Winter houdt aan met grote verschillen

Roel op 02 februari 2012· 16 reacties

null
IJspegels maar met een zonnetje in Les Gets (F)

Langzaam naderen we het hoogtepunt van de vrieskou. Bovendien waait het steeds harder en vandaag sneeuwt het op diverse plaatsen lichtjes. Het maakt het winterplaatje compleet maar de verschillen tussen de skigebieden blijft groot.

Geen eenduidigheid
In de reacties die ik lees op Sneeuwhoogte+, mijn twitteraccount en de weerberichten merk je hoe sommigen verrast of juist teleurgesteld zijn in het weer op locatie. De één heeft het over aangenaam zonnig skiweer bijvoorbeeld in Les Sybelles, de ander ‘klaagt’ over kou en lichte sneeuw waar hij zon had verwacht en weer een ander heeft het over de ijskoude wind.

Ik heb natuurlijk geen week met alleen maar zon voorspeld, wel dat de verschillen groot zouden zijn en dat onderstreept dit satellietbeeld aardig. Toch heeft vooral Frankrijk best wat mooie dagen gehad, ook gisteren.

null
Veel bewolking in de Alpen maar de omcirkelde gebieden hadden zon (bron: Eurac)

Wanneer krijgen de wintersporters het nu echt voor de kiezen qua kou? Vandaag omdat het op veel plaatsen grijs is, en morgen en zaterdag omdat de oostenwind dan zijn hoogtepunt bereikt. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de ervaringen dus brand gerust los in de reacties, ook als de verwachting niet klopt :).

Blijvend koud
De afgelopen dagen was er even twijfel of de kou zou worden aangevallen vanuit het noordwesten. De laatste berekeningen tonen echter aan dat het Europese model ECMWF dat de laatste dagen stug gelooft in doorzettende kou weleens gelijk kan krijgen. Dat betekent aanhoudende kou uit Rusland, en snijdende oostenwinden ook volgende week nog. De grote verschillen houden daarmee aan waarbij de meeste zon vermoedelijk weer voor de Franse Alpen is weggelegd.

Frankrijk
Vandaag ligt Frankrijk weer het gunstigst voor wat zon. Vanaf morgen houdt de zon de overhand. Uit de wind is het redelijk uit te houden maar het is erg koud. Temperaturen dalen dit weekend naar -16 graden op 1500 meter. Volgende week iets minder koud maar verder weinig verandering.

null
Dikke rijp en wat lichte sneeuw in Amden niet ver van Flumserberg (CH)

Zwitserland
Vandaag her en der wat lichte sneeuw maar geen grote hoeveelheden. Vanaf morgen weer wat meer zon maar met een ijzige oostenwind bitterkoud. Zoek de zonhellingen op. Begin volgende week weinig verandering met afwisselend wolken en zon maar weinig sneeuw.

Oostenrijk
Vandaag verspreid over het land wat lichte sneeuw. Morgen wat meer zon maar ook kouder en een hardere wind. De dagen daarna vrij veel bewolking en mogelijk een vlok sneeuw maar ook ruimte voor de zon. Blijvend koud! De verschillen kunnen net als deze week groot zijn.

Italië
Lagedruk boven de Middellandse Zee zorgt voor vrij veel bewolking en nu en dan wat sneeuw, vooral in Piemonte. Soms ook zon maar met een ijskoude oostenwind. Begin volgende week waarschijnlijk wat meer zon.

Sauerland
Erg koud! Morgen vanuit het noorden wat sneeuw maar verder veel zon. Ook begin volgende week weinig verandering dus de sneeuwcondities blijven met de vele kunstsneeuw prima.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hier in mayrhofen goed weer gehad de laatste dagen in de hogere gebieden. Vandaag bewolkt met lichte sneeuw en tot nu toe weinig wind.

val thorens net als gisteren volop zon en nog geen wind. Wij zijn er blij mee. Temperatuur niet bekend, maar ik denk ong. Min 8

Goede berichtgeving,voorspelling komt veel uit.

Ben benieuwd wat de kou midden/eind volgende week gaat doen aanhouden of terug naar meer "normaal"

Seriously snow addicted family!

vraag mij af of er al informatie is over wat het weer zal doen in Solden in de week 11-18feb.
Is de kans groot dat het dan nog steeds zo koud is?

Weer een prima dag gehad in La Plagne - Les Arces. Aardig wat zon en aan het einde van de dag wat wolkjes met lichte sneeuw. Zo lang je niet te lang in de lift zit is het prima vol te houden met de kou. Hopen dat het morgen nog zo’n dag wordt, dan kunnen we tevreden naar huis!

Het was trouwens -17 op 2700m :)

In Les Sybelles weer héérlijk zonnig skiweer gehad. Overdag is het nog prima mogelijk om buiten in het zonnetje te lunchen, aan het eind van de dag wordt het wel merkbaar kouder. Ben vandaag om een uur of 4 afgehaakt vanwege de kou, maar de rest van de dag een superweertje gehad!

mooi om te horen Anne, ik vertrek morgen naar Les Sybelles vandaag ff de sportshop leeggekocht voor thermokledeing en pullies. Laat die kou maar komen(met zon:D)

In Zillertal vandaag lichte sneeuw en een heel waterig zonnetje. Gaf net genoeg licht om nog reliëf te zien op de pistes. Kou valt mee als je bezig bent, in de open liften is het echter afzien. Er is afgelopen nacht en vandaag een klein laagje verse sneeuw gevallen, dat is welkom op de (op bepaalde plekken) harde pistes. Overall goed te doen als goed gekleed bent op de kou. De wind valt tot nu toe mee, alle liften waren vandaag open. Benieuwd wat morgen ons brengt!

Zo, eindelijk is het zover. Hier hebben we enorm lang naar uit gekeken. Vanacht rond 4 uur naar L3V. Spannend! We hebben er zin in, we zijn klaar voor de kou!

Wij vertrekken morgennacht naar montafon,ben benieuwd hoe koud het zal zijn…zal wel verslag uitbrengen!

Silvretta Montafon Liefhebber

Vandaag (2-2-2012) op de Seiseralm , Dolomieten: meestal motsneeuw met de zon die er net niet doorheen kwam. Temperatuur ongeveer -8 C met weinig wind. Prima dag.
Morgen wel meer wind voorspeld en kouder.

in berwang vandaag heel de dag lichte sneeuwval. Overdag -10 vanavond -15 !

Achensee (tirol) in dal (900m) momenteel -19, op de berg (2100m) momenteel -27… harde wind, eerste koud om de latten onder te binden… tijd voor culturele bezienswaardigheden.

Achensee (tirol) in dal (900m) momenteel -19, op de berg (2100m) momenteel -27… harde wind, eerste koud om de latten onder te binden… tijd voor culturele bezienswaardigheden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie