Vrijdag oosterstorm: overlast dreigt

Roel op 30 januari 2012· 24 reacties

null
Riederalp (CH) ligt lekker in de zon maar in het dal (Goms) is het grijs en grauw.

Oosterstorm? Ja oosterstorm! Vanaf donderdag nemen de luchtdrukverschillen tussen het Middellands Zeegebied en Rusland zo sterk toe dat de winter er een nieuw ingrediënt bij krijgt. Bij een graadje of -25 op 2000 meter en windsnelheden tot 120 kilometer per uur kun je die dag misschien iets langer uitslapen.

Extreme week
Het zijn omstandigheden die we de afgelopen 10-15 jaar niet meer meegemaakt hebben. In de loop van de week wordt het bitterkoud. Het blijft overdag tot in de dalen vriezen, vanaf woensdag zelfs streng. Daarbij staat er een matige maar snijdend koude oostenwind. Die wind geeft vermoedelijk alleen ongemak voor de skiërs maar de liften zullen waarschijnlijk nog wel open blijven. Na donderdag wordt dat anders.

Een bel ijskoude vrieslucht bereikt dan de Alpen met temperaturen op 1500 meter die gaan naar -20 graden. In combinatie met de steeds hardere oostenwind gaat dat gegarandeerd voor overlast zorgen. Is het niet met skiën, dan wel voor je auto. Zorg dus dat je goed voorbereid bent voor je aan de terugreis begint vrijdag of zaterdag!

Toch laat de zon zich niet onbetuigd. Vandaag komt de zon vooral in Oostenrijk al geregeld tevoorschijn. In het westelijk Alpengebied hangt meer bewolking, deels laaghangend waarbij de bergen toch in de zon liggen. Dit mengelmoesje waarvan je vantevoren onmogelijk kunt aangeven welke regio in de zon komt te zitten houden we deze week.

null
Skiërs en boarders maken zich op voor een heerlijke skidag op de Gerlosplatte.

Wanneer sneeuw?
Er kan een enkele sneeuwbui vallen maar grote hoeveelheden verwacht ik niet, behalve op twee momenten. Morgen als een kleine storing in de Franse Alpen lokaal 20-30 centimeter achterlaat, en in het weekend in Oostenrijk. Dan neemt de kans op sneeuw vanuit het oosten toe. Als dat feestje doorgaat dan geeft dat met die oosterstorm een soort sneeuwjacht in Oostenrijk. Ongekend hoor wat we deze week meemaken! Om het even in perspectief te plaatsen, zet dat af tegen het centimetertje sneeuw dat bij ons vanochtend voor zoveel overlast zorgde.

Frankrijk
Half tot zwaar bewolkt. Vooral morgen flink wat sneeuw, het meeste in de zuidelijke Franse Alpen. Daarna steeds kouder met geregeld zon. Tegen de Italiaanse grens meer bewolking en kans op sneeuwbuien. Zaterdag dieptepunt van de kou met een stormachtige oostenwind.

Zwitserland
Wisselend bewolkt. Morgen vanuit het westen wat sneeuw, het meeste in Wallis met zo’n 10 centimeter. Daarna meer zon maar ook kans op een sneeuwbui. Vooral vanaf donderdag ijskoud met een snijdende noordoostenwind, daar ook bekend onder de naam Bise.

Oostenrijk
Bewolking en zon met tussendoor een enkele sneeuwbui. Dat is de rode draad deze week. Vanaf donderdag meer bewolking en een alsmaar aantrekkende oostenwind die het snijdend koud maakt. Waarschijnlijk ligt de koudepool deze week boven Oostenrijk dus bereid je erop voor. Zaterdag vanuit het oosten bovendien opkomende sneeuwval met kans op flinke overlast, hou de berichten in de gaten!

Italië
Over het algemeen vrij veel bewolking, vooral in Piemonte nu en dan sneeuwval. Verder slechts wat sneeuwbuien met tussendoor ruimte voor de zon. In het weekend in de Dolomieten mogelijk meer sneeuw bij een stormachtige wind.

Sauerland
Prima condities, tenzij de kou je te extreem is. In combinatie met de kunstsneeuw ligt genoeg voor wintersport. De rijp en een zonntje maken het winterplaatje compleet. In het weekend misschien weer wat sneeuw.

Vooral de ontwikkelingen in het weekend moeten we gaan volgen, zeker voor de mensen die nu in de Alpen zitten! Ik hou jullie op de hoogte via deze site en via twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hallo Roel,

Je geeft aan ‘Zaterdag dieptepunt van de kou’, betekent dat dat we vanaf 4 februari wellicht op minder arctische temperaturen kunnen rekenen? Of valt daar nog niks over te zeggen. Hoe lang zou dat koufront blijven hangen?

3-10 februari in Les Sybelles, vandaar de vraag.

Bedankt voor je uitgebreide weerberichten!

En daarna? 3-10 feb Avorianz!!

wat een feest om deze weerberichten te lezen. hoewel het nog een paar weken is naar de krokusvakantie, kan ik niet wachten elke keer als ik het weerbericht lees.

uhhmmm en tot hoe lang gaat dit duren denk je???
Wij vertrekken vrijdagavond richting Zillertal…
Had toch echt gehoopt om een week volop zon!!

Roel…dan mogen we zeker wel oppassen aanstaande vrijdagnacht? Hopen dat die wind een beetje meevalt voor het reizen en de dagen erna met het skien!!!

Hallo Roel,
ook ik hoop dat het vanaf zaterdag warmer wordt, aangezien je zegt dat dit het dieptepunt van de kou is.
ik vertrek namelijk zaterdag een weekje naar les arcs, en zou het aangenaam vinden als het niet zo extreem koud is. Hopelijk kan je dit bevestigen ;)

Alvast bedankt voor de update!

Die kou is echt nog niet voor bij hoor na het weekend! Deze winter is al vanaf de sneeuwval in december een winter van uitersten. Volgens mij nog geen week stabiel weer gehad.

Piste riderrrrr

aiaiai… wij komen zaterdag aan in Flaine voor een Lawine cursus… Storm en ijskoud… Niet de beste ingrediënten voor en mooie off-piste afdaling…

Wij gaan zaterdag 4 februari naar het Zillertal… Blijft het de hele week zo koud? En krijgen we zon? Ben erg benieuwd!

Iedereen vraag het zelfde dus laat ik er ook nog maar een schepje bovenop doen :-) Wat zijn de vooruitzichten voor de mensen die aankomend weekend naar de Alpen afreizen? Ik ga naar Serre Chevalier (wat op de grens van Zuidalpen en Westalpen ligt, meen ik).

to snow or not to snow?

Details over zon of sneeuw volgende week zijn nog niet te geven, dat is gewoon te ver weg. Wel wordt het zachter. Van -25° op 2000 meter zaterdag gaan we begin volgende week naar -15°. Je kunt je tweede jas dan misschien weer uitdoen :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

-15 is al een stuk "warmer"… Haha

Vanaf zaterdag in Paradiski…

vanaf zaterdag in Les sybelles, maar wat extra pully’s aanschaffen voor de kou. Hopen dat de zon ook nog gaat schijnen dan wordt het een topweek.

@Roel: Zijn luchtdrukkaarten voor dit weekend en begin volgende week eigenlijk al betrouwbaar? We gaan naar Alpe d’Huez, benieuwd of’t ook daar zo’n vaart gaat lopen met de wind…

Geek, Snowboarder, iPhone developer

@Roel He gelukkig, -15 is toch al weer een stuk warmer dan -25. Die tweede jas gaat echter wel mee… Ik ga als een Michelinvrouwtje de piste af, vooral als het ook nog eens flink gaat waaien!

to snow or not to snow?

Inmiddels sneeuwt het hier in La Plagne ook weer. Vanochtend nog goed kunnen skiën. Morgen nog een sneeuwdag en dan hopen op een strak blauwe lucht…en niet al te koud…maar dat laatste kunnen we wel vergeten ben ik bang haha

Ai zaterdag 4 feb naar Westendorf… net app gereserveerd.

Verwacht je veel ellende op de weg Roel? of is het alleen koud?

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik snap er niks van, vandaag prima dag in val thorens met waterig zonnetje, geen wind en min 4 op de berg. Voorspellingen van meteo hier: 0 graden voor de komende dagen, half bewolkt.

Op de berg mooi weer, goede sneeuw! Iets mistig halverwegen de berg. Groetjes uit Kirchberg

Hallo Het is toch genieten het is de tijd van het jaar sneeuw kou
Ik was in mayrhofen op 20 dec perfect en ga nu 29 febr ik hoop op veel sneeuw zou perfect zijn groet

@Lieven, de wind dit weekend is vrij zeker. Luchtdrukkaarten voor volgende week kun je alleen indicatief gebruiken voor bijvoorbeeld de temperatuurontwikkeling.

@Anoniem, waar ik het over heb gaat vanaf woensdag spelen. Dan buldert de kou binnen, je gaat het nog wel merken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hey Roel, zijn de temperaturen die je noemt 's nachts of overdag? Brrr dat wordt inderdaad chillen (hahaha). De warme wijn zal rijkelijk vloeien. Eén voordeel, de pistes zullen er dan super strak bij liggen (zoals op de foto te zien is)en denk ik heel compact. We gaan donderdag nacht richting L3V en hopen zaterdag al te skiën, maar als het zó koud wordt???

Leuk artikel en ik vind die foto echt mooi met die grijze wolken in het dal.

Dat word wat op 2300 meter hoogte in Val Thorens… :P

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie