrijdag veel en langdurig sneeuw vanaf in ieder geval 2000 meter. Afhankelijk van timing kan er lager mogelijk ook veel sneeuw vallen, anders wordt het regen. Spannende situatie! Daarna kouder en sneeuwbuien.

Zwitserland
Vanmiddag af en toe sneeuw. Vanaf 1200 meter valt 10-20 centimeter. Morgen zacht en vrij zonnig, woensdag en donderdag opnieuw nu en dan sneeuw vanaf 1200 meter. Vrijdag uit het westen inzettende sneeuwval, maar beneden 1800 meter is het erg spannend. Mogelijk valt er eerst een bak regen waarna de sneeuw komt, maar het kan ook goed uitpakken met overal een flink pak. Achter de storing wordt het in ieder geval kouder met in het weekend sneeuwbuien.

Oostenrijk
Meer bewolking en vanuit het westen lichte sneeuw vanaf 1000-1200 meter. Morgen erg zacht, woensdag vanuit het westen opnieuw af en toe sneeuw. Geen grote hoeveelheden. Vrijdag uit het westen regen en later sneeuw, sneeuwgrens dalend van 2000 meter naar 1200 meter. Waarschijnlijk de grootste hoeveelheden weer in de Arlberg, richting oosten minder. In het weekend sneeuwbuien en flink kouder.

null
Fraaie zonsopkomst in Sölden.

Italië
Vandaag, woensdag en donderdag af en toe wat sneeuw vanaf 1200 meter. Waarschijnlijk geen grote hoeveelheden al is donderdag een dag om in de gaten te houden (wel/geen Genuadepressie ). Vrijdag in Piemonte nu en dan sneeuw, elders blijft het goeddeels droog. In het weekend vrij zonnig en flink kouder. Men blijft voorlopig nog afhankelijk van kunstsneeuw.

Sauerland
Tot en met donderdag erg wisselvallig met soms veel regen, in de hogere regionen soms sneeuw maar algemeen verslechterende condities. Vrijdag regen overgaand in sneeuw, in het weekend sneeuwbuien. Dan mogelijk weer een flink sneeuwdek.

Résumé
Een herfstachtig begin dus met vanaf 1500 meter langzaam betere sneeuwcondities. Vrijdag wordt dus een heel spannende dag met zeker hogerop veel sneeuw!

Qua neerslagverdeling lijken we op herhaling te gaan, de meeste sneeuw verwacht ik wederom vooral in Frankrijk, het westen en noorden van Zwitserland en de Arlberg. Of het later ook elders goed gaat komen zal de komende dagen langzaam blijken. Updates zijn zoals altijd te volgen via twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel

Ik zie hier en daar inderdaad een vlokje sneeuw vandaag (ik volg de gebieden die ik goed ken (Les2alpes, Valmeinier).
Het blijft genieten om de sneeuw te zien vallen.

Hopelijk komt het beste scenario uit vrijdag! (koud en dan pas neerslag).

Maar stel dat het nu omgekeerd zou zijn? Kan er dan nog een deftig sneeuwdek vallen?

Groetjes

Ja dat kan, als het maar lang zat blijft sneeuwen. Die regen vooraf is dan niet zo erg. Het wordt in ieder geval erg interessant vrijdag met veel blije maar mogelijk ook minder blije gezichten. Afwachten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Die sneeuwgrens voor vrijdag gaat elke run op en neer :(. Voor vrijdag vrijdag zaterdag en vooral vrijdag nacht wordt echt extreem veel neerslag voorspeld in de haute savoi.

Mooi dat ik er dan ben :)

850Hpa verwachting voor het Sauerland heeft 10 graden gespreid differentie, ofwel enorme bak sneeuw, ofwel enorme plens regen. Vanaf vrijdagmiddag/avond komt er wel een lekkere bult sneeuw aan volgens de kaarten (http://www.skiplezier.nl), maar ik zie ook de bekende kerstdooi alweer arriveren. Dat is toch ook wel altijd apart: die vaak voorkomende dooi rond de kerstdagen

Ik volg de berichten voor Arosa (CH) dagelijks. In de kerstvakantie ben ik daar. Spannend wat er vrijdag gaat gebeuren. Arosa ligt op 1700 meter, dat zou dan toch gunstig moeten zijn of niet?

Klopt het dat het na volgnd weekend (zoals het er nu uit ziet) dik gaat dooien in de Franse alpen?

Driemaal raden wie er vrijdag naar Haute-Savoie afreist… Juist ik. Fantastische voorspellingen met sneeuw tot in de dalen. Hele gebied opent zaterdag. Ik hoop alleen dat de vlucht niet wordt geannuleerd.

Waar ga je heen? Ik ga dit weekend ook het seizoen openen in le grand bornand.

Gelukkig met auto heen en vliegtuig terug op maandag :)

Nieuwe kaarten laten weer een lagere sneeuwgrens zien :)

Zaterdag gaan we naar Flaine voor een week, dan zitten we vast goed wat betreft de sneeuw!

Heerlijk weerberichte en st. martin de belleville op de foto. Dat is toevallig onze bestemming in januari!

Vanaf vrijdag in Val Thorens, zo te zien genoeg sneeuw!

Hoe zit het eigenlijk met het hogedruk gebied dat richting IJsland ging trekken. Hierdoor zouden we toch een noordenwind krijgen met winterweer voor heel Europa? Bestaat dit cenario nog of is het helaas van de kaarten verdwenen?

Gr.

@Anoniem, de kou en sneeuw in het weekend is een gevolg van die hogedrukontwikkeling. Hij staat nog steeds prachtig op de kaart, morgen in het videoweerbericht zal ik het laten zien.

PS. De nieuwe GFS-run van 12u ziet er trouwens heerlijk uit. Hopen dat dit wordt bestendigd!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kan je in het kort wat meer over de run vertellen?;)

ja zou ik ook wel willen weten wij zitten vanaf zaterdag in albiez montrond 1500 meter gaat het daar lukken of moet ik mijn zwempak meenemen ?

Ook andere sites, zoals snow-forecast.com, verwachten een heel veel sneeuw. Onder de 1800 meter wordt heel veel regen verwacht (100mm), hoe slecht worden de pistes hierdoor en wat gebeurt er dan met de sneeuw die er nu ligt?

Als het ook laag gaat sneeuwen dan is dat super en dan mag het vanaf zondag zonnig worden in Les Arcs. Week met slush of nauwelijk zicht door de sneeuw is ook niks.

@roel. kan ik uit je bericht opmaken dat het in oostenrijk niet zal goedkomen met de hoeveelheden sneeuw en sneeuwgrens.

ik ga naar lermoos (1000meter) er ligt nu +/- 40cm op de top wat verwacht jij voor lermoos in cm en sneeuwgrens.

hoor het graag van jou

""Waar ga je heen? Ik ga dit weekend ook het seizoen openen in le grand bornand.

Gelukkig met auto heen en vliegtuig terug op maandag

Nieuwe kaarten laten weer een lagere sneeuwgrens zien ""

Ik ga naar La Clusaz overdag. Slapen in Thones bij een vriend van mij. Overdag bij zijn vader in La Clusaz lunchen. Erg veel zin in.

Le Grand Bornand is ook een mooi gebied. Als ik mijn contact daar moet geloven is een bezoekje aan La Clusaz ook erg de moeite waard. Je kan met de skipas Massif des Aravis in beide dorpen de pistes op.

Check even de webcams op http://www.snowworld.at (Warth-Schrocken), het is daar weeral volop aan het sneeuwen.

@Roel ik kan niet wachten op een update van je bericht? Ik zit te dubben of ik voor aankomend weekend nu wel of niet naar de Franse alpen moet afreizen. En waar zit ik dan goed? Ik denk aan Grand Massif of Le Grand Domaine (St. Francois) of Valfrejus.

Als ik hier zo uit m’n raam kijk, zie ik Thollon Les Memises liggen. Vandaag is heeft 't hier lekker geregend en is er weer redelijk wat sneeuw bijgevallen in de zichtbare bergen. De sneeuwgrens was de afgelopen dagen weer een beetje omhoog gekropen, maar nu ligt er sneeuw tot praktisch onderaan de piste naar 't dorp (https://www.wintersport.nl/skigebieden/thollon/kaarten…). Volgens mij dus 1100-1200 meter. Thollon is niet zo interessant, maar het grenst aan Portes du Soleil.

Voor de korte-termijn neerslag- en temperatuurvoorspelling in Zwitserland is deze site trouwens handig: http://meteo.search.ch/prognosis . http://www.meteoblue.com/en_GB/weather/forecast/tab/champery… gebruik ik ook vaak, is in ieder geval voor zo’n 3 dagen vooruit wel betrouwbaar.

Vorige bericht was van mij. Hier = Lausanne (naam was weggevallen).

Roerige week, tot nu toe al een roerige winter. Livigno afgelopen week was desondanks de hoogte van het skigebied enkel skiën op kunstsneeuw. Vrienden van mij zitten nu in Colfosco & Ortisei het sella masief dus en ook daar skiën op perfect geprepareerde kunstsneeuw pisten.

RoCo

Dag Roel,

Mss een kleine opmerking, maar ik mis in jouw weerbericht steeds de voorspelling voor La Bresse -vogezen…

Voor ons, belgen, is het slechts 450 km rijden, en goed doenbaar voor een weekendje…

Aangezien hier toch wat Belgen op de site zitten, zou u ook het weerbericht steeds willen vermelden voor La Bresse ? :-) thx

Ik denk dat het in de hele west- en noordalpen goed komt dit weekend. Wat er voor Frankrijk en Zwitserland aan zit te komen is niet mis! Dus Lena gewoon gaan. Oostenrijk zit wat minder gunstig maar dat komt later in het weekend ook goed vermoed ik.

@kevin, we hebben het er intern over gehad welke gebieden te noemen. Er zijn nl. ook genoeg mensen die naar Tsjechie, Noorwegen of Andorra gaan maar we moeten ergens een grens trekken. De keus is nu gevallen op in de eerste plaats de Alpen, en Sauerland voor de shortski. Voor de Vogezen zou ik dan letten op de verwachting voor Zwitserland met een schuin oog naar Sauerland gezien de hoogte.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hallo Roel,
Ik vertek morgen naar Ischgl, kun jij een beetje zeggen hoe wij het daar gaan treffen qua weersomstandigheden?

owww man ik kan niet wachten 45 days and counting…

Seriously snow addicted family!

Zoals zovelen, aan het aftellen voor de wintersport. Eind januari, Seiser Alm (Süd-Tirol) met familie. Komt de Genuadepressie er of niet? Hopelijk weten we daar eind deze week meer over. @Roel (admin) Goed werk! Heerlijke site!

Skiing is a dance, and the mountain always leads
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie